Rămâi conectat

Actualitate

Bilanţ al Penitenciarului Aiud, pe anul 2012

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

URS Construct

Sala I.I.C. Brătianu din incinta Primăriei Municipiului Aiud a găzduit marți, 22 ianuarie, şedinţa festivă prilejuită de bilanţul activităţilor derulate de Penitenciarul Aiud în cursul anului 2012. Au participat oficialităţi locale și judeţene, colaboratori, beneficiari ai forţei de muncă specială, foşti lucrători ai penitenciarului precum și personalul unităţii.

Administraţia Naţională a Penitenciarelor a fost reprezentată prin comisarul de penitenciare Marius Ştef, directorul Direcţiei Prevenirea Criminalităţii şi Terorismului.

Au fost prezentate activităţile specifice fiecărui sector, obiectivele propuse și cele îndeplinite în anul 2012, dificultăţile concrete cu care s-a confruntat unitatea precum și planul de management pentru anul 2013.

Potrivit raportului întocmit cu această ocazie, Penitenciarul Aiud a avut în custodie în anul 2012 o medie de 1.008 persoane private de libertate. Rulajul indică un număr de 2.259 persoane private de libertate primite și 2.256 de persoane liberate sau transferate, totalizându-se un număr de 4.515 deținuți.

În cursul anului 2012 s-au analizat propuneri pentru liberare condiţionată pentru un număr de 386 persoane private de libertate din care 310 la împlinirea fracţiei şi 76 în urma adresei de la instanţa de judecată (cerere înainte de împlinirea fracţiei). Au fost admise de comisie un număr de 123 de persoane private de libertate şi amânate 263 de persoane. Au fost amânate de comisie şi admise de instanţa de judecată un număr de 17 persoane private de libertate, iar pentru un număr de 13 persoane private de libertate au fost reduse termenele propuse de către comisie.

De asemenea, au  fost  analizaţi  în cadrul comisiei  de  individualizare  privind  regimul  de  executare  un  număr  de  1.738 de deținuți,  din  care  495 la  stabilirea  regimului  de  executare  iar  1.243 au fost reanalizaţi  la  împlinirea  termenului  legal.

*Deficitul de personal, o problemă majoră și în 2012

Greutăţile şi neajunsurile care au marcat într-o măsură considerabilă activitatea serviciului au avut în prim plan resursa umană de cele mai multe ori insuficientă în special la nivelul agenţilor, posturile fiind aproape în permanenţă acoperite la nivelul minimal.

Punerea în aplicare a prevederilor dispoziţiei ANP referitoare la desfăşurarea activităţii a avut efecte şi în cursul anului la care ne referim personalul avut la dispoziţie făcând faţă cu greu uneori sarcinilor impuse. O altă problemă a fost lipsa unei experienţe profesionale adecvate a tuturor lucrătorilor numiţi să-şi desfăşoare activitatea în cadrul sectorului”, precizează reprezentanții penitenciarului.

Conştienţi fiind de locul instituţiei penitenciare, între instituţiile publice de interes naţional şi de rolul acesteia, acela de a contribui la apărarea ordinii publice şi siguranţei naţionale prin asigurarea executării pedepselor privative de libertate şi a măsurii arestării preventive, cu asigurarea intervenţiei recuperative, în condiţii care garantează respectarea demnităţii umane, pe parcursul anului 2012 întregul personal s-a preocupat pentru atingerea obiectivelor stabilite şi asigurarea bunei funcţionări a instituţiei. La ora bilanţului, putem aprecia că situaţia socio-economică a ţării din anul anterior, nu a fost dintre cele mai propice realizării unor performanţe de excepţie. Cu toate acestea, rezultatele s-au situat în mare parte peste cele ale anului anterior, lucru reieşit şi ca urmare a constatărilor consemnate de cele două echipe de control al Direcţiei Inspecţie Penitenciară ce au efectuat controale tematice precum şi de structura de audit intern care de asemenea a efectuat o misiune de auditare”, a declarat directorul Penitenciarului Aiud, comisar șef de penitenciare Valentin Nazare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

„Răpirea din serai” – Cât a ajuns să coste celebra carpetă care împodobea în trecut sute de mii de sufragerii din România. Prețurile ireale cerute pe site-urile de mică publicitate

Ziarul Unirea

Publicat

în

„Răpirea din serai” – Cât a ajuns să coste celebra carpetă care împodobea în trecut sute de mii de sufragerii din România. Prețurile ireale cerute pe site-urile de mică publicitate Celebra carpetă „Răpirea din Serai”, care împodobea în anii comunismului sute de mii de sufragerii din România, a revenit în atenție, iar cei care mai […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea