Rămâi conectat

Actualitate

BILANȚUL anului 2021 pentru elevii și profesorii Liceului Tehnologic Agricol „Alexandru Borza” Ciumbrud

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

BILANȚUL anului 2021 pentru elevii și profesorii Liceului Tehnologic Agricol „Alexandru Borza” Ciumbrud

Luna decembrie este un moment de bilanț pentru fiecare dintre noi. Stăm și analizăm ce a fost bine, sau mai puțin bine, în anul care stă să se încheie, și încercăm să punem cap la cap planul pentru anul care vine.

Pentru elevii și profesorii Liceului Tehnologic Agricol „Alexandru Borza” Ciumbrud anul 2021 a fost un an cu bucurii, dar și cu greutăți, cu speranțe și împliniri, toate amestecate într-un amalgam de emoții și de trăiri care i-au ajutat să crească și să învețe împreună.

Pe parcursul acestui an s-a încercat păstrarea unui mediu propice pentru dezvoltarea profesională a viitorilor agricultori și tehnicieni veterinari, în ciuda tuturor măsurilor impuse de restricțiile sanitare actuale. Colaborările cu partenerii de la WorldSkills Romania și Fundația Civitas pentru Societate Civilă, filiala Cluj au continuat și au oferit elevilor de liceu oportunități de învățare activă și interacțiuni cu mediul de antreprenoriat agricol și cu cel al educației universitare agricole.

Astfel, în perioada noiembrie 2020 – aprilie 2021 elevii claselor a X-a A și a XI-a A au luat parte la proiectul „Profesiile agriculturii viitorului”, propus și implementat de Fundația WorldSkills Romania, în colaborare cu Profesorul Digital, cu finanțarea Raiffeisen pentru Comunități, în cadrul căruia au aflat de la experți în domeniul agriculturii care sunt direcțiile de dezvoltare pentru următorii ani. Au învățat să colaboreze, să muncească împreună cu colegi de la licee agricole din țară, să investigheze sau să fie reporteri, intervievând oameni care pot oferi exemple de reușită în domeniul agriculturii viitorului. Rezultatele muncii lor se pot regăsi pe site-ul proiectului https://profesiileviitorului.worldskills.ro/.

Colaborarea cu Fundația Civitas s-a materializat printr-un proiect de promovare a educației agricole la nivel județean, cu scopul de a transforma liceele agricole în HUB-uri pentru dezvoltarea fermelor mici și mijlocii și de a crește vizibilitatea liceelor agricole în rândul elevilor, părinților și profesorilor din școlile gimnaziale din județ, dar și prin participarea elevilor din clasele a X-a A și a XI-a A la proiectul YouCooperate, alături de elevi de la liceele agricole din Miroslava, Geoagiu, și Sibiu. Proiectul a presupus participarea la cursuri online despre organizarea cooperativelor agricole, dar și vizite la antreprenori din zona Cluj (Nod Verde, AgroTransilvania Cluster, Agropensiunea Rafila, Delicium – Jams and Syrups, Cooperativa Agricolă Someș Arieș, gourmeticus Academicum), precum și la USAMV Cluj. Scopul acestui proiect a fost acela de a educa viitorii agricultori în domeniul asociativității și a creșterii randamentului agricol.

Anul 2021 a însemnat și continuarea investițiilor în infrastructura școlii, atât prin Proiectul ROSE, prin care s-a continuat dotarea sălilor de clase cu table smart, cu videoproiectoare, dar și cu laptopuri noi, cât și prin colaborarea cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin investițiile căruia s-au modernizat internatul școlar și cantina școlară.

Prima parte a sementrului I din anul școalar 2021-2022 a însemnat și implementarea proiectului Erasmus Plus, acțiunea cheie 1, pentru proiecte de mobilitate în domeniul VET „Formare inițială în context european pentru viitorii fermieri români”, care a presupus un stagiu de practică de trei săptamâni pentru elevii clasei a XII-a A, specializarea Tehnician veterinar. Proiectul, în valoare totală de 305 986 euro, a fost realizat la inițiativa Fundației WorldSkills Romania și a avut ca beneficiari elevi de la liceele agricole din Ciumbrud (Alba), Trușești (Botoșani), Brănești (Ilfov), Miroslava (Iași) și Târgu Mureș (Mureș). Astfel, în perioada 04 – 22 octombrie 2021, 14 elevi Liceului Tehnologic Agricol „Alexandru Borza” Ciumbrud, alături de colegii de la Liceul „Demostene Botez” din Trușești au participat la un stagiu de practică de 3 săptămâni în Danemarca, la unul din cele mai mari și mai performante centre de formare agricolă din țară, Jordbrugets Uddannelsescenter Århus (Green Academy), liceu care deține o fermă auto-sustenabilă în cadrul căreia sunt lucrate 55 ha de teren agricol, prin care se susține creșterea și exploatarea a 40 de vaci din rasa Jersey, a 30 de porci, a unei mini ferme de animale domestice și o mini grădină zoologică.

Acest model de educație prin activități practice realizate în școală și la parteneri economici se dorește aplicat și în liceele agricole românești. Proiectul a avut două componente: pe de-o parte formarea elevilor români în cadrul modului „Zootehnia în ferma modernă”, prin parcurgerea cursurilor și activităților practice alături de profesorii danezi, iar pe de altă parte, prin componenta de Job Shadowing, s-a urmărit preluarea de către școlile românești a bunelor practici în domeniul formării profesionale în agricultură. Participarea la aceste activități le-a permis elevilor dezvoltarea de competențe transversale prin integrarea într-un context de lucru european, diferit din punct de vedere cultural și lingvistic. Detalii și imagini din cadrul acestui proiect pot fi găsite și în mediul online: pe pagina de Facebook WorldSkills: https://www.facebook.com/WorldSkillsRomania/ , pe pagina de Facebook Green Academy Aarhus: https://www.facebook.com/juaarhus/, pe cea a grupului de Facebook Formare initiala in context european pentru viitorii fermieri romani: https://www.facebook.com/groups/527532274480884, sau pe cea a Liceului Tehnologic Agricol „Alexandru Borza” Ciumbrud https://www.facebook.com/profile.php?id=100057538804567

Proiectele dezvoltate pe parcursul anului 2021 și impactul pe care acestea le-au avut asupra formării și dezvoltării personale a elevilor și a profesorilor implicați oferă speranța unei creșteri a vizibilității și a atenției acordate educației agricole din România, având în vedere importanța agriculturii în dezvoltarea economică a țării.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

E și România prima în UE: Cel mai mare decalaj între românii foarte bogați și săracii lipiți pământului

Unirea Ziarul

Publicat

în

E și România prima în UE: Cel mai mare decalaj între românii foarte bogați și săracii lipiți pământului România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari şi cele mici în rândul populaţiei, potrivit unui Infografic Monitorul Social, un proiect al Fundaţiei Friedrich-Ebert-Stiftung România, care citează date Eurostat din 2022. Conform […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea