Rămâi conectat

Politică Administrație

BREXIT. Aventura Marii Britanii în UE se încheie pe 31 ianuarie, iar rezultatul este incredibil

Ziarul Unirea

Publicat

în

Se încheie aventura în telenovelă politică „Brexit”, după ce Camera Comunelor a aprobat, vineri, principalele elemente ale Acordului, prin care Marea Britanie să iasă din Uniunea Europeană. Premierul Boris Johnson speră că Marea Britanie se va retrage din Uniunea Europeană pe 31 ianuarie 2020.

Practic, principalele elemente ale Acordului Brexit au fost adoptate în a doua lectură cu un raport de voturi de 358 la 234, informează Sky News.

Proiectul va fi adoptat în forma finală până pe 29 ianuarie, după finalizarea procedurilor în Camera Comunelor şi în Camera Lorzilor. Etapele finale de aprobare a Acordului Brexit în Camera Comunelor vor continua până pe 9 ianuarie, după care proiectul va trece în Camera Lorzilor şi va trebui ratificat în forma finală până pe 29 ianuarie.

„A venit momentul să depăşim vechile disensiuni privind ieşirea ori rămânerea în UE, este momentul să acţionăm împreună ca o naţiune revigorată, Marea Britanie. Acum este momentul să ne unim pentru a scrie un nou interesant capitol al istoriei naţionale, pentru a reuşi un nou parteneriat cu prietenii europeni (…)”, a declarat Boris Johnson, citat de agenţia de presă Reuters.

Marea Britanie a devenit primul stat din istoria Uniunii Europene care a activat articolul 50 din Tratatul Uniunii Europene privind clauza de retragere din Uniune, declanșând formal negocierile pentru Brexit și, implicit, ieșirea din UE.

Printre primele consecințe ale unui Brexit dur pe care consumatorii britanici și europeni le vor resimți sunt cele legate de roaming, posibilitatea de a folosi reţeaua unui operator de telefonie mobilă în străinătate. În cazul lipsei unui acord, serviciul de roaming, în prezent gratuit pentru consumatorii din interiorul Uniunii Europene, ar implica taxe pentru călătorii care vor trece Canalul Mânecii sau frontiera irlandeză.

Același lucru s-a putea întâmpla și cu utilizarea cardurilor de plată, ce ar urma să implice taxe suplimentare, în vreme ce procedurile bancare ar deveni ”mai lente”, conform Londrei.

În privinţa serviciilor, au fost încheiate diverse acorduri cu UE, printre care un acord pe un an pentru protejarea pieţei produselor financiare derivate de la Londra.

Uniunea Europeană a acceptat să prelungească dreptul automat al companiilor britanice de a opera zboruri către cele 27 de ţări membre, însă numai până în martie 2020.

Serviciile feroviare prin tunelul de sub Canalul Mânecii (Eurostar) ar putea de asemenea continua să funcţioneze neschimbat, timp de trei luni.

Reamintim faptul că, în urma unui referendum din iunie 2016, în care 51,9% dintre alegătorii participanți au votat retragerea, guvernul britanic a anunțat în mod oficial retragerea țării în martie 2017, începând un proces de doi ani care urma să se încheie cu retragerea Regatului Unit la 29 martie 2019. Parlamentul Marii Britanii a votat de trei ori împotriva acordului de retragere negociat, termenul respectiv a fost prelungit de două ori și este în prezent 31 ianuarie 2020.

Sursa: Digi24


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă USR Alba: Ministrul PSD al Agriculturii închide ochii în timp ce apa pentru irigații este deturnată, iar fermierii sunt grav afectați de secetă

Bera Larisa

Publicat

în

Comunicat de presă USR Alba: Ministrul PSD al Agriculturii închide ochii în timp ce apa pentru irigații este deturnată, iar fermierii sunt grav afectați de secetă USR îi cere ministrului PSD al Agriculturii să trimită de urgență Corpul de Control la Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) care să ocupă de sistemele de irigații din […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea