Bărbatul din județul Alba, care a venit din Sierra Leone, țară cu risc de Ebola, nu prezintă semne de îmbolnăvire
Bărbatul din județul Alba, care a venit în 13 octombrie din Sierra Leone, țară cu risc de Ebola, nu prezintă semne de îmbolnăvire, fiind monitorizat în continuare de Direcția de Sănătate Publică.
Potrivit reprezentanților DSP, locuitorii județului nu au motive de îngrijorare deoarece bărbatul în cauză nu a intrat în contact cu persoane bolnave. Conform procedurii, starea sa de sănătate va fi monitorizată timp de 20-21 de zile.
Simptomele virusului Ebola
Temperatura ridicată, dureri de cap şi un gât iritat sunt primele semne că virusul Ebola intră în corp, atacând celulele sistemului imunitar şi lăsând în acelaşi timp impresia că este vorba de o răceală banală. Pe măsură ce boala progresează, ochii victimelor se înroşesc pentru că vase mici de sânge se sparg, provocând sângerare din ochi, urechi, gură şi alte orificii, scrie dailymail.co.uk.
Cum se contactează virusul
Virusul se transmite prin contact cu sângele unui om sau animal infectat, lichidele biologice şi organe. Odată ce febra şi durerea de cap şi de muşchi se instalează, persoana infectată prezintă deja risc de contagiere.
Un aspect important este că virusul se poate transmite sexual chiar şi după 40 de zile după ce o persoană s-a vindecat.
Cum se manifestă boala
O persoană bolnavă va suferi de dureri în tot corpul, durere abdominală cronică şi vomă. O iritaţie apare apoi pe trunchi, extinzându-se rapid către cap, mâini şi picioare.
În doar câteva zile pacientul ajunge la punctul critic – momentul în care fie începe să îşi revină, fie trece în faza fatală, febra hemoragică.
Sistemul imunitar al corpului se întoarce împotriva lui. Mici vase de sânge se sparg, cauzând sângerări spontane din ochi, gură, urechi, dar şi sângerări interne, cel mai probabil în tractul gastrointestinal şi alte organe.
Cei care supravieţuiesc trebuie să facă analize în mod regulat, pentru a se asigura că virusul nu mai este prezent în fluidele din corp.
Nu există în prezent un vaccin care să asigure protecţia împotriva virusului Ebola. Iar în absenţa unui plan specific de tratament sau a unui medicament care să interfereze în acţiunea virusului, acesta prezintă un risc extrem.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Noua taxă auto de poluare pentru mașinile vechi și poluante, condiție pentru cererea de plată numărul 4 din PNRR din iunie 2025
Noua taxă auto de poluare pentru mașinile vechi și poluante, condiție pentru cererea de plată numărul 4 din PNRR din iunie 2025 Milioane de șoferi români sunt vizați de o taxă auto pentru poluare, inclusă în cererea de plată numărul 4 din Planul Național de Redresare și Reziliență, care ar trebui depusă în luna iunie. […]