Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Bani pentru familiile şi persoanele singure afectate de inundaţii: Cum se vor acorda ajutoarele

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Bani pentru familiile şi persoanele singure afectate de inundaţii: Cum se vor acorda ajutoarele

Familiile şi persoanele singure afectate de inundaţii sau fenomene meteo deosebite în cursul acestui an vor primi ajutoare financiare de la stat, în funcție de pagubele suferite.

În acest an, procedurile pentru obținerea banilor au fost simplificate, respectiv nu vor mai trebui completate cereri și nici nu se vor mai face anchete sociale.

Familiile şi persoanele singure afectate de inundaţii, care cuprind atât ploile abundente, cât și fenomenele asociate acestora, respectiv alunecările de teren și fenomenele meteorologice deosebite, vor primi și în acest an ajutoare de urgență din partea statului, potrivit HG 559/2023.

Dar, spre deosebire de anii trecuți, procedurile de acordare a ajutoarelor de urgență și de plată au fost simplificate.

Mai exact, în acest an, acordarea ajutoarelor nu mai este condiționată de completarea unei cereri din partea celor afectați de inundații și nici de efectuarea unor anchete sociale.

Astfel, valoarea ajutorului se stabilește, în fiecare caz, în baza unor borderouri întocmite de agențiile pentru plăți și inspecție socială, cu sprijinul comitetelor județene ori locale pentru situații de urgență și pe baza constatărilor comisiei pentru evaluarea estimativă a pagubelor.

Borderourile amintite vor fi avizate de primarii localităților afectate și de prefecți. Ele vor trebui să conțină numele și prenumele titularului ajutorului de urgență, adresa de domiciliu sau reședință, gradul de afectare a locuinței și suma propusă cu titlu de ajutor de urgență, în funcție de gradul de afectare.

Pe de altă parte, așa cum stabilește HG 559/2023, plata ajutorului de urgență se poate face atât prin mandat poștal, cât și prin cont bancar. În cazul în care se dorește plata prin cont bancar, titularul își va exprima opțiunea în scris, printr-o declarație pe propria răspundere.

Ajutoarele de urgenţă se acordă familiilor sau persoanelor singure afectate de inundații, indiferent de veniturile acestora, după cum urmează:

– 10.000 de lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror locuinţe au fost afectate în proporţie de peste 75% inclusiv;

– 7.000 de lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror locuinţe au fost afectate în proporţie cuprinsă între 50% inclusiv şi 75%;

– 4.500 de lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror locuinţe au fost afectate în proporţie cuprinsă între 25% inclusiv şi 50%;

– 2.500 de lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror locuinţe au fost afectate în proporţie de până la 25%.

Cei cu locuințe afectate de inundații pot primi, pe lângă sumele de mai sus, și câte 1.500 de lei dacă au bunuri în locuinţă ce au fost deteriorate de inundații, indiferent de numărul sau tipul acestora.

Apoi, dacă în urma inundațiilor apar și decese, familia persoanei decedate (soţul ori soţia sau rudele directe de gradul 1 sau 2 – părinți, bunici, copii, nepoți, frați) beneficiază suplimentar de suma de 7.500 de lei, indiferent de numărul victimelor.

Sursa: dcbusiness.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Program special al Poștei Române în minivacanța de 1 Mai și de Paști. Poștașii vor distribui pensiile aferente lunii mai începând din Joia Mare

Unirea Ziarul

Publicat

în

Program special al Poștei Române în minivacanța de 1 Mai și de Paști. Poștașii vor distribui pensiile aferente lunii mai începând din Joia Mare Compania Națională Poşta Română va modifica programul de lucru al subunităţilor poştale pentru minivacanța de 1 Mai și Paștele ortodox. Astfel, miercuri, 1 Mai, „Ziua Internațională a Muncii”, toate subunităţile poştale […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea