Beneficiile consumului de mămăligă: Ce efecte poate aduce asupra organismului
Beneficiile consumului de mămăligă: Ce efecte poate aduce asupra organismului
Mămăliga, deși adesea este considerată un produs tradițional românesc, are o istorie de sute de ani care își are originile în Italia, în jurul anilor 1700. Țăranii italieni o consumau, în special în timpul iernii, când aprovizionarea cu mâncare era dificilă.
De-a lungul timpului, s-a descoperit că acest preparat aduce numeroase beneficii organismului, în special datorită conținutului de porumb.
Spre deosebire de mitul conform căruia „mămăliga îngrașă”, nutriționiștii o recomandă în diete și chiar pentru copiii mici, susținând că are un conținut scăzut de calorii. Mai mult decât atât, se consideră că mămăliga îmbunătățește digestia. Acest aliment este bogat în minerale, vitamine și nutrienți, precum vitamina B, vitamina A, vitamina E, fier, calciu, magneziu, fosfor, sodiu și zinc.
Mămăliga este o opțiune potrivită inclusiv pentru persoanele cu intoleranță la gluten, deoarece mălaiul nu conține gluten.
Valoarea nutrițională a mămăligii poate varia. Mămăliga preparată acasă, doar cu apă și sare, fără adăugarea de unt sau ulei, conține aproximativ 73 de calorii per porție, unde o porție reprezintă o jumătate de cană de mămăligă. Această porție furnizează aproximativ 16 grame de carbohidrați și 1,5 grame de fibre, conform informațiilor prezentate pe site-ul DOC.ro.
La capitolul grăsimi, mămăliga are numai cu 1 gram de grăsimi/ porție.
Consumul de mămăligă vine la pachet cu numeroase beneficii surprinzătoare, iar porumbul reprezintă principalul motiv pentru care acest preparat este considerat atât de sănătos.
Datorită conținutului ridicat de fibre din mămăligă, aceasta contribuie la o digestie mai bună. O porție de făină de porumb furnizează aproximativ 4,5 grame de fibre.
De asemenea, mămăliga este asociată cu reglarea nivelului de zahăr din sânge, în special în cazul pacienților care suferă de diabet de tip 1 și diabet de tip 2.
Diverse studii realizate de cercetătorii din Statele Unite ale Americii au demonstrat că, consumul de mămăligă are un impact pozitiv asupra sănătății generale, contribuind la întărirea sistemului imunitar. De asemenea, aceste studii au indicat că mămăliga poate reduce riscul de cancer colorectal și riscul de apariție a hemoroizilor.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Președintele Nicușor Dan, la Congresul PNL: Românii în 2028 nu ne vor mai ierta „Românii în 2028 nu ne vor mai ierta”, a subliniat președintele Nicușor Dan într-un discurs susținut, sâmbătă, 12 iulie 2025, în deschiderea Congresului extraordinar al PNL. Citește și: România, în prezent, aproape de situația economică din 2023, a Argentinei. Guvernul Bolojan […]
Fostul premier Florin Cîțu: 45 de miliarde de lei – bani scoși SUPLIMENTAR din buzunarele românilor în următoarele 16 luni
Fostul premier Florin Cîțu: 45 miliarde de lei – bani scoși SUPLIMENTAR din buzunarele românilor în următoarele 16 luni Fostul premier Florin Cîțu afirmă că 45 de miliarde de lei vor fi scoși suplimentar din buzunarele românilor în următoarele 16 luni. Citește și: România, în recesiune economică. Radu Georgescu: ”Când crești taxele, scade consumul și […]
Angajări în armată 2025: 22 de posturi pentru categoria soldat gradat profesionist, disponibile la nivel național. Înscrierea candidaţilor, până la 30 iulie
Angajări în armată 2025: 22 de posturi pentru categoria soldat gradat profesionist, disponibile la nivel național. Înscrierea candidaţilor, până la 30 iulie MApN a anunțat că pune la dispoziției 22 de posturi pentru pentru categoria soldat gradat profesionist în cadrul Centrului de Intervenție în Situații de Urgență, subordonat Direcției Domenii și Infrastructuri. Înscrierea candidaţilor se […]