Beneficiile consumului de mămăligă: Ce efecte poate aduce asupra organismului
Beneficiile consumului de mămăligă: Ce efecte poate aduce asupra organismului
Mămăliga, deși adesea este considerată un produs tradițional românesc, are o istorie de sute de ani care își are originile în Italia, în jurul anilor 1700. Țăranii italieni o consumau, în special în timpul iernii, când aprovizionarea cu mâncare era dificilă.
De-a lungul timpului, s-a descoperit că acest preparat aduce numeroase beneficii organismului, în special datorită conținutului de porumb.
Spre deosebire de mitul conform căruia „mămăliga îngrașă”, nutriționiștii o recomandă în diete și chiar pentru copiii mici, susținând că are un conținut scăzut de calorii. Mai mult decât atât, se consideră că mămăliga îmbunătățește digestia. Acest aliment este bogat în minerale, vitamine și nutrienți, precum vitamina B, vitamina A, vitamina E, fier, calciu, magneziu, fosfor, sodiu și zinc.
Mămăliga este o opțiune potrivită inclusiv pentru persoanele cu intoleranță la gluten, deoarece mălaiul nu conține gluten.
Valoarea nutrițională a mămăligii poate varia. Mămăliga preparată acasă, doar cu apă și sare, fără adăugarea de unt sau ulei, conține aproximativ 73 de calorii per porție, unde o porție reprezintă o jumătate de cană de mămăligă. Această porție furnizează aproximativ 16 grame de carbohidrați și 1,5 grame de fibre, conform informațiilor prezentate pe site-ul DOC.ro.
La capitolul grăsimi, mămăliga are numai cu 1 gram de grăsimi/ porție.
Consumul de mămăligă vine la pachet cu numeroase beneficii surprinzătoare, iar porumbul reprezintă principalul motiv pentru care acest preparat este considerat atât de sănătos.
Datorită conținutului ridicat de fibre din mămăligă, aceasta contribuie la o digestie mai bună. O porție de făină de porumb furnizează aproximativ 4,5 grame de fibre.
De asemenea, mămăliga este asociată cu reglarea nivelului de zahăr din sânge, în special în cazul pacienților care suferă de diabet de tip 1 și diabet de tip 2.
Diverse studii realizate de cercetătorii din Statele Unite ale Americii au demonstrat că, consumul de mămăligă are un impact pozitiv asupra sănătății generale, contribuind la întărirea sistemului imunitar. De asemenea, aceste studii au indicat că mămăliga poate reduce riscul de cancer colorectal și riscul de apariție a hemoroizilor.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Electrica anunță noile tarife de la 1 iulie 2025: Facturile la energie, în creștere accentuată
Electrica anunță noile tarife de la 1 iulie 2025: Facturile la energie, în creștere accentuată Electrica a transmis recent clienților săi casnici notificarea privind noul preț de furnizare al energiei electrice, valabil de la 1 iulie, atunci când expiră schema de plafonare. Citește și: PENSII 2025: Pe ce dată se dau pensiile în luna iunie. […]
Trenurile Soarelui 2025 | 54 de trenuri vor asigura zilnic legături directe cu staţiunile de la Marea Neagră şi Delta Dunării. Tarife, reduceri și facilități pentru călători
Trenurile Soarelui 2025 | 54 de trenuri vor asigura zilnic legături directe cu staţiunile de la Marea Neagră şi Delta Dunării. Tarife, reduceri și facilități pentru călători CFR Călători lansează programul estival „Trenurile Soarelui”, prin care 54 de trenuri vor asigura zilnic legătura dintre principalele orașe din țară și stațiunile de la Marea Neagră. CFR […]
Știați că munca la stat e periculoasă? Magda Bistriceanu: „Aproape toți bugetarii angajați în ministere primesc sporuri”
Știați că munca la stat e periculoasă? Magda Bistriceanu: „Aproape toți bugetarii angajați în ministere primesc sporuri” Deși pare greu de crezut, o mare parte dintre angajații din ministerele României beneficiază de sporuri consistente pentru „condiții periculoase” sau „vătămătoare de muncă”. În total, există peste 50 de tipuri de sporuri acordate bugetarilor, de la cele […]