Biroul ARE Alba Iulia, șansa tinerilor cu vârste între 18 şi 30 de ani din județ pentru un stagiu bine plătit în Europa
Judeţul Alba este reprezentat de 10 ani în Ansamblul Regiunilor Europei (ARE), o organizaţie independentă a regiunilor şi cea mai largă reţea de cooperare interregională de pe tot cuprinsul Europei, reprezentând 13 organizaţii interregionale şi 250 regiuni din 30 de state. Biroul ARE din Alba Iulia reprezintă toate cele 40 de regiuni membre ARE din România, plus cele din Europa de Sud Est. Un astfel de birou, numit și Antenă mai există doar la Bruxelles.
Unul din principalele programe ale ARE – Eurodyssey – funcţionează din anul 1985 și se adresează tinerilor între 18 şi 30 de ani care caută un job şi care, indiferent de educaţia pe care o au, pot să meargă în una din cele peste 250 de regiuni din Europa la un stagiu, pentru o perioadă cuprinsă între 3 şi 7 luni, prin intermediarul Consiliului Judeţean, respectiv regiunea membră ARE.
Potrivit vicepreședintelui Florin Roman, Consiliului Județean Alba a început demersurile pentru accesarea acestui program, care va putea fi astfel demarat la începutul anului viitor. Acest lucru reprezintă o șansă deosebită pentru orice tânăr din județ care vrea să lucreze, chiar și pentru câteva luni, în funcție de pregătirea pe care o are, într-o instituție sau firmă din cele 30 de state membre ARE. Slujbele pot fi de la lucrător în fermă, sau domeniul turismului și până la clinici sau instituții deconcentrate ale administrației județene din țările respective.
Cum funcționează acest program?
Fiind vorba despre un program de schimb între regiunile membre ARE, administrațiile locale care reprezintă aceste regiuni vor asigura salariul tânărului acceptat la stagiu de către una din organizațiile care își publică online ofertele de stagiu pe care le au. Astfel firmele sunt foarte interesate să angajeze tineri prin intermediul acestui program, netrebuind să îl plătească pe stagiar pentru activitatea depusă.
Echivalentul Consiliului Județean din fiecare regiune se ocupă pe perioada stagiului ca tinerii din program să urmeze un curs de limbă, să ăși găsească cazare și să viziteze regiunea gazdă.
Mulți dintre românii care au participat la acest program, în Franța de exemplu au preferat să rămână în țara gazdă, continuându-și activitatea la firma unde a fost stagiar sau găsindu-și alt loc de muncă.
Reprezentantul județului Alba în ARE, Florin Roman – vicepreședinte CJ Alba a subliniat faptul că dacă până acum Biroul ARE Alba Iulia funcționa până acum sub tutela Uniunii Consiliilor Județene din România (UNCJR), la Adunarea ARE lacare a participat în urmă cu o lună i-a convins pe oficialii acestei organizații ca în viitor activitatea acestui birou să fie coordonată de Consiliul Județean Alba.
Roman a mai amintit faptul că alte județe din Romînia, membre ARE, cum este de exemplu Brașovul, au făcut presiuni ca preia Antena ARE, și astfel să fie mutată de la Alba Iulia, motivând activitatea slabă din ultimii ani a acesteia.
„Țelul nostru principal pentru anul viitor este să organizăm la Alba Iulia o întâlnire regională la care să participe toate cele 40 de regiuni membre ARE din România, plus cele din Europa de Sud Est, să ne impunem statul de Birou regional și să obținem o președinție de comisie pentru România din cele patru. Anul viitor principalul nostru scop este să accesă programul Eurodissey (…) Tânărul din Alba Iulia va putea merge într-o regiune din Franța, de exemplu, lucrează ca și un cetățean francez, beneficiază de această bursă, are cazare și masă. Același lucru va trebui să-l facem și noi cu tinerii străini care vor veni prin acest program și sunt firme mari în județ care pot oferi și beneficia astfel de stagii profesionale”, a declarat vicepre;edintele CJ Alba.
Ce este Eurodyssey?
Eurodyssey este un program de schimb al Adunării Regiunilor Europene (ARE) care permite tinerilor, cu vârste între 18 şi 30 de ani, aflaţi în căutarea unui loc de muncă să beneficieze de un stagiu profesional în străinătate pentru o perioadă de 3 până la 7 luni.
Obiectivul este de a permite tinerilor să câştige experienţă profesională şi să beneficieze de oportunitatea de a-şi îmbunătăţi cunoştinţele referitoare la o limbă străină.
Principalele părţi implicate şi interesate de acest program sunt tinerii, companiile comerciale şi regiunile.
Istoria Eurodyssey
Edgar Faure a avut o convingere şi o viziune: o Europă unită. A considerat că construcţia europeană nu ar fi posibilă fără tineri şi potenţialul lor enorm. Pentru a stimula acest potenţial şi pentru a încuraja dialogul şi înţelegerea interculturală într-un context care ar fi adus tinerilor beneficiu şi din punct de vedere personal, prin perfecţionarea pregătirii lor profesionale, a lansat în 1985 „Turul European al Tinerilor”, care a devenit mai târziu Programul Eurodyssey.
