Bonurile de masă, supuse unei taxe suplimentare de la 1 ianuarie 2024. Ce înseamnă asta pentru angajați și angajatori
Bonurile de masă, supuse unei taxe suplimentare de la 1 ianuarie 2024. Ce înseamnă asta pentru angajați și angajatori
Angajații din România care beneficiază de tichete de masă vor avea parte de o modificare importantă începând cu data de 1 ianuarie 2024. Firmele care le acordă acest beneficiu vor trebui să plătească și CASS, adică contribuția de asigurări sociale de sănătate, în valoare de 10%.
Această modificare a fost introdusă prin Legea nr. 296/2023, care a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis la începutul lunii decembrie.
Care sunt efectele acestei modificări?
Pentru angajați, această modificare înseamnă că valoarea netă a tichetelor de masă va fi mai mică. De exemplu, dacă un tichet de masă are valoarea de 40 de lei, angajatul va primi 36 de lei net, iar firma va plăti 40 de lei brut.
Pentru angajatori, această modificare reprezintă un cost suplimentar. Firmele care acordă tichete de masă vor trebui să plătească CASS pentru valoarea totală a tichetelor, inclusiv pentru partea care este suportată de angajat.
Citește și: Concediul de odihnă: Care e durata minimă și ce se va întâmpla cu zilele care nu sunt luate
Ce se întâmplă cu valoarea maximă a unui tichet de masă?
Valoarea maximă a unui tichet de masă rămâne neschimbat, respectiv 40 de lei. Firmele pot opta pentru a acorda tichete de masă cu o valoare mai mică.
Mai merită acordarea de tichete de masă?
În ciuda acestei modificări, tichetele de masă rămân o opțiune bună pentru angajați. Acestea sunt scutite de CAS, ceea ce reprezintă o economie importantă pentru angajați.
De asemenea, tichetele de masă pot fi folosite pentru achiziționarea de alimente și băuturi din restaurante și magazine alimentare.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
VIDEO | Cum arată acum secțiunea 2 (Boița – Cornetu) a Autostrăzii Sibiu – Pitești (A1): Stadiul lucrărilor
Cum arată acum secțiunea 2 (Boița – Cornetu) a Autostrăzii Sibiu – Pitești (A1): Stadiul lucrărilor Constructorii turci (Mapa – Cenghiz) au în șantier mobilizați 106 muncitori și 62 de utilaje pe secțiunea 2 (Boița – Cornetu) a Autostrăzii Sibiu – Pitești (A1), a transmis Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). La viaductul […]
PERMISUL de conducere, restituit doar după plata amenzii, iar cumpărătorul unui autovehicul trebuie să aibă taxele plătite la zi. Măsuri din al doilea pachet fiscal
PERMISUL de conducere ar putea fi restituit doar după plata amenzii, iar cumpărătorul unui autovehicul trebuie să aibă taxele plătite la zi. Măsuri din al doilea pachet fiscal Un nou pachet de reformă administrativă, care are ca scop consolidarea principiului descentralizării și simplificarea procedurilor aferente, va fi propus de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, […]
Vouchere de energie 2025: Care sunt modalitățile de înscriere pentru a beneficia de ajutor. Precizări oficiale
Vouchere de energie 2025: Care sunt modalitățile de înscriere pentru a beneficia de ajutor. Precizări oficiale Ministrul Muncii, Florin Manole, a explicat joi, 10 iulie 2025, într-o intervenție într-o emisiune tv, cum vor putea românii cu venituri reduse să acceseze voucherele de energie. Conform acestuia, vor exista trei modalități de înscriere: online, la primărie sau […]