Rămâi conectat

Actualitate

Bogdan Glăvan: Motivul principal al deficitului este iresponsabilitatea cheltuirii banilor. Soluția, să fie la putere oameni care chivernisesc banul public

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bogdan Glăvan: Motivul principal al deficitului este iresponsabilitatea cheltuirii banilor. Soluția, să fie la putere oameni care chivernisesc banul public

Profesorul de economie Bogdan Glăvan îl contrazice într-o postare în mediul online pe președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, care a declarat că deficitul nu se poate reduce doar umbșând la cheltuieli, creșterile de taxe și impozite fiind inevitabile. 

Sărbătoarea Muzicii 2025

”Daniel Dăianu a declarat astăzi că reducerea deficitului nu se poate face doar umblând la cheltuieli. Eu îmi aduc aminte că același lucru l-a declarat și în 2021. Și în 2023.

Cu toții știm că taxele au crescut din 2022 încoace. Munca part-time a fost taxată ca full-time. A crescut impozitul pe dividende, de două ori. S-a tot modificat regimul microîntreprinderilor. S-a introdus impozitul pe bacșiș. A crescut TVA de la 5% la 9% pentru hoteluri, respectiv de la 9% la 19% la băuturile cu zahăr. S-a introdus impozitul pe cifra de afaceri. S-au eliminat facilitățile fiscale pentru IT, construcții, agricultură. S-a introdus taxa pe stâlp etc.

Bonus! Statul a făcut cea mai mare inflație din ultimii 20 de ani, care a adus zeci de miliarde la buget, storcându-i pe români prin facturile la energia produsă… de stat.

Ei bine, ce s-a întâmplat cu deficitul bugetar? A scăzut cumva? Din contră, a crescut. Acum avem deficit ca în plină criză, deși nu suntem în criză.

Se vede din avion că motivul principal al traiului pe deficit nu este insuficiența impozitelor, ci iresponsabilitatea cheltuirii banilor. De fapt, logica elementară ne spune că dacă statul are puțini bani, atunci ar trebui să cheltuiască puțini bani pentru a menține echilibrul. Dar nu asta se întâmplă! Statul cheltuie foarte mult, decide arbitrar fel de fel de cheltuieli, după care se vaită că nu-i ajung banii.

Citește și: Președintele Consiliului Fiscal: „Deficitul nu se rezolvă prin tăiere de cheltuieli. Nu putem evita creșteri de taxe și impozite”

Soluția e simplă: să plece impostorii de la putere. Să fie la putere oameni care să cheltuiască atât cât colectează. Să fie la putere oameni care chivernisesc banul public. Și mai discutăm pe urmă.

Toate programele și schemele statului trebuie supuse unei analize, de la program Rabla la schema pentru start-up-urile care ajung apoi de vânzare pe OLX. Să ne întrebăm: mai există așa ceva în lume? Mai există așa ceva într-o țară similară României? Dacă nu… afuera!

Anvelopa salarială trebuie înghețată. Atenție, nu înghețate salariile, ci anvelopa salarială! Președintele României are salariul unui IT-ist bun, salariile demnitarilor sunt înghețate din 2019! Ipocrizie, pentru a lua ochii fraierilor, vezi Doamne, se sacrifică aleșii. Aleșii sparg bani pe avioane de lux, trimit avionul ca să le vină ciorba, dar ei se laudă că nu-și modifică salariile. În realitate, oamenii buni trebuie plătiți bine, ca peste tot. Și chiar că merită plătit bine unul care face economii, nu? Fiindcă în fond, anvelopa ne interesează, cheltuiala agregată, nu cât e salariul lui cutare.

Înainte de a crește impozitele, trebuie să ne uităm: ce averi mai are statul? Statul ăsta al tuturor și al nimănui. Păi e normal să lăsăm atâtea averi pe mâna unor iresponsabili? Nu. Deci, hai să vedem câtă avere mai are statul. Să facem inventarul terenurilor, imobilelor, vilelor. S-ar putea să avem surprize.

Companiile de stat trebuie privatizate, listate pe bursă. Avem cele mai multe companii de stat din Europa și noi vrem să mărim impozitele?!

Apoi să ne uităm la cine nu plătește taxe. Toate lumea trebuie să plătească taxe. Să ne lămurim: unde este TVA? În triunghiul Bermudelor? Hai să fim cinstiți, călătorim și ne cazăm în tot soiul de locații în țara asta, nici nu apucăm să-l cunoaștem pe proprietar, îi lăsăm banii pe masă și la revedere.

S-au legiferat e-TVA, e-factura, e-mama mă-sii. Unde sunt domnule veniturile din digitalizare? Unde sunt? Unde sunt, că așa au semnat hoții din Ministerul Finanțelor, că e linie bugetară distinctă care se numește chiar așa, venituri din digitalizare, și au zis ei că va veni banul gros acolo.

Păi unde sunt banii? De ce ați mințiti…? Ca să îi creați alibi unui demagog să cumpere voturi mărind pensiile? Ați comis un fals. Afuera! Păi cum să-i lăsăm tot pe ăștia să mărească taxele și să administreze mai mulți bani?! Să-i lăsăm pe hoți la cârma mai multor bani?!”, a scris Bogdan Glăvan pe platforma socială X.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România pe podiumul european la depopulare. Tindem să devenim o țară pe cale de dispariție

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

România pe podiumul european la depopulare. Tindem să devenim o țară pe cale de dispariție Letonia, Croaţia şi România sunt statele care vor pierde cei mai mulţi dintre locuitorii lor în orizontul anilor 2050, arată statisticile privind evoluţia populaţiei disponibile pe Eurostat. În cazul României, procentul de reducere este de 12%, al treilea cel mai […]

Citește mai mult

Actualitate

Radu Georgescu: Singura veste bună dată de Guvern astăzi este pentru… păcănele și pariuri

Ziarul Unirea

Publicat

în

Radu Georgescu: Singura veste bună dată de Guvern astăzi este pentru… păcănele și pariuri „Singura veste bună dată de Guvern astăzi 9n.a. luni, 7 iulie 2025) este pentru… păcănele și pariuri”, contată amar economistul Radu Georgescu.  Citește și: Radu Georgescu: După spirala deficitului bugetar, România va intra într-o spirală de recesiune economică „Câștigurile din păcănele […]

Citește mai mult

Actualitate

Guvernul Bolojan și-a angajat răspunderea pe Legea Austerității: Ce amendamente au fost acceptate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Guvernul Bolojan și-a angajat răspunderea pe Legea Austerității: Ce amendamente au fost acceptate Guvernul Bolojan și-a angajat, luni, 7 iulie 2025, răspunderea pe Legea Austerității în plnul camerelor reunite ale Parlamentului.  Citește și: Măsurile de austeritate, făcute praf de experții economici: Investitorii vor fugi, românii vor sărăci După angajarea răspungerii Guvernului pe Legea Austerităţii, AUR […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea