Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Bonele pot lucra cu contract de muncă sau ca PFA

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Bonele pot lucra cu contract de muncă sau ca PFA

Exercitarea profesiei de bonă se realizează de-acum în baza unui contract de muncă sau prin desfăşurarea activităţii ca persoană fizică autorizată (PFA). Măsura este cuprinsă în legea privind reglementarea profesiei de bonă, ce se aplică din această lună – Legea 167/2014.  Noile reguli definesc bona ca fiind persoana fizică, cetbonaăţean român sau străin cu domiciliul sau reşedinţa legală în România, calificată să desfăşoare servicii de îngrijire şi de supraveghere a copilului.

Exercitarea profesiei se realizează de-acum prin furnizarea serviciilor în baza unui contract individual de muncă încheiat între bonă şi o persoană juridică sau prin desfăşurarea activităţii ca persoană fizică autorizată.

Citeşte şi: Indemnizația pentru creșterea copilului 2015: Cum se calculează, cine beneficiază și ce acte sunt necesare

Actul normativ care se aplică din această lună prevede că poate fi bonă orice persoană fizică ce îndeplineşte următoarele condiţii: este cetăţean român sau străin, cu domiciliul sau reşedinţa, de regulă, în aceeaşi localitate cu domi­ciliul/reşedinţa copilului; este cetăţean străin cu drept de muncă în România şi posedă un titlu oficial de calificare recunoscut sau echivalat pentru profesia de bonă; are capacitate deplină de exerciţiu; este aptă din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiei; această condiţie se dovedeşte cu certificat medical eliberat în condiţiile legii; este aptă din punct de vedere psihologic; aceasta se dovedeşte cu raportul eliberat în condiţiile legii; nu are antecedente penale, cu excepţia faptelor săvârşite din culpă, dovedite prin certificat de cazier judiciar. În schimb, nu poate exercita profesia de bonă persoana fizică ce locuieşte împreună cu alte persoane care au fost condamnate penal definitiv (în situaţia în care îngrijirea copilului are loc la reşedinţa bonei), cea care este decăzută din drepturile părinteşti, precum şi persoana care suferă de boli cronice transmisibile sau locuieşte cu alte persoane care suferă de astfel de afecţiuni.

De asemenea, nici persoana fizică ce este dependentă de substanţe psihotrope sau stupefiante şi/sau plante ori substanţe cu proprietăţi psihoactive şi nici cea căreia i-a fost retras atestatul de asistent maternal nu vor putea lucra ca bone. Conform noilor dispoziţii, bona îndeplinește cel puţin următoarele atribuţii: îngrijirea şi supravegherea copilului; hrănirea copilului; acordarea primului ajutor în caz de îmbolnăvire/accidentare a copilului; informarea reprezentantului legal al copilului cu privire la evoluţia acestuia, precum şi informarea de urgenţă a angajatorului referitor la apariţia unor situaţii deo­sebite cu privire la copil; însoţirea copilului la activităţi recreative, culturale, artistice, sportive şi şcolare proprii vârstei sau sprijinirea acestuia pentru desfăşurarea unor asemenea activităţi, precum şi realizarea de activităţi de educare şi dezvoltare a deprinderilor de viaţă independentă; alte atribuţii convenite prin contract. Aceste atribuţii se exercită în baza unui plan de activităţi, stabilit de comun acord cu reprezentantul legal al copilului, în funcţie de nevoile copilului şi ale familiei acestuia. De asemenea, bona răspunde disciplinar, contravenţional, civil şi penal, după caz, potrivit legii. În situaţia în care bona este organizată ca persoană fizică autorizată, aceasta răspunde, pentru nerespectarea condiţiilor contractuale, contravenţional, civil şi penal, după caz, potrivit legii.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Mircea Hava: Era momentul și cazul să recunoaștem și să admitem: agricultorii și fermierii Uniunii, cu atât mai mult cei din România, aveau nevoie să fie încadrați într-o formă corectă și limpede a legislației.

Unirea Ziarul

Publicat

în

Mircea Hava: Era momentul și cazul să recunoaștem și să admitem: agricultorii și fermierii Uniunii, cu atât mai mult cei din România, aveau nevoie să fie încadrați într-o formă corectă și limpede a legislației. Grupul PPE, cea mai mare familie politică din Parlamentul European, salută simplificarea și relaxarea normelor Politicii Agricole Comune, ca urmare a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea