Blaj: Construirea unui parc fotovoltaic pe o suprafață de peste 117 hectare și centrală electrică fotovoltaică. Proiectul a primit acordul din partea APM Alba
Blaj: Construirea unui parc fotovoltaic pe o suprafață de peste 117 hectare și centrală electrică fotovoltaică. Proiectul a primit acordul din partea APM Alba
Ca urmare a cererii adresate de o companie din București înregistrată la Agenția pentru Protecţia Mediului Alba cu nr. 10489/22.09.2023, APM Alba a emis în data de 18 decembrie 2024, acordul de mediu pentru proiectul „Construire centrală electrică fotovoltaică Blaj”, propus a fi amplasat în localitatea Blaj, extravilan.
Citește și: Municipiul Blaj, pas decisiv pentru construirea unui oraș european verde: Construirea parcului fotovoltaic, stații de reîncărcare și sistem de iluminat stradal pe LED-uri
Potrivit documentației, prin proiect se urmărește construirea unei centrale fotovoltaice de 92 MW prin montarea unui ansamblu de panouri fotovoltaice aşezate în şiruri paralele, orientate pe o anumită direcție (sud) și având o înclinație exactă (38˚). Gruparea de panouri este racordată la câte un invertor, invertoare care la rândul lor sunt interconectate între ele prin cabluri electrice de joasă tensiune cu secţiune variabilă crescătoare spre postul de transformare prin care se vehiculează energia produsă de panourile solare ce converg spre a fi descărcate spre sistemul energetic .
Parcul fotovoltaic va fi construit pe o suprafață de 1.173 800 m2 (117.38 hectare), având un număr de 175.584 panori fotovoltaice de 610 Wp nominal reprezentând o putere instalată de 107,10624 MW în current continuu si o putere instalata neta în current alternativ de 92 MW pentru întreaga instalație și o energie de 148400 MWh/an și un număr de 23 invertoare cu o putere de 4 MW în current alternativ fiecare.
În componența parcului fotovoltaic intră pe lângă ansamblul de panouri amplasate pe sisteme de montanți speciali, metalici și rețelele de convergență, sistemele de prelucrare primară a energiei invertoare, transformatoare etc.);
La nivelul parcului fotovoltaic se vor funcționaliza căi de acces tehnologic nestructurate (alei înierbate) și structurate (drumuri pietruite);
Parcul fotovoltaic va fi protejat prin intermediul unei împrejmuiri din plasă de gard care să asigure securitatea perimetrului. La nivelul perimetrului se va amplasa un container modular în care se vor adăposti elemente de primă necesitate pentru intervențiile ce vizează înlăturarea unor avarii, dar și elemente de conectică mai sensibile, dulapurile de siguranțe, etc.)
Instalarea șirurilor de panouri fotovoltaice va presupune lucrări sumare de construcții-montaj, a unor elemente modulare (kit-uri).
În acest sens se are în vedere amplasarea pe un sistem portant (grid) de tipul unei rețele de schele, ancorate în sol prin pivoți. Nu se vor realiza mobilizări de sol, excavații sau săpături.
Organizarea de șantier se va realiza pe amplasamentul proiectului și va avea un caracter temporar și itinerant, adaptându-se etapelor de construcție ale centralei fotovoltaice. Se va amenaja o zonă de parcare, iar spațiile pentru stocarea materiilor prime și a materialelor necesare vor fi create în funcție de necesitățile fiecărei etape de lucru. De asemenea, va fi prevăzut un spațiu dedicat depozitării deșeurilor, cu facilități pentru colectarea selectivă și recipienți adecvați.
Accesul catre parcela se va realiza din DC34, pe drumuri existente de exploatație și vicinale. Accesul pe platformele de lucrări se va asigura doar pedestru, iar elementele constructive cu greutate mai mare se vor transporta pe amplasamente cu mijloace motorizate ce exercită o presiune redusă asupra stratelor de sol, în scopul evitării generării de tasări (ex. minidumper pe șenile din cauciuc). Transportul materialelor de construcții (kituri de montaj) până în proximitatea șantierului, se va asigura prin mijloace auto, utilizând căile de transport structurate și utilizându-se ca zone de parcare și staționare platformele de la nivelul acostamentelor.
Parcul fotovoltaic va fi îngrădit cu gard din plasă de sârmă, va avea sistem de avertizare efracții, supraveghere video și control acces. Pentru mentenanță va fi dotat cu sistem de iluminat exterior.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Efectele „ordonanței trenuleț” la nivelul județului Alba. Marius Hațegan, vicepreședintele CJ: „Lucrurile au fost făcute pe repede înainte și câteva chestiuni au fost omise”
Efectele „ordonanței trenuleț” la nivelul județului Alba. Marius Hațegan, vicepreședintele CJ: „Lucrurile au fost făcute pe repede înainte și câteva chestiuni au fost omise” Prezent într-o emisiune la Radio Unirea FM, vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan, a vorbit printre altele, despre efectele care se resimt la nivelul județului nostru în urma implementării renumitei „ordonanțe […]