Ca preşedinte al Consiliului Regional al Franche-Comté şi preşedinte fondator al Adunării Regiunilor Europene (ARE), Edgar Faure a dorit să extindă programul în afara regiunii sale. Convins că regiunile europene au capacitatea de a dezvolta şi de a pune în practică propriile iniţiative, a fondat Eurodyssey în cadrul ARE.
Făcând o retrospectivă a 25 de ani de existenţă şi a peste 10 000 de tineri participanţi la stagii profesionale în străinătate, ceea ce a început ca un mic program este în prezent una dintre principalele valori ale ARE.
Pentru tineri obiectivele sunt:
-integrarea acestora indiferent de orizonturi şi de educaţie / cunoştinţe,
-dobândirea de experienţă profesională,
-oportunitatea de a-şi îmbunătăţi cunoştinţele referitoare la o limbă străină,
-testarea abilităţilor sociale şi culturale,
-consolidarea posibilităţilor de angajare şi facilitarea armonizării cu piaţa internaţională a muncii.
Programul Eurodyssey se bazează pe cooperare interregională. Scopul regiunilor este de a clădi parteneriate pentru dezvoltarea economică, socială şi culturală a teritoriilor lor, prin încurajarea mobilităţii profesionale a tinerilor, internaţionalizarea capitatului uman şi a mecanismului economic regional, precum şi prin promovarea schimbului cultural.
Pentru regiunile care participă la programul Eurodyssey obiectivele sunt:
-să ofere tinerilor europeni calificaţi, cu vârste între 18 şi 30 de ani, care locuiesc în regiunile active în -cadrul programului Eurodyssey, şansa de a participa la un stagiu profesional practic, cu o durată de 3 -până la 7 luni, într-o companie comercială sau într-o instituţie,
-să ajute şi să încurajeze / favorizeze tranziţia tinerilor spre piaţa muncii,
-să ofere tinerilor oportunităţi pentru a-şi lărgi orizontul cultural şi profesional,
-să abordeze, cu succes, chestiuni legate de şomajul în rândul tinerilor şi de managementul resurselor umane,
-să transforme tinerii în ambasadori ai regiunii lor.
Tinerii – Beneficiarii
Cei eligibili
Eurodyssey este un program pentru tineri cu vârste între 18 şi 30 de ani, care sunt rezidenţi ai unei regiuni membre a programului.
În general, nu sunt necesare calificări speciale; aplicaţiile primite se potrivesc cu cerinţele companiilor comerciale.
-vârstă între 18 şi 30 de ani;
-născut sau rezidenţă în una dintre regiunile membre Eurodyssey;
-titular al unei diplome de studii (formare vocaţională, educaţie superioară, etc.);
-cunoştinţe de bază într-o limbă străină.
Unele cerinţe pot varia uşor, în funcţie de regiunea de origine, astfel că stagiarii trebuie să contacteze regiunea de origine sau să consulte condiţiile de eligibilitate.
În cadrul programului Eurodyssey stagiarii au dreptul la:
-stagii între 3 şi 7 luni,
-curs de limbă,
-cazare,
-alocaţie lunară sau salariu,
-acoperire a asigurării,
-certificat.
Tinerii – Curs de limbă
Majoritatea regiunilor aranjează pentru stagiari participarea la un curs de limbă, odată cu sosirea acestora. Poate fi un curs intensiv cu o durată cuprinsă între 3 şi 4 săptămâni, înainte de experienţa de muncă efectivă cu firma sau poate fi un curs cu o durată mai lungă, în paralel cu experienţa de muncă.
Tinerii – Cazare
La sosirea în regiunea gazdă, există două posibilităţi: fie stagiarii sunt responsabili cu găsirea cazării (cu asistenţă din partea regiunii), fie regiunea subvenţionează, în totalitate, cazarea.
În a doua situaţie, stagiarii vor fi găzduiţi în una din următoarele variante (în funcţie de disponibilitate):
-hoteluri pentru tineri muncitori,
-rezidenţe pentru studenţi,
-apartament,
-cu o familie.
Tinerii – Finanţare
Stagiarii fie vor primi un grant, fie le va fi plătit un salariu, în funcţie de modul în care este implementat programul Eurodyssey în regiunea respectivă.
Având în vederea perioada de timp necesară pentru plată, în unele cazuri, stagiarii sunt sfătuiţi să deţină o sumă de bani pentru acoperirea cheltuielilor în prima lună de stagiu.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
18 ianuarie 1821: Începutul revoluției lui Tudor Vladimirescu, revoluție care a marcat sfârșitul domniilor fanariote
18 ianuarie 1821: Începutul revoluției lui Tudor Vladimirescu, revoluție care a marcat sfârșitul domniilor fanariote La începutul secolului al XIX-lea, sub influența Revoluției Franceze și prin intermediul cuceririlor napoleoniene, se răspândesc în Europa noile concepții politice care propovăduiau dreptatea și egalitatea socială și dreptul la autodeterminare al popoarelor asuprite. Înfrângerea lui Napoleon la Waterloo, la […]