Rămâi conectat

Curier Județean

Blăjenii vă invită în această săptămână la „Sărbătoarea Libertăţii”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

    An de an, în prima jumătate a lunii mai Blajul marchează cel mai important moment din istoria sa, Marea Adunare Naţională de pe Câmpia Libertăţii din 3/15 mai 1848.
Manifestările au debutat săptămâna aceasta cu cea de a VII-a ediţie a „Săptămânii Colegiului Naţional «I.M. Clain»” şi vor continua în week-end cu competiţii sportive. De departe cel mai important eveniment sportiv va avea loc în perioada 11-13 mai, când CSV Alba-Blaj  joacă în turneul de baraj „Final Four”, pentru accederea în prima ligă voleibalistică a ţării. Sâmbătă dimineaţă, pe bulevardul central al oraşului are loc „Crosul Libertăţii”, competiţie sportivă organizată în parteneriat de Atletic Club „Mica Romă” şi Consiliul Judeţean Alba.
Ziua de vineri, 11 mai, este dedicată în exclusivitate blăjenilor iubitori de muzică bună, de la ora 17.00 Centrul Cultural „Iacob Mureşianu” găzduind concertul extraordinar al sopranelor Daniela Vlădescu, Bianca Brad şi Amelia Antoniu. În dimineaţa aceleiaşi zile, de la ora 10.00, pe Câmpia Libertăţii se va desfăşura momentul solemn de depunere a coroanelor de flori la Monumentul „Gloria”.
Sâmbătă, cu începere de la ora 11.00, la sediul Muzeul de Istorie „Augustin Bunea”, blăjenii sunt invitaţi la vernisajul expoziţiei „Armonia discretă a culorii”, semnată de pictorul Emil Comşa, şi la 3 lansări de carte. Cel mai spectaculos moment al manifestărilor se va desfăşura sâmbătă seara, de la ora 21.00, când pe arterele centrale ale municipiului va avea loc tradiţionala parada cu torţe şi călăreţi, eveniment la care se preconizează că vor participa peste 5000 de blăjeni. În 13 mai, Câmpia Libertăţii va găzdui, cu începere de la ora 13.00, ediţia zonală a Festivalului „Cultură pentru cultură”, iar seara va continua cu un spectacol pentru tineret, organizatorii pregătind concerte cu Ellie White, DJ Rynno & Silvia, Blackstar şi Iris. Concertul se va încheia cu un specataculos foc de artificii şi în premieră la Blaj un spectacol de lasere.
„Veniţi pe Câmpia Libertăţii de la Blaj! Asta spune un faimos cântec popular, ăsta e şi mesajul pe care împreună cu echipa mea îl transmit locuitorilor de pe Valea Târnavelor şi nu numai. Veniţi să vedeţi un oraş cochet pe care l-am pregătit în straie de sărbătoare pentru evocarea acestui important eveniment din istoria urbei noastre!”, a declarat primarul Gheorghe Rotar. (R.G.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

Primăria Alba Iulia cumpără 15 căsuţe de lemn pentru Târgul Sărbătorilor de Iarnă 2022-2023: Care este valoarea achiziției

Ziarul Unirea

Publicat

în

Primăria Alba Iulia cumpără 15 căsuţe de lemn pentru Târgul Sărbătorilor de Iarnă 2022-2023: Care este valoarea achiziției

Primăria municipiului Alba Iulia intenționează să achiziționeze prin cumpărare directă, 15 căsuţe de lemn pentru festivităţile din sezonul de iarnă 2022-2023 din Cetatea Alba Carolina.

Valoarea totală estimată a achiziţiei este de 150.000 lei, fără TVA.

Caracteristi:

Elit - Gustul Desăvârșit

– dimensiuni L 300 cm x 1200 cm x h 190 cm la perete si h 235 cm la coama
– culoarea alb
– perete simplu confecţionat din lambriu de 2-2,5 cm prins pe ramă de 4-4,5 cm
– uşă pentru aprovizionare pe partea laterală
– oblon în partea din faţă care la deschidere are rol de pult

Târgul Sărbătorilor de Iarnă din Alba Iulia va fi din nou în latura de Vest a Cetății, va avea toate ingredientele cum ar fi patinoar și locuri de distracție pentru copii, dar și un nou aranjament al luminilor și al căsuțelor celor care oferă bunătăți și dulciuri celor care vin acolo.

Potrivit primarului Gabriel Pleșa se va încerca deschiderea Târgului în jurul datei de 6 decembrie, de ziua Sfântului Nicolae.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Prefectul județului Alba, vizită de lucru pe DN1, la lucrările de modernizare. „Continuăm să creăm cele mai bune condiții de trafic”

BONTEA Alexandru

Publicat

în

FOTO| Prefectul județului Alba, vizită de lucru pe DN1, la lucrările de modernizare. „Continuăm să creăm cele mai bune condiții de trafic”

Prefectul Nicolae Albu a fost prezent astăzi pe tronsonul de 21 de km al DN1 între Alba Iulia și Aiud, unde se execută lucrări de modernizare.

„Deși mare parte din traficul interjudețean (Alba – Cluj) a fost preluat de autostrada A10, noi continuăm să creăm cele mai bune condiții de trafic pe drumurile naționale.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pe DN1, între Alba Iulia și Aiud, pe sectorul cuprins între km 386+660 – km 406+950, se execută lucrări specifice de modernizare (frezare și covor asfaltic MAS16), lucrările având ca termen de finalizare data de 20.11.2022.

Astăzi, în prezența d-lui. Liviu Hondola, șeful secției Drumuri Naționale Alba, am verificat calitatea lucrărilor și m-am asigurat că se respectă întocmai termenele stabilite pentru execuția lor.

Această lucrare completează lucrările de modernizare pe care ne-am angajat să le efectuăm, în luna august 2022 finalizându-se și asfaltarea drumului național 14B care leagă Municipiul Blaj de limita cu județul Sibiu”


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Începe amenajarea spațiilor verzi create de-a lungul infrastructurii rutiere la Cugir. Peste 50 de pomi vor fi plantați pe străzile recent asfaltate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Începe amenajarea spațiilor verzi create de-a lungul infrastructurii rutiere la Cugir. Peste 50 de pomi vor fi plantați pe străzile recent asfaltate.

Peste 50 de pomi vor fi plantați în perioada următoare pe străzile I. Creangă, Rozelor și 1 Decembrie. Recent asfaltate, modernizarea acestor străzi continuă cu amenajarea spațiilor verzi create de-a lungul infrastructurii rutiere.

Elit - Gustul Desăvârșit

De săptămâna trecută s-a lucrat la pregătirea terenului, s-a completat cu sol nutritiv și s-a însămînțat cu gazon, urmând ca în perioada următoare să fie plantați pomi în zonele verzi care permit acest lucru. S-a optat pentru pomi cu rădăcină pivotantă, care cresc adânc, fără să se extindă prea mult, astfel încât să nu fie afectată structura drumului.

Plantări similare se vor face și pe strada Victoriei, atât pe porțiunea deja modernizată (de la ieșirea din oraș până la calea ferată), cât și pe porțiunea din interiorul localității, unde lucrările vor demara în viitor. Mulți dintre copacii deja existenți vor fi înlocuiți cu anumite tipuri de pomi cu dezvoltare verticală, care asigură integritatea străzii.

Reamintim că 13 străzi din rețeaua de transport public de călători sunt în proces de modernizare prin proiectul european „Reducerea emisiilor de carbon bazată pe Planul de Mobilitate Urbană Durabilă”. În baza acestuia sunt asfaltate carosabilele, reabilitate și extinse trotuarele, sunt înfințate piste de biciclete, amenajate spații verzi și sunt reorganizate intersecțiile în zonele cu risc ridicat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea