Rămâi conectat

Actualitate

Biblioteca Batthyaneum RĂMÂNE la Statul Român. Clădirea NU va fi retrocedată Bisericii Catolice. Actul normativ care a „salvat” clădirea, anunțat de Daniel Breaz, în 2019

Ioana Oprean

Publicat

în

În urma recursului Arhiepiscopiei Romano-Catolice Alba Iulia, cu privire la retrocedarea Bibliotecii Batthyaneum, Înalta Curte de Casație și Justiție a luat o decizie, arată DCNEWS.ro.

Hotărârea a fost pronunţată marţi, 25 mai 2021. Practic, ICCJ a menţinut hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia din 4 iulie 2018. Recursul instituţiei religioase a fost respins ca „nefondat”. Hotărârea închide definitiv capitolul în cee ceea priveşte viitorul Bibliotecii Bathyaneum din Alba Iulia.

Clădirea şi colecţiile rămân în proprietatea Statului Român, prin Biblioteca Naţională a România, care poate acum să demareze aşteptatul proiect de restaurare. De asemenea, clădirea din Alba Iulia va putea fi deschisă publicului şi va deveni un important punct de atracţie în Cetatea Alba Carolina.

Arheipiscopia Romano-Catolică a ”atacat” în instanţa de contecios administrativ şi a solicitat anularea deciziei prin care Comisia specială de retrocedare a unor bunuri imobiliare care au aparţinut cultelor religioase din România a respins, în septembrie 2015, cererea acesteia de retrocedare în natură a bunurilor mobile şi imobile din cadrul Bibliotecii Batthyaneum. Este vorba despre fondul de carte, fondul manuscriselor, fondul incunabulelor, colecţia de obiecte liturgice, arhiva Capitlului romano-catolic de Alba Iulia şi a conventului de Cluj, observatorul astronomic cu toată dotarea, colecţia de picturi, colecţia de vestimentaţie ecleziastică, colecţia de minerale, colecţia de numismatică, mobilierul.

Biblioteca şi Institutul astronomic Batthyaneum au fost donate Bisericii şi Provinciei Transilvania de episcopul Batthyany Ignac, în 1798, împreună cu clădirea şi terenul aferente. După Marea Unire din 1918, Institutul astronomic şi Biblioteca au rămas în administrarea Episcopiei Romano-Catolice de Alba Iulia. Din 1961, Batthyaneum a devenit filială a Bibliotecii Centrale de Stat, actuala Bibliotecă Naţională a României.

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursul ca nefondat, conform undei decizii luate în 25.05.2021. Decizia DEFINITIVĂ vine după ce Arhiepiscopia Romano-Catolică a pierdut procesul la Curtea de Apel Alba-Iulia și a făcut recurs.

Conform hotărârii instanței, ÎCCJ ”Respinge recursul declarat de Arhiepiscopia Româno-Catolică Alba Iulia împotriva sentinței 153/2018 din 4 iulie 2018 a Curții de Apel Alba Iulia – Secția de contencios administrativ și fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunțată în ședință publică, astăzi, 25 mai 2021”.

Ordinul lui Breaz: Batthyaneum nu poate aştepta până atunci!

Victoria îi aparține și lui Daniel Breaz, care, în 2019, ca ministru al Culturii şi Identităţii Naţionale, anunța actul normativ ”prin care statul român să poată interveni, acolo unde se consideră, indiferent de dreptul de proprietate al clădirii respective, al cetăţii, al sitului, fără acordul proprietarilor, pentru a nu pierde anumite vestigii, pentru a nu pierde anumite obiective, unele turistice, altele istorice”.

Cu privire la Biblioteca Batthyaneum, afirma că ”Termenul e în noiembrie 2021. Batthyaneum nu poate aştepta până atunci”. Și n-a așteptat! Decizia e venit mai devreme. Termenul era, într-adevăr 9 noiembrie 2021.

Miza Bibliotecii Batthyaneum

Biblioteca Batthyaneum funcţionează din secolul al XVIII-lea în fosta biserică trinitariană din Alba Iulia şi unde se află cea mai valoroasă colecţie de manuscrise medievale occidentale de pe teritoriul României. Aici se află şi cel mai vechi manuscris de acest gen, Codex Aureus, realizat între 805 şi 810, cunoscut şi sub numele de Evangheliarul de la Lorch. Prima jumătate a Codex-ului a ajuns la Alba Iulia în 1786, iar cea de-a doua se află la Biblioteca Vaticanului. Coperţile originale se găsesc la muzee din Londra şi Roma.

În vara lui 2018, Curtea de Apel Alba Iulia a respins solicitarea Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia de anulare a deciziei prin care Comisia specială de retrocedare a unor bunuri imobiliare care au aparţinut cultelor religioase din România a respins cererea acesteia de retrocedare a imobilului Bibliotecii Batthyaneum, precum şi a bunurilor mobile, printre care şi Codex Aureus. Sentinţa a fost atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după cum arăta TVR, iar decizia de astăzi este definitivă.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cât de mari sunt salariile bugetarilor față de angajații din privat. România, cea mai mare pondere a salariilor în veniturile statului, mult peste media UE

Ioana Oprean

Publicat

în

Cât de mari sunt salariile bugetarilor față de angajații din privat. România, cea mai mare pondere a salariilor în veniturile statului, mult peste media UE Iancu Guda a vorbit recent despre salariile din sectorul public, care au crescut masiv și nesustenabil. Acesta a explicat care sunt cauzele, ce efecte au și ce soluții pot fi […]

Citește mai mult

Actualitate

Scrisoare deschisă către Ministerul Educației: „Fără buletin moldovenesc, nu se poate” – realitatea absurdă a birocrației românești

Publicat

în

Scrisoare deschisă către Ministerul Educației: „Fără buletin moldovenesc, nu se poate” – realitatea absurdă a birocrației românești Bloggerul Viorel Iftimie, din județul Alba, a publicat recent pe pagina sa de Facebook o scrisoare deschisă adresată Ministerului Educației, în care denunță absurditățile birocratice care pun piedici tinerilor cu origini basarabene, chiar dacă aceștia au studiat, trăit […]

Citește mai mult

Actualitate

Orașele din România pot candida pentru titlul de Capitală a Tineretului în 2027: Alba Iulia va prelua ștafeta în 2026

Publicat

în

Orașele din România pot candida pentru titlul de Capitală a Tineretului în 2027: Alba Iulia va prelua ștafeta în 2026 Orașele din România sunt invitate să candideze pentru titlul de „Capitala Tineretului din România 2027”, un program național deschis tuturor localităților, indiferent de dimensiune sau regiune, care susțin implicarea activă a tinerilor în dezvoltarea comunităților. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea