Bosch creează 320 de noi locuri de muncă la Blaj
Bosch, cunoscuta companie germană producătoare de subansamble pentru industria constructoare de masini, va demara în această lună lucrările la noua fabrică din municipiul Blaj, extinzându-şi capacitatea de producţie deja existentă. Într-o întâlnire informală la Primăria Blaj, la care au participat primarul Gheorghe Rotar şi preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, au oferit detalii referitoare la noua investiţie.
Primarul Gheorghe rotar a declarat că este a treia unitate de producţie, după cele din 2006, respectiv 2009, ceea ce înseamnă că administraţia locală a fost un partener serios. Acest fapt a relansat şi activitatea IAMU Blaj, care are circa 800 de angajati, care lucrează componente pentru Bosch. „Revitalizarea economică a Blajului a fost una dintre priorităţile mele. Am colaborat foarte bine cu Consiliul Judeţean. Lucrările vor începe în 12 martie şi se vor încheia în 12 luni. În desele întâlniri pe care le-am avut cu reprezentanţii Bosch le-am propus acordarea ajutorului de stat, iar săptămâna trecută, statul român a acordat ajutorul de 13,4 milioane de euro din investiţia totală de 43 de milioane de euro”, a spus primarul blăjean. El a menţionat că împreună cu senatorul Nicolae Dobra, a făcut demersuri pe lângă miniştrii abilitaţi pentru acordarea ajutorului de stat, mulţumindu-i actualului ministru Drăgoi pentru urgentarea aprobării subvenţiei de la stat. Totodată, Gheorghe Rotar a menţionat că nu are legătura investiţia de la Blaj cu faptul că şi la Cluj se face o altă investiţie Bosch. Fabrica de la Blaj va avea cel puţin 320 de angajaţi pentru minim 5 ani, interval în care statul îşi va recupera sprijinul oferit, iar până în 2015 vor fi 1000 de angajaţi, pe lângă cei 600 de salariaţi deja existenţi.
Alegerea Blajului este legată şi de faptul că fabrica din Blaj a obţinut premiul de calitate din toate cele 298 de fabrici Bosch din lume, înregistrând doar 14 rebuturi la 1 milion de piese. Un alt argument este colaborarea cu administraţia locală. Primăria Blaj s-a implicat în asigurarea forţei de muncă bine calificate, atât prin cursuri organizate prin Centrul de Recalificare Profesională a Adulţilor, cât şi prin pregătirea elevilor Grupului Şcolar Timotei Cipariu, care instruieşte elevi pentru Bosch. Din anul 2006 până în prezent, bugetul local a crescut de 3 ori, iar din martie anul viitor va creşte cu încă 8 la sută, ajungând la circa 50 de miliarde de lei vechi. Şi IAMU îşi va mări capacitatea în acest an, numai în ultima perioadă investind peste 10 milioane de euro în retehnologizare. „Nu ne vom opri aici, ci vom căuta să aducem investitori şi pentru forţa de muncă feminină, suntem deja în discuţii cu un investitor din industria alimentară, urmând ca aceştia să aleagă între Blaj, Mediaş şi Sighişoara”, a spus primarul Gheorghe Rotar, care crede însă că Blajul are 50 la sută şanse, fiind recomandat de cineva de la Bosch. O nouă întâlnire cu investitorul străin va avea loc luna viitoare. Primarul blăjean a vorbit şi despre banii primiţi de la CJ Alba, care la Blaj s-au cheltuit concret pe ceva, faţă de alte locuri unde nu se vede nimic.
La rândul său, preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, a declarat că meritul pentru venirea Bosch la Blaj este al locuitorilor foarte bine calificaţi, datorită tradiţiei, dar şi seriozităţii administraţiei locale, a domnului primar Gheorghe Rotar, şi al niciunui guvern al României.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Economie
PROIECT DIGITALIZARE MANIERE SRL Numele Beneficiarului : MANIERE SRL MANIERE SRL, cod de identificare fiscala 37347786, inregistrata la Registrul Comertului nr. J22/823/2017, cu sediul in Municipiul Iași, Strada Petre Țuțea, nr. 2A, Bloc 907 scara 2 et. 1 ap. 4, Ap 2, cod poștal 700693, deruleaza incepand cu data de octombrie 2024, proiectul nr 701, […]