Bogdan Glăvan, despre taxele vamale americane: „Popoarele suferă mereu, căci doar ele plătesc taxele, nu guvernanții”
Bogdan Glăvan, despre taxele vamale americane: „Popoarele suferă mereu, căci doar ele plătesc taxele, nu guvernanții”
Profesorul de economie Bogdan Glăvan expune problema tragică a taxelor vamale americane, spunând că în acest moment cea mai bună mișcare a țărilor Uniuni Europene este de a scădea propria fiscalitate.
Acesta este de părere că „obiceiurile socialiste mor greu”,iar popoarele sunt cele care suferă.
„În contextul tragicomic al taxelor vamale americane, să ne bucurăm totuși că suntem în UE. Cum ar fi fost să ne amenințe când Italia, când Bulgaria, când Spania, cu taxe vamale? Măcar de asta am scăpat.
Acum, cea mai bună politică pe care o pot duce țările UE în fața taxelor vamale americane este să scadă propria fiscalitate. Nu să mărească la rândul lor taxele vamale contra importurilor din SUA, ci să scadă propriile taxe! În acest fel, va frâna un efect inevitabil, deși nu major, al taxelor lui Trump: migrarea capitalului.
Citește și: Bogdan Glăvan: „Țara te vrea prost. Cei care nu își doresc egalitate în fața legii și educație corespunzătoare vor rămâne iobagi pe vecie”
Însă asta nu se va întâmpla; obiceiurile socialiste mor greu. Socialiștii refuză să admită ridicolul retoricii pe care o adoptă: nu poți să afirmi, pe de o parte, că taxele lui Trump au cel mai mare impact asupra poporului american și, pe de altă parte, să te stropșești precum curcanul și să ameninți cu taxe de retorsiune. Păi dacă Trump face rău propriului popor, tu vrei să faci la fel propriului popor?! Ridicol, cum ziceam. În realitate, fiecare guvern se bate pentru grupurile lui de lobby-ști și de privilegiați, îl doare în fund de popor.
Alternativ, liderii UE ar putea cere liberalizarea totală a comerțului între Europa și America. În acest fel, toată planeta ar vedea dacă Trump joacă la cacealma sau nu. Fiindcă dacă nu joacă, atunci ar fi nevoit să anuleze toate taxele vamale și să lase comerțul liber. Ce „liberare” poate fi mai mare decât liberalizarea totală a comerțului?
Mă îndoiesc că se va întâmpla și asta, așa că probabil vom asista iarăși la un șir nesfârșit de negocieri, în care fiecare administrați își va promova propriile grupuri de interese, până se va ajunge la o formulă convenabilă. Va dura ani, dar finalul este previzibil: protecționismul va eșua în raport cu propriile ambiții, așa cum a făcut-o întotdeauna în istorie.
Până atunci, popoarele american și european vor suferi. Popoarele suferă mereu, căci doar ele plătesc taxele, nu guvernanții. Vor suferi până vor băga la cap să ceară taxe mici și să voteze politicieni care se angajează să scadă taxele”, arată o postare din mediul online a lui Bogdan Glăvan.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Alegeri prezidențiale 2025: De când se poate vota în diaspora și lista secțiilor din străinătate
Alegeri prezidențiale 2025: De când se poate vota în diaspora și lista secțiilor din străinătate Duminică, 18 mai, va avea loc turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 2025. Conform calendarului oficial, românii din diaspora vor putea vota timp de trei zile, la orice secție de votare din străinătate, indiferent dacă au sau nu reședința […]
Indicele ROBOR la 3 luni a crescut: Dobânzi mai mari pentru românii cu credite Conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR), indicele ROBOR la 3 luni a crescut la 7,29%, de la 7,20%. Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei. Citește […]
Se însoară sau nu Nicușor Dan? Ce răspuns a dat când i s-a sugerat să se căsătorească în campanie
Se însoară sau nu Nicușor Dan? Ce răspuns a dat când i s-a sugerat să se căsătorească în campanie Nicușor Dan și Mirabela Grădinaru au împreuna 2 copii și o relație de peste 20 de ani. Cu toate acestea, ei nu sunt căsătoriți. Candidatul independent a dezvăluit că a fost sfătuit să se căsătorească în […]