Biserica veche de 2 secole din Munții Apuseni care urmează să fie relocată în Muzeul Astra din Sibiu și-a început călătoria
Pentru a nu risca pierderea bisericii vechi de 200 de ani din Vința, în zona Munților Apuseni, de către lacul de acumulare al barajului industrial de la Valea Șesei, aceasta va fi demontată și reconstruită pe un amplasament din incinta Muzeului Astra din Sibiu. Piatra de temelie va fi pusă în data de 13 iulie.
Compania Cupru Min Abrud, administratorul barajului de decantare a sterilului de la Valea Şesei, care a finanţat activităţile de relocare a lăcaşului de cult a anunţat evenimentul pe Facebook.
„Cupru Min Abrud şi Muzeul Astra Sibiu anunţă punerea pietrei de temelie pentru reconstruirea bisericii din satul Vinţa, jud.Alba, strămutată cu sprijinul companiei. La ceremonia ce se va derula în 13 iulie, la sediul muzeului Astra, vor participa conducerea şi numeroşi angajaţi ai companiei. Unii dintre aceştia au contribuit direct la operaţiunile de salvare a monumentului care va fi reconstituit. Le mulţumim pentru eforturile depuse, care arată că oamenii şi compania sunt responsabili cu comunitatea în care trăiesc şi îşi derulează activitatea”, se precizează în comunicatul postat pe internet.
Reprezentanţii Cupru Min mai susţin că aceasta este singura companie de stat din România care a salvat o biserică. ”Societatea a încheiat un acord cu Arhiepiscopia Alba Iulia şi Muzeul Astra Sibiu, pentru strămutarea bisericii din comuna Vinţa, ameninţată de apele iazului de decantare din Valea Şesei, în urma lucrărilor de extindere a acestuia.
Totalul finanţării Cupru Min este de 200.000 lei, la care se adaugă contribuţia logistică”, se afirmă în comunicare. În programul evenimentului din 13 iulie figurează slujba de punere a pietrei de temelie şi evoluţia unor artişti consacraţi naţional sau local, prezenţi prin eforturile companiei: Corul bisericii din Lupşa, Ansamblul “Am fost ş-om fi” din Ieud, Ansamblul ”Ţarina Cupru Min Abrud” şi Veta Biriş.
Biserica ”Sfântul Mihail“ din satul Vinţa a fost construită în piatră pe locul unei fostei biserici din lemn. Datarea vechimii acesteia nu a putut fi stabilită cu exactitate dar se apropie de 250 de ani, având în vedere că pe clopotul din turlă este trecut anul 1775. În interiorul bisericii exista încă pictura realizată în 1821 de către pictorul Simion Silaghi, în condiţii remarcabile.
Cu toate acestea, biserica nu a fost inclusă pe lista monumentelor istorice, lucru care ar fi facilitat semnificativ demersul de salvare. Biserica a fost demontată, iar elementele transportate la Sibiu în perioada august-septembrie 2018, într-un moment la care apele au ajuns până lângă zidul acesteia.
Cimitirul nu a mai fost strămutat, mormintele fiind acoperite în totalitate de apele barajului industrial. O altă biserică, mult mai mare, a fost acoperită de sterilul barajului încă de acum 20 de ani. În prezent, din vechea biserică de la Geamăna se mai poate observa doar ultima parte a turlei. Cimitirul aferent bisericii nu a fost relocat nici în acest caz.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
UE vrea să impună noi măsuri pe baza reglementărilor deja existente: Limitări la folosirea rețelelor sociale de către copii
UE vrea să impună noi măsuri pe baza reglementărilor deja existente: Limitări la folosirea rețelelor sociale de către copii Privind interzicerea utilizării rețelelor de socializare de către copii, Uniunea Europeană este lider mondial la acest aspect, conform unei noi propuneri care câștigă din ce în ce mai mult teren la Bruxelles. Propunerea, inițiată de Grecia […]
,,Ucigașul tăcut” al albinelor: Noi factori care afectează polenizarea. Omenirea este în pericol dacă nu le protejăm
,,Ucigașul tăcut” al albinelor: Noi factori care afectează polenizarea. Omenirea este în pericol dacă nu le protejăm Conform unui raport recent al Universității din Reading, războaiele iluminatul stradal și microplasticele se numără printre cele 12 noi pericole majore care amenință albinele și alte insecte care transportă polenul. Conform biologilor, dispariția albinelor ar face ca culturile […]
Piața construcțiilor în impas: Materialele din ce in ce mai scumpe. Care sunt motivele prețurilor ridicate
Piața construcțiilor în impas: Materialele din ce in ce mai scumpe. Care sunt motivele prețurilor ridicate În România, din primele luni ale anului 2025, piața materialelor de construcții se confrunta cu o creștere vizibilă a prețurilor, influențată de actualizările operate de fabrici și importatori, potrivit specialiștilor din piață. Evoluțiile variază între +4 și +8%, în […]