Rămâi conectat

Actualitate

Bonurile de masă, supuse unei taxe suplimentare de la 1 ianuarie 2024. Ce înseamnă asta pentru angajați și angajatori

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

URS Construct

Bonurile de masă, supuse unei taxe suplimentare de la 1 ianuarie 2024. Ce înseamnă asta pentru angajați și angajatori

Angajații din România care beneficiază de tichete de masă vor avea parte de o modificare importantă începând cu data de 1 ianuarie 2024. Firmele care le acordă acest beneficiu vor trebui să plătească și CASS, adică contribuția de asigurări sociale de sănătate, în valoare de 10%.

Această modificare a fost introdusă prin Legea nr. 296/2023, care a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis la începutul lunii decembrie.

Care sunt efectele acestei modificări?

Pentru angajați, această modificare înseamnă că valoarea netă a tichetelor de masă va fi mai mică. De exemplu, dacă un tichet de masă are valoarea de 40 de lei, angajatul va primi 36 de lei net, iar firma va plăti 40 de lei brut.

Pentru angajatori, această modificare reprezintă un cost suplimentar. Firmele care acordă tichete de masă vor trebui să plătească CASS pentru valoarea totală a tichetelor, inclusiv pentru partea care este suportată de angajat.

Citește și: Concediul de odihnă: Care e durata minimă și ce se va întâmpla cu zilele care nu sunt luate

Ce se întâmplă cu valoarea maximă a unui tichet de masă?

Valoarea maximă a unui tichet de masă rămâne neschimbat, respectiv 40 de lei. Firmele pot opta pentru a acorda tichete de masă cu o valoare mai mică.

Mai merită acordarea de tichete de masă?

În ciuda acestei modificări, tichetele de masă rămân o opțiune bună pentru angajați. Acestea sunt scutite de CAS, ceea ce reprezintă o economie importantă pentru angajați.

De asemenea, tichetele de masă pot fi folosite pentru achiziționarea de alimente și băuturi din restaurante și magazine alimentare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Tehnica „spoofing”, o nouă metodă de înșelăciune: Cum poți rămâne fără bani în cont în urma unor apeluri de la falși angajați ai băncilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tehnica „spoofing”, o nouă metodă de înșelăciune: Cum poți rămâne fără bani în cont în urma unor apeluri de la falși angajați ai băncilor În ultima perioadă, au fost înregistrate mai multe cazuri prin care au fost comise fapte de natură penală, utilizându-se tehnica „spoofing”. Autorii, folosind aplicații VoIP (voice over IP), cu numere de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea