Rămâi conectat

Politică Administrație

Beniamin Todosiu (președinte USR Alba): Susținerea agriculturii și a micilor producători trebuie să fie priorități pentru Consiliul Județean Alba

Andreea Ștefan

Publicat

în

URS Construct

Beniamin Todosiu (președinte USR Alba): Susținerea agriculturii și a micilor producători trebuie să fie priorități pentru Consiliul Județean Alba

Susținerea agriculturii și a micilor producători trebuie să devină prioritate reală pentru Consiliul Județean Alba, în contextul în care majoritatea familiilor din comunitățile rurale se bazează pe banii obținuți din activitățile agricole.

Echipa USR – PLUS pentru Consiliul Județean Alba propune un program coerent pentru stimularea agriculturii în județ, dar mai ales pentru susținerea micilor producători care pot ridica satul românesc prin dezvoltarea clasei de mijloc la sate.

Satul românesc este extrem de important în contextul dezvoltării economice deoarece 44% din populația României trăiește în mediul rural, în timp ce media Uniunii Europene este de 25%. Circa o treime din exploatațiile agricole sau fermele mici din Uniunea Europeană se regăsesc în România, iar țara noastră este primul loc în UE la porumb boabe și floarea soarelui, atât la suprafața cultivată, cât și la producția realizată.

Iată doar câteva motive pentru care România ar trebui să acorde o atenție deosebită agriculturii, aceasta fiind singura soluție pentru salvarea satului românesc.

Susținerea înființării unor structuri de tip „food hub” sau cooperative agricole

Problema cea mai mare a agricultorilor mijlocii din România este accesul la piețele din orașe (dominate de supermarketuri, unde este nevoie de cantități constante și la anumite standarde). Pentru a putea vinde acolo, agricultorii mijlocii au nevoie să se asocieze. Adiacent, asociațiile pot gestiona centre de colectare cu asistență integrată – food hub. Un food hub nu este doar un depozit, este un centru care furnizează de la ambalare la marketing, distribuție, etc. Asociațiile și food hub-urile, pentru a funcționa pe bune, au nevoie de capital de încredere (organizare comunitară) și capital de start, exact ce trebuie să aducă intervenția publică – precedentele tentative de stimulare cu fonduri europene au eșuat pentru că interveneau prea târziu, după intrarea pe piață. Aici ar putea interveni concret Consiliul Județean, sprijinind inclusiv financiar, structurile asociative ale producătorilor agricoli sau construind, cu fonduri proprii sau finanțări europene, centre de colectare a produselor agricole.

Produs în Alba – proiect de susținere a producătorilor locali din județul Alba

„Produs în Alba” este un program prin care echipa USR – PLUS propune o serie de măsuri de sprijin pentru producătorii locali precum: cursuri și consultanță gratuită pentru micii producători pentru a-i învăța să atragă fonduri europene (finanțarea acestor cursuri poate fi realizată chiar în cadrul unui proiect european, fiind fonduri disponibile pentru astfel de inițiative), susținerea dezvoltării unui brand al județului Alba –  „Produs în Alba”, care să devină garantul calității produselor comercializate de producătorii locali (finanțarea este posibilă tot prin fonduri europene), susținerea asociațiilor profesionale ale micilor producători și sprijinirea acestora pentru a-și găsi colaboratori/ parteneri în țară și în străinătate. De asemenea, cu fonduri europene, pot fi create în mai multe zone din județ centre de colectare pentru fructele de pădure, legume și fructe, lapte, dar și mici unități care să proceseze aceste produse. Spre exemplu, o astfel de unitate de procesare va fi construită de o asociație a producătorilor de legume la Rădești, finanțarea fiind asigurată printr-un proiect european. O altă investiție pe care o poate susține Consiliul Județean este crearea unor depozite pentru produse perisabile ca să poată fi păstrate în atmosferă controlată. Pentru sprijinirea crescătorilor de animale, Consiliul Județean Alba poate susține achiziționarea unui abator mobil la nivelul județului.

Programul „Produs în Alba” este un program multianual și presupune o colaborare directă cu administrațiile locale pentru asocierea în proiecte europene comune, iar fondurile care pot fi atrase strict pentru stimularea agriculturii în următorii 5 ani ar putea fi între 5 și 15 milioane de euro pe județ.

Târgul virtual al producătorilor din Alba

Pandemia actuală ne-a demonstrat cât de importantă este digitalizarea, iar pasul spre on-line trebuie să îl facem și în ceea ce privește agricultura. Echipa USR-PLUS propune crearea unui târg virtual al județului Alba, în care fiecare administrație locală să poată organiza propriile târguri virtuale pentru vânzarea on-line a produselor agricole sau a păsărilor și animalelor. Știm cu toții cât de afectați sunt producătorii locali din cauza închiderii târgurilor de animale, astfel încât Consiliul Județean poate veni în sprijinul acestora printr-o platformă de tranzacționare pusă la dispoziția fermierilor și administrațiilor locale. Practic, prin această inițiativă, se poate crea o bursă locală/județeană a mărfurilor produse de producătorii locali.

Beniamin Todosiu

Președintele USR Alba

Candidat pe prima poziție pentru Consiliul Județean Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Stadiul lucrărilor la proiectele de infrastructură de la Blaj: Când începe construcția variantei ocolitoare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Stadiul lucrărilor la proiectele de infrastructură de la Blaj: Când începe construcția variantei ocolitoare Gheorghe Valentin Rotar, primarul municipiului Blaj, a anunțat vineri, 17 ianuarie 2025, care este stadiul a trei proiecte de infrastructură aflate în derulare în prezent. Citește și: Sala polivalentă din Blaj printre proiectele excepționale de arhitectură și design, în 2025 ”Împreună […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea