Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

BREXIT: Astăzi este ultima zi a Marii Britanii în UE. Ce se întâmplă cu românii care vor să rămână în Regatul Unit

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
BREXIT: Astăzi este ultima zi a Marii Britanii în UE. Ce se întâmplă cu românii care vor să rămână în Regatul Unit

Astăzi, vineri, 31 ianuarie, se încheie o poveste de 47 de ani, prin retragerea programată a Regatului Unuit din Uniunea Europeană, fiind ultima zi în care Marea Britanie are calitatea de membru, la trei ani și jumătate de când cetățenii britanici au decus, prin referendul părăsirea Blocului comunitar.

Astfel, Marea Britanie, membră a comunităţii europene din ianuarie 1973, se va retrage oficial din Uniunea Europeană pe 31 ianuarie 2020, la ora locală 23:00 (1 februarie, 01:00, ora României).

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

În aceste condiții, românii care vor să trăiască în Marea Britanie sunt încurajați să aplice pentru statului de pre-rezident (Pre-Settled) sau rezident (Settled). Aproape 436.000 de români aplicaseră până la sfârșitul anului trecut, nefiind cunoscute până în prezent situații în care aceșia să fi fost refuzați, conform ambasadorului României în Marea Britanie, Dan Mihalache.

Primul tip îl reprezintă statutul de rezident (Settled Status), iar cetăţenii europeni care au avut reşedinţa în Marea Britanie pentru 5 ani consecutivi sau mai mult vor fi eligibili pentru acest statut. Cei care obţin acest statut îşi vor păstra aceleaşi drepturi pe care le au şi în prezent: dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic şi cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii, pe o perioadă nelimitată.

Al doilea tip – Pre-Settled Status – stipulează că resortisanţii europeni care au avut reşedinţa în Marea Britanie pentru mai puţin de 5 ani consecutivi vor fi eligibili pentru Pre-Settled Status. Cei care primesc Pre-Settled Status vor putea locui în Marea Britanie pentru o perioadă de 5 ani, care le va acorda timpul necesar pentru a fi eligibili să obţină Settled Status.

Cei care obţin pre-Settled Status îşi vor păstra aceleaşi drepturi pe care le au şi în prezent – dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic şi cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii – însă, după cei 5 ani de şedere continuă, trebuie să aplice pentru Settled Status, care nu se acordă automat.

Procedura de depunere a cererilor pentru statutul de rezident permanent a început în martie 2019 și se va încheia la 30 iunie 2021. Potrivit datelor oficiale prezentate de Londra, până acum, 2,5 milioane de cetățeni au obținut deja statutul care le permite să trăiască, să muncească sau să studieze în Regatul Unit, după ieșirea din blocul comunitar.

La 23.00 GMT, ora capitalei Belgiei, Brexitul devine efectiv, drapelul Regatului Unit va fi retras de la instituţiile comunitare. Marea Britanie este prima ţară care se retrage din blocul comunitar. Odată cu plecarea a 66 de milioane de locuitori, populaţia Uniunii Europene se va reduce până la 446 de milioane. Teritoriul Uniunii Europene va scădea cu 5,5%.

Odată cu acest pas începe o perioadă de tranziţie post-Brexit care se va încheia la 31 decembrie 2020. În acest interval, Regatul Unit va continua să aplice regulile blocului comunitar, fără să participe la procesul decizional al UE, iar executivul britanic şi Uniunea Europeană vor începe un proces de negociere dedicat relaţiei lor viitoare.

De asemenea, Uniunea Europeană nu va permite Marii Britanii să beneficieze de avantajele pieţei unice europene după Brexit dacă Londra nu va respecta standardele comunitare, a avertizat recent David Sassoli, preşedintele Parlamentului European. Uniunea Europeană nu va semna niciun acord comercial post-Brexit „prin care Marea Britanie să aibă acces la piaţa unică europeană, dacă nu va respecta înaltele standarde sociale, ecologice şi drepturile în domeniul muncii”, a declarat David Sassoli într-un interviu acordat Funke Mediengruppe.

Preşedintele Parlamentului European a subliniat că Uniunea Europeană intenţionează să menţină o cooperare apropiată cu Marea Britanie post-Brexit. Însă avantajele apartenenţei la UE„”nu pot exista din afara” Blocului comunitar, a atras atenţia el.

Potrivit Ambasadei României în Regatul Unit, după Brexit, intrarea în Marea Britanie este permisă în continuare cu cartea de identitate cel puțin până la data de 31 decembrie 2020 sau cu paşaportul în curs de valabilitate. Asta înseamnă că românii nu au nevoie de viză pentru a călători în Marea Britanie.

„Primul element pe care aș dori să-l menționez şi care frământă pe foarte mulți dintre concetățenii noștri este că, în ceea ce privește regimul liberei circulații, cel puțin deocamdată, până la 31 decembrie, nu se schimbă nimic. Deci e vorba de a intra în Marea Britanie cu același tip de documente, respectiv cartea de identitate românească, pe de o parte, sau pașaport, în cazul în care îl dețin. Asta în ceea ce privește intrarea în Marea Britanie, pentru că există un anumit tip de nervozitate, de întrebări, de zvonistică în jurul acestui subiect”, a declarat, într-un interviu pentru Radio România Actualități, ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord Dan Mihalache.

Surse: Hotnews, Digi24


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO | O femeie din Șugag, care a ”stat la vase” în urmă cu 61 de ani, păstrează și acum unele obiecte primite când era tânără căsătorită

Ziarul Unirea

Publicat

în

VIDEO | O femeie din Șugag, care a ”stat la vase” în urmă cu 61 de ani, păstrează și acum unele obiecte primite când era tânără căsătorită Maria Lomânar, din Șugag, a participat luni, 6 mai, la ”Statu la vase”, obicei unic în țară ce are loc a doua zi de Paște. Femeia, împreună cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea