Botoşeii croşetaţi de tanti Veta, din Vălişoara, fac furori la Bruxelles!
Botoşeii croşetaţi de tanti Veta, din Vălişoara (Livezile), fac furori la Bruxelles!
O bătrânică din localitatea Vălișoara, comuna Livezile, a devenit celebră și cunoscută inclusiv de locuitorii din Bruxelles datorită unei banale activități pe care a învățat-o de la înaintașele ei. Despre ce este vorba? Nici mai mult, nici mai puțin decât croșetatul. Ne vine sau nu să credem, dar rodul muncii sale din serile de iarnă sau din serile în care și-a terminat treburile casnice și s-a lăsat liniștea în casă, și mai ales dragostea nepoatei sale, Ioana Diana, au făcut-o cunoscută lumii întregi pe doamna Elisabeta Crai, din Vălișoara.
Ce face ea atât de deosebit? Își umple timpul liber cu croșetat botoșeii, activitate care a scos-o în lume. Cum s-a întâmplat ca o astfel de preocupare să o facă cunoscută? Simplu: nepoata ei, Ioana Diana, ajunsă nu cu mult timp în urmă formator în economie socială, profesie care „se învârte” în jurul modelelor de economie circulară, împreună cu câteva asociații nonguvernamentale, i-au prezentat doamnei Elisabeta Crai câteva zeci de modele de botoșei. „Am învăţat ceva foarte valoros, nimic nu se compară cu satisfacţia pe care o ai atunci când intri cu adevărat în «şoşonii» antreprenorului social şi susţii oameni buni să vândă produsele create cu mâna lor, așa cum este bunica mea”, ne-a spus Ioana Diana. Potrivit acesteia, împreună cu colegii ei de la Asociațiile „Repair Cafe” Cluj și „Cercul Social”, a sprijinit 5 inițiative locale ce aplicau circularitatea să participe la un târg privat de Crăciun din Cluj. „Astfel, ajutați fiind de Asociația «Părinte Înflorești», Asociația «Firul Ariadnei», «The Mistique Moth» şi două trupe de bunici de la Huedin, susținute de Casa de Cultură Permanentă și bunica mea dragă de la Vălișoara, membru de onoare al «Society for Responsible Consumption», am reușit să arătăm celorlalți că se poate și mare mi-a fost bucuria acelei zile!”, ne-a spus Ioana Diana. Încet, încet, bunica Ioanei Diana a devenit vedetă în Cluj, la început nefiind conştientă de acest impact, la fel cum habar nu a avut că botoșeii ei au ajuns să fie expuși și vânduți la Bruxelles.
Elisabeta Crai a încântat privirile și sufletele cu botoșeii ei, pe care i-a creat în serile pe care și le petrece la Vălișoara. La fel ca ea sunt multe astfel de femei mai în vârstă sau mai tinere, „care-și umplu timpul” croșetând diverse lucruri. Şi dacă până nu demult tanti Veta, așa cum îi spune toată lumea, nu știa valoarea lucrului ei, acum se mândrește și muncește mai asiduu, mai ales că prin aceasta își mai asigură un plus de venit, bineînțeles ajutată fiind de nepoata ei.
Aşa se face că, în această perioadă de iarnă, când frigul pișcă tare, tanti Veta este poate una dintre cele mai ocupate femei din zonă, pregătește botoșei să țină de cald nepoților și copiilor, dar și pentru vânzare. Mâinile i se mișcă singure cu o dexteritate greu de descris și aceasta fără să știe că ea face „upcycling” de textile, refolosește lânița veche și creează cele mai călduroase încălțări de casă pentru timp de iarnă: botoșeii.
[nggallery id=3395]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
35 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, la Alba Iulia: PROGRAMUL evenimentelor organizate sâmbătă, 21 decembrie
35 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, la Alba Iulia: PROGRAMUL evenimentelor organizate sâmbătă, 21 decembrie Oficialităţile locale, în colaborare cu asociaţiile de revoluţionari, vor organiza sâmbătă, 21 decembrie, un eveniment comemorativ dedicat împlinirii a 35 de ani de la izbucnirea Revoluției din Decembrie 1989, care prin jertfă de sânge a dus la […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Curier Județeanacum 4 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 8 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi