Beneficiile consumului de mămăligă: Ce efecte poate aduce asupra organismului
Beneficiile consumului de mămăligă: Ce efecte poate aduce asupra organismului
Mămăliga, deși adesea este considerată un produs tradițional românesc, are o istorie de sute de ani care își are originile în Italia, în jurul anilor 1700. Țăranii italieni o consumau, în special în timpul iernii, când aprovizionarea cu mâncare era dificilă.
De-a lungul timpului, s-a descoperit că acest preparat aduce numeroase beneficii organismului, în special datorită conținutului de porumb.
Spre deosebire de mitul conform căruia „mămăliga îngrașă”, nutriționiștii o recomandă în diete și chiar pentru copiii mici, susținând că are un conținut scăzut de calorii. Mai mult decât atât, se consideră că mămăliga îmbunătățește digestia. Acest aliment este bogat în minerale, vitamine și nutrienți, precum vitamina B, vitamina A, vitamina E, fier, calciu, magneziu, fosfor, sodiu și zinc.
Mămăliga este o opțiune potrivită inclusiv pentru persoanele cu intoleranță la gluten, deoarece mălaiul nu conține gluten.
Valoarea nutrițională a mămăligii poate varia. Mămăliga preparată acasă, doar cu apă și sare, fără adăugarea de unt sau ulei, conține aproximativ 73 de calorii per porție, unde o porție reprezintă o jumătate de cană de mămăligă. Această porție furnizează aproximativ 16 grame de carbohidrați și 1,5 grame de fibre, conform informațiilor prezentate pe site-ul DOC.ro.
La capitolul grăsimi, mămăliga are numai cu 1 gram de grăsimi/ porție.
Consumul de mămăligă vine la pachet cu numeroase beneficii surprinzătoare, iar porumbul reprezintă principalul motiv pentru care acest preparat este considerat atât de sănătos.
Datorită conținutului ridicat de fibre din mămăligă, aceasta contribuie la o digestie mai bună. O porție de făină de porumb furnizează aproximativ 4,5 grame de fibre.
De asemenea, mămăliga este asociată cu reglarea nivelului de zahăr din sânge, în special în cazul pacienților care suferă de diabet de tip 1 și diabet de tip 2.
Diverse studii realizate de cercetătorii din Statele Unite ale Americii au demonstrat că, consumul de mămăligă are un impact pozitiv asupra sănătății generale, contribuind la întărirea sistemului imunitar. De asemenea, aceste studii au indicat că mămăliga poate reduce riscul de cancer colorectal și riscul de apariție a hemoroizilor.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Aer tropical peste România: Valorile resimțite se vor apropia de 40 grade Celsius. PROGNOZA METEO până la finalul lunii iunie 2025
Aer tropical peste România: Valorile resimțite se vor apropia de 40 grade Celsius. PROGNOZA METEO până la finalul lunii iunie 2025 ANM a emis luni, 16 iunie 2025, prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, intervalul 16 – 29 iunie. Specialiştii anunţă un nou val de căldură, cu valori resimțite ce se vor apropia de 40 […]
Platformă online pentru studii clinice, în România: Pacienţii se pot înscrie în studii clinice și beneficia de tratamente inovatoare
Platformă online pentru studii clinice, în România: Pacienţii se pot înscrie în studii clinice și beneficia de tratamente inovatoare Agenţia Naţională a Medicamentului lansează în 2025 o platformă prin care orice pacient se poate înscrie la un studiu clinic, în funcţie de afecţiunea pe care o are. Avantajul pacienţilor este că pot beneficia de tratamente […]
Compania Hidroelectrica NU poate promite că va continua să aibă cel mai mic preț și NU poate prelua toți consumatorii casnici: Vom fi nevoiți să ne adaptăm condițiilor de piață
Compania Hidroelectrica NU poate promite că va continua să aibă cel mai mic preț și NU poate prelua toți consumatorii casnici: Vom fi nevoiți să ne adaptăm condițiilor de piață Oficialii companiei Hidroelectrica a anunţat vineri, 13 iunie 2025, că nu poate promite că va continua să aibă cel mai mic preț. În plus, în […]