Biblioteca orășenească Abrud va purta numele lui Marin Preda: Vot în unanimitate în Consiliul Local
Biblioteca orășenească Abrud va purta numele lui Marin Preda: Vot în unanimitate în Consiliul Local
Luna aceasta, consilierii locali din Abrud, au votat în unanimitate ca Biblioteca orășenească Abrud să poarte numele scriitorului Marin Preda. Inițiatorul proiectului este consilierul local Narcis Romeo Avram-Jurca în vârstă de 48 de ani. Inițiativa este cu atât mai lăudabilă cu cât luna viitoare se împlinesc 100 de ani de la nașterea autorului Moromeților. Motivele invocate de consilierul local au legătură cu destinul lui Marin Preda, care, deși născut la Siliștea Glumești, județul Teleorman, a avut un moment de răscruce decisiv în adolescență tocmai în pitorescul oraș din Apuseni.
Mai concret, Avram-Jurca a motivat inițiativa bazându-se pe documente care au pornit de la celebra carte autobiografică „Viața ca o pradă”, în care Preda mărturisește că Școala Normală din Abrud a avut un rol decisiv în rămânerea sa pe drumul studiului și al cărții. Pornind de aici, consilierul a ajuns la alte tipuri de documente, printre care Fișa de lectură a elevului Marin Preda, din anul 1938.
Rolul Abrudului în evoluția lui Preda, confirmat documentar
Pe lângă cunoscuta lucrare auto-biografică „Viața ca o pradă”, în cartea „Marin Preda. Anii formarii intelectuale (1929-1948)”, scriitorul teleormănean Stan V. Cristea confirmă în cel de-al doilea capitol intitulat „Marin Preda, normalist la Abrud” următoarele:
„După eșecul întâmpinat cu înscrierea la Școala Normală Carol I din Câmpulung că „n-are ochi buni”, sau înscrierea la Gimnaziul industrial de la Miroș că „se terminaseră înscrierile”, Marin Preda a plecat spre Abrud cu Gheorghe Rizescu, „falsul librar”, ajungând „Seara, pe la orele nouă” cu o mocăniță. În Școala Normală de Băieți „Andrei Șaguna” din Abrud nu se mai dădeau examene, deoarece locurile nu erau completate. Se dădea doar examen de bursă, unde Marin Preda s-a văzut în capul listei. La acestă școală Marin Preda figurează înscris între anii 1936-1937 și 1937-1938. Numele sub care este înscris aici este Predescu Marin, probabil de la Preda. Termină anul școlar cu media 8,89, fiind clasificat al doilea între 19 elevi.”
Județul Alba, o Mecca pentru autorii și iubitorii de cultură
În ultimii 17 ani, de la preluarea șefiei Consiliului județean Alba de către Ion Dumitrel, județul Alba a devenit locul preferat al multor autori și iubitori de cultură. Anual, în județul Alba, se organizează mai multe evenimente importante cu impact național, printre care „Colocviul Romanului Românesc Contemporan”, „Gala Poeziei – Lista lui Manolescu”, Festivalul de tradiții și obiceiuri ,,Cultură pentru Cultură”, Festivalul Național de Folclor ,,Strugurele de Aur etc.
Constantin Predescu
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Accident rutier pe DN1 în zona giratoriului de la Sântimbru: Două autoturisme implicate în incident
FOTO | Accident rutier pe DN1 în zona giratoriului de la Sântimbru: Două autoturisme implicate în incident Un accident rutier s-a produs vineri, 15 noiembrie 2024, în jurul orei 22:22, pe DN 1 în zona giratoriului de la Sântimbru. Potrivit primelor date transmise de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Unirea” Alba în incident au fost […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport2 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Actualitateo zi ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Actualitate10 ore ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii15 ore ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii