Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Opinii - Comentarii

BNR ar putea să-i oblige pe români să ia credite mai mici de la bănci. VEZI ce prevede nou proiect de regulament de acordare a împrumuturilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

BNR a publicat un nou proiect de regulament de acordare a împrumuturilor, în completarea prevederilor Directivei 17/2014. Prin noul Regulament de creditare, gradul de îndatorare al viitorilor clienţi ai băncilor va scădea semnificativ, iar perioada de acordare a creditelor se reduce. Băncile trebuie să îşi exprime punctul de vedere până vineri.

În noul calcul al gradului de îndatorare, de care depinde valoarea maximă a creditului care poate fi contractat, intră acum noi cheltuieli, pe care bancherii le vor scădea din veniturile luate în calcul atunci când acordă împrumutul, scrie Economica.net.

În plus, modul de calcul al gradului de îndatorare care se aplica până acum creditelor de nevoi personale se va aplica şi celor ipotecare, iar nivelul maxim de îndatorare va fi stabilit inclusiv pe categorii de clientelă.

Acum, gradul maxim de îndatorare este cuprins între 40% şi 55%. Reducerea acestuia ar putea face ca băncile să ia în calcul mai puţin de o treime din veniturile nete ale clientului în momentul aprobării creditului.

Noul regulament condiţionează durata de acordare a creditului până la vârsta de pensionare a clientului. La ora actuală, creditele ipotecare se pot acorda şi până la vârsta de 80 de ani, în cazul CEC Bank, şi în medie până la 70 de ani.

Precizarea introdusă de BNR limitează practic durata pe care poate fi acordat un împrumut pentru cumpărarea unei case.

Sursa: realitatea.net


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

26 aprilie: Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale

Bogdan Ilea

Publicat

în

26 aprilie: Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale În fiecare an, la 26 aprilie este marcată Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale. În 2000, statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (WIPO) au desemnat ziua de 26 aprilie, dată la care, în 1970, a intrat în vigoare convenţia de înfiinţare a WIPO, ca zi dedicată recunoaşterii […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea