Barsony Gligor, presupusul criminal al fostului primar din Lunca Mureşului, identificat exclusiv pe baza probelor ADN
Barsony Gligor, presupusul criminal al fostului primar din Lunca Mureşului, identificat exclusiv pe baza probelor ADN
Autorul crimei care a îngrozit o comunitate întreagă în iarna anului trecut, când un fost primar al comunei Lunca Mureșului a fost găsit înjunghiat lângă mașina sa, va fi judecat pentru crimă. Asta deși nu și-a recunoscut faptele și nu a vrut să dea nicio declarație în fața anchetatorilor. Potrivit dosarului de crimă, înregistrat pe rolul Tribunalului Alba, autorul crimei, Barsony Gligor, a fost identificat exclusiv pe baza probelor ADN și a declarațiilor martorilor, mai mult de 90 de persoane fiind audiate în cauză.
Ioan Rusu a plecat de acasă în 26 noiembrie spunându-i soției sale că merge să se întâlnească cu cineva și nu lipsește mai mult de 10-15 minute, dar a fost găsit mort lângă mașina proprietate personală, în 27 noiembrie 2016, la ora 3.30, pe raza satului Lunca Mureșului, pe drumul comunal nr. 2, la intersecția cu strada care duce la pășunea de la marginea satului, lângă moară. Acesta prezenta mai mult de 18 plăgi înțepate și tăiate la nivelul capului, gâtului, palmelor, abdomenului, genunchiului stâng. Anchetatorii au avut o misiune grea, având în vedere că indiciile au fost în primă fază extrem de puține și nu au existat nici martori direcți. Este unul dintre puținele dosare de crimă instrumentate în județul Alba în care acuzarea s-a bazat exclusiv pe probe ADN. Ceea ce n-au putut să stabilească însă anchetatorii este mobilul acestei crime, ei concluzionând că a fost vorba despre un conflict spontan.
O pereche de pantaloni negri de catifea abandonați într-un tufiș, cheia întregului dosar
În urma investigațiilor făcute la locul faptei în data de 27 noiembrie a fost identificată o urmă de adâncime imprimată pe noroi, prezentând striații, asemănătoare cu striațiile existente pe pe pantalonii victimei, dar și a altei perechi de pantaloni, găsită ulterior, la data de 6 decembrie 2016, precum și striații produse de fermoarul unei geci, acestea fiind fixate și ridicate prin fotografiere. Ulterior, la data de 1 decembrie 2016, s-a dispus efectuarea unei expertize genetice judiciare prin care s-a solicitat stabilirea profilului genetic rezultat din probele biologice ridicate cu ocazia cercetării la fața locului din autovehiculul victimei (de pe volan, de pe cheia de contact, o sticlă de plastic) și a profilului genetic rezultat din probele de salivă ridicate atât de la Barsony Gligor, cât și de la alte 25 de persoane și compararea profilurilor genetice rezultate.
În data de 6 decembrie, în partea de nord a terenului de fotbal din localitatea Lunca Mureșului, în niște tufișuri, a fost găsită o pereche de pantaloni de catifea de culoare neagră. Pantalonii nu erau prevăzuți cu găici pentru portul curelei dar, pe interior era introdus un șiret de culoare maro. Pantalonii prezentau urme de noroi pe exterior, iar pe pânza din care era confecționat buzunarul, la interior, au fost identificate mai multe pete de sânge, din interiorul buzunarului fiind recoltată o probă biologică. Modelul pantalonilor descoperiți cu ocazia cercetărilor corespunde cu cel al obiectului de vestimentație care a produs urma imprimată pe noroi, descoperită la locul săvârșirii faptei, s-a dispus efectuarea unei constatări traseologice care a atestat această presupunere a anchetatorilor.
Ulterior, la data de 9 decembrie 2016, a fost identificat Barsony Gligor, din satul Lunca Mureșului, care locuia în apropierea locului unde au fost descoperiți pantalonii de catifea. În momentul în care a fost abordat de procurori, acesta prezenta 6 plăgi tăiate la mâna stângă, răni ce puteau fi vechi de aproximativ 10-15 zile.
Totodată, a fost audiată și nora lui Barsony, care a recunoscut perechea de pantaloni de catifea neagră ca aparținând socrului său, dar și că în data de 25 noiembrie, adică cu o zi înainte de seara crimei, acesta i-a cerut telefonul mobil pentru a vorbi cu Ioan Rusu. Tot ea a declarat că atunci când i-a relatat socrului său că Ioan Rusu fusese găsit mort, Barsony Gligor a avut o atitudine nepăsătoare. Femeia constatase de asemenea că socrul său avea asupra sa sume importante de bani, deși acesta nu avea un loc de muncă. De la domiciliul inculpatului dispăruseră și geaca cu care acesta fusese îmbrăcat în ziua crimei, inculpatul susținând că cineva i-a furat-o de pe sârmă, dar și un cuțit pe care i-l împrumutase nora sa și care nu mai era de găsit. În plus, fiul lui Barsony a declarat că tatăl său nu mai știe ce face atunci când bea.
Însă, dincolo de declarațiile martorilor, ceea ce îl incriminează pe Barsony sunt probele ADN, urme care aparțin profilului său genetic fiind identificate pe volanul, cheia de contact, o sticlă de apă găsite în mașina victimei, dar și pe un petic de material textil de culoare albastru luat din mașina lui Rusu pentru a-și pansa rănile și apoi aruncat pe câmp.
De asemenea, deși a negat comiterea faptei refuzând să dea orice fel de declarații în fața procurorilor, inculpatul a prezentat doar apărări neverosimile și alibii care nu se susțin.
Ceea ce n-au putut însă să stabilească procurorii este mobilul crimei, ei concluzionând că a fost vorba de un conflict spontan. Din declarațiile unor martori reiese însă că fostul primar Ioan Rusu se afla într-o oarecare relație cu presupusul criminal și că acesta fusese angajat la ferma fostului edil în 2014, imediat după ce Barsony se liberase din închisoare. De asemenea, există declarații potrivit cărora Rusu l-ar fi ajutat periodic pe călăul său cu bani, alimente și haine.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan