Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Curier Județean

Bilanț al activității Poliţiei Alba Iulia pe primele 6 luni din 2013: Numărul infracțiunilor în creștere față de 2012

Bogdan Presecan

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

conducere IPJ Alba sedinta bilant 2013Astăzi, 23 iulie 2013, începând cu ora 11.00, chestoul  principal de poliţie Ioan Nicolae Căbulea, şeful Inspectoratului de Poliţie judeţean Alba, a participat la evaluarea activităţii  Poliţiei municipiului Alba Iulia, pe primele 6 luni ale anului 2013.

Potrivit IPJ Alba, “la această activitate au participat poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Alba Iulia, şefii secţiilor de poliţie rurală Galda de Jos şi Vinţu de Jos şi şefii celor 13 posturi de poliţie comunală, a căror activitate este coordonată de conducerea acestei poliţii municipale.

Din materialul de analiză, prezentat de comisarul şef de poliţie Crişan Mircea, şeful Poliţiei municipiului Alba Iulia, au fost desprinse următoarele concluzii:

Indicatorii de macrocriminalitate au evidenţiat faptul că în primele 6 luni ale anului 2013, au fost sesizate 1.083 (+72) infracţiuni cu 72 de infracţiuni mai multe  decât în perioada similară a anului 2012 când au fost înregistrate 1.011 infracţiuni.  În mediul urban infracţiunile sesizate contra persoanei au scăzut de la 238 în sem. I/2012 la 215 în sem. I/2013, iar infracţiunile contra patrimoniului au crescut cu 67 (de la 594 în sem. I/2012 la 661 în sem. I/2013).

În aceeași perioadă au fost constatate prin începerea urmăririi penale în cazul a 248  infracţiuni din care 12 de natură economico-financiară, 127 de natură judiciară şi 109 de altă natură.

Au fost sau sunt cercetate 474 persoane (învinuite/inculpate), cu 136 mai multe decât în perioada similară a anului trecut.

Statistic, în semestrul I/2013 la nivelul structurilor analizate au fost înregistrate 452 de cauze cu AN şi s-a reuşit soluţionarea a 336 de cauze cu AN. Procentul de identificare a autorilor în dosarele penale cu AN este cu 18 % mai mare faţă de semestrul I/2012. Se constată o scădere a furturilor cu autori necunoscuţi din locuințe (de la 26 la 22), si de auto (de la 6 la 3). 67,69% din totalul faptelor cu AN înregistrate sunt furturi cu prejudicii mici.

În primele 6 luni din anul  2013, pe raza municipiului Alba Iulia nu au fost comise infracţiuni de omor sau tentativă de omor. Au fost sesizate 4 infracţiuni de tâlhărie.

Pe linia infracţiunilor contra patrimoniului au fost sesizate 661 de infracţiuni dintre care 491 sunt infracţiuni de furt. Pe genuri, au crescut  furturile din societăți comerciale (+33), iar cele din locuințe au scăzut ( -11).

În segmentul stradal, au fost înregistrate 55 de infracţiuni, 46 (83,63%) dintre acestea fiind furturi.  Nu au fost sesizate infracţiuni stradale cu un pericol social deosebit, respectiv omoruri, tâlhării cu moartea victimei, loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, ori alte infracţiuni grave.

Poliţiştii rutieri au constatat 69 de infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice dintre care 32 privind conducerea sub influenţa alcoolului, 13 privind conducerea de auto neînmatriculat, 14 privind conducerea de auto pe drumurile publice fără permis de conducere sau cu permisul suspendat, 7 infracţiuni privind părăsirea locului accidentului, o infracţiune de refuz de recoltare probe biologice şi 2 alte infracţiuni.

În cadrul activităţilor de supraveghere, dirijare şi controlul traficului rutier desfăşurate ofiţerii şi agenţii de poliţie rutieră au aplicat 7.439 (+885) sancţiuni pentru nerespectarea regulilor de circulaţie, cu 885 mai multe decât în sem. I/2012. Dintre acestea, 2.304 sancţiuni contravenţionale au fost aplicate pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 2262 pentru neportul centurii, 25 pentru conducere sub influenţa alcoolului, 44 pentru depăşire neregulamentară, 31 pentru nerespectare culoare roşie a semaforului, iar diferenţa pentru alte abateri

În intervenția sa, domnul chestor principal de poliţie Ioan Nicolae Căbulea, prin prisma indicatorilor statistici, a apreciat ca fiind bune şi foarte bune rezultatele înregistrate la nivelul Poliţiei municipiului Alba Iulia şi a celor două secţii de poliţie rurală.

Pentru prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional, şeful inspectoratului a solicitat poliţiştilor să se implice mai mult pentru identificarea persoanelor predispuse la săvârşirea de infracţiuni şi documentarea activităţilor infracţionale ale acestora. În segmentul stradal, deşi nu sunt înregistrate infracţiuni grave comise cu violenţă rămase cu autori neidentificaţi, trebuie identificate cele mai bune măsuri şi acţionat, permanent, cu mult profesionalism şi fermitate pentru asigurarea unui grad de siguranţă stradală ridicat.

Au fost solicitate rezultate mai bune şi în domeniul combaterii delictelor silvice precum şi în cel de prevenire şi combatere a evaziunii fiscale, cu accent pe domeniile prioritare stabilite la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba.

La finalul intervenţiei, şeful inspectoratului a insistat pe realizarea măsurilor stabilite pentru reducerea victimizării, în special în rândul minorilor pe perioada vacanţei de vară.”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

22-23 mai 2024: COD GALBEN de vreme rea în Alba și alte județe din țară. Averse torențiale, descărcări electrice, până joi la ora 10:00

Bogdan Ilea

Publicat

în

22-23 mai 2024: COD GALBEN de vreme rea în Alba și alte județe din țară. Averse torențiale, descărcări electrice, până joi la ora 10:00 Meteorologii ANM au emis astăzi, 21 mai, o avertizare de cod galben începând de miercuri, ora 10, până joi, ora 10, în Alba și mai multe județe din țară. Citește și: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea