Bugetele locale luate la puricat de către Curtea de Conturi. Peste 130.000 de nereguli constatate în perioada ianuarie 2009 – iunie 2017
132.746 de nereguli s-au constatat la bugetele locale în perioada ianuarie 2009 – iunie 2017 de către Curtea de Conturi, iar valoarea abaterilor financiar-contabile constatate însumează peste 87,2 miliarde de lei. Informațiile au fost publicate într-un raport al instituției, citat de Agerpres. Cert este că autoritățile locale par că nu știu foarte bine să administreze banii publici sau poate doar se prefac că nu știu.
Cele mai multe nereguli au fost constatate la bugetele comunelor (97.388).
În ceea ce privește bugetul de stat, abaterile financiar-contabile constatate depășesc 143,2 miliarde de lei, fiind constatate 28.337 de cazuri.
În total, în perioada 2009-2017, Curtea de Conturi a identificat 186.134 cazuri de abateri de la legalitate, în valoare de peste 331,3 miliarde de lei, din care peste 301 miliarde de lei sunt abateri financiar-contabile. De asemenea, circa 11,9 milioane de lei sunt plăți nelegale și 18 milioane de lei — venituri suplimentare.
Printre constatările identificate cu ocazia acțiunilor de audit se află stabilirea eronată a cuantumului unor impozite și taxe, nestabilirea, neevidențierea și neîncasarea în cuantumul și la termenele prevăzute de lege a unor impozite și taxe, neurmărirea încasării veniturilor din impozite și taxe în termenul legal de prescripție, ceea ce a condus la înregistrarea de pierderi patrimoniale, necalcularea obligațiilor accesorii și necomunicarea acestora debitorilor potrivit procedurii instituite de Codul de procedură fiscală, deși în evidența fiscală există debite restante, acordarea nelegală de facilități fiscale la plata unor impozite și taxe, activitățile de previzionare și realizare a veniturilor, precum și cele de planificare a cheltuielilor în raport cu veniturile estimate nu se realizează pe baza unor indicatori de performanță, care să permită o cuantificare a gradului în care s-au îndeplinit activitățile respective.
Potrivit Curții de Conturi, la aprobarea bugetelor anuale nu au fost întocmite documente privind fundamentarea veniturilor și cheltuielilor, cu stabilirea surselor de finanțare și a destinațiilor de utilizare, cu stabilirea analitică, în funcție de tipul și natura acestora (capitol, titlu, articol, stat de funcții, plan de achiziții, lista de investiții etc.). La baza sumelor prevăzute la partea de venituri nu s-a analizat numărul total de roluri (contribuabili), numărul și suprafețele bunurilor taxabile și impozitabile pe fiecare categorie în parte (impozit/taxa pe teren pentru persoane fizice și juridice în intravilanul și extravilanul localității, impozitul/taxa pe clădiri pentru persoane fizice și juridice, taxa pe mijloace de transport pentru persoane fizice și juridice, amenzi pe categorii de vechimi etc.), iar la partea de cheltuieli nu au fost fundamentate și specificate analitic tipurile și categoriile de cheltuieli în strictă corelare cu posibilitățile reale de încasare a veniturilor și de realizare a investițiilor.
Sursa: bugetul.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi, 19 noiembrie 2024, legea potrivit căreia nu se recuperează sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizaţie socială pentru pensionari şi indemnizaţie pentru însoţitor. Actul normativ vizează asigurarea unei forme de protecţie a pensionarilor, […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii9 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii