Bani de la stat pentru angajatorii care încadrează în muncă tineri absolvenți
Stimulente financiare de la stat, calculate în funcție de indicatorul social de referință, care în 2014 are valoarea de 500 de lei, pentru angajatorii care încadrează în muncă anumite categorii de persoane.
Legislația autohtona oferă unele facilitați angajatorilor care încadrează in munca tineri absolvenți, după cum se arata in Legea nr. 76/2002.
Mai precis, cei care angajează absolvenți ai unor instituții de învățământ primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, o subvenție ce diferă in funcție de studiile salariaților. Astfel, pentru fiecare absolvent încadrat, angajatorii primesc: o suma egala cu valoarea ISR pentru absolvenții ciclului inferior al liceului sau ai școlilor de arte si meserii – adică 500 lei; o suma egala cu de 1,2 ori valoarea ISR pentru absolvenții de învățământ secundar superior sau învățământ postliceal – 600 lei; o suma egala cu de 1,5 ori valoarea ISR pentru absolvenții de învățământ superior – 750 lei.
In cazul in care absolventul este persoana cu handicap, subvenția se acorda pe o perioada mai lunga de timp, de 18 luni.
In schimb, subvenția nu se acorda pe perioadele in care raporturile de munca sunt suspendate.
Atenție! Începând din 22 octombrie 2013, angajatorii NU mai beneficiază si de scutirea de la plata contribuției datorate la bugetul asigurărilor pentru șomaj aferenta absolvenților încadrați in munca.
Potrivit unui anunț recent făcut de ANOFM, de aceste stimulente financiare beneficiază angajatorii care încadrează absolvenți care, la data absolvirii studiilor, nu aveau raporturi de munca sau de serviciu, precum si cei care încadrează absolvenți de studii superioare care nu au promovat examenul de licența.
„In acest scop, angajatorii trebuie sa încheie o convenție cu agenția județeana pentru ocuparea forței de munca, respectiv a municipiului București, in termen de 12 luni de la data absolvirii studiilor”, informează instituția.
Sursa citata atenționează, de asemenea, ca angajatorii sunt obligați sa mențină raporturile de munca sau de serviciu ale absolvenților încadrați in condițiile de mai sus cel puțin 18 luni. In cazul in care raporturile de munca încetează mai devreme de 18 luni (din motive neimputabile angajaților) angajatorii vor restitui subvențiile primite pentru fiecare absolvent, plus dobânda de referința a BNR, după cum se precizează in Legea nr. 76/2002.
Pe de alta parte, daca angajatorii mențin raporturile de munca sau de serviciu si după cele 18 luni, atunci ei vor primi, pentru fiecare an de continuare a acestor relații, un ajutor financiar egal cu suma aferenta contribuțiilor sociale datorate pentru aceste persoane si virate conform legii.
Acesta se virează, la cerere, angajatorilor care nu înregistrează debite provenind din neplata contribuțiilor sociale.
Sursa: Avocatnet.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Biserica „Sfinții Arhangheli” din comuna Horea va fi restaurată și refuncționalizată. Licitația de peste 5 milioane de lei, lansată pe SEAP
Biserica „Sfinții Arhangheli” din comuna Horea va fi restaurată și refuncționalizată. Licitația de peste 5 milioane de lei, lansată pe SEAP Parohia Ortodoxă Română Horea a lansat la data de 14 ianuarie 2025 licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice pentru execuția lucrărilor de resturare, refuncționalizare și punere în valoare a Bisericii Sfinții Arhangheli din […]