Bandiţii ştiu: de Crăciun, oamenii cred in minuni! „Daţi-mi şi mie nişte bani să vă pot trimite câştigul de mii de euro!” Deţinuţii încearcă. Pentru că sunt lacomi, naivii plătesc!
În preajma sărbătorilor de Crăciun, poliţiştii sunt asaltaţi de reclamaţii de înşelăciune. De la pietre vândute drept aur până la telefoane unde voci convingătoare, chiar dacă aparţin unor condamnaţi aflaţi în închisoare, conving oameni că l-au prins pe Dumnezeu de-un picior, toate s-au întâmplat şi, dacă nu vom fi mai circumspecţi şi nu ne vom întreba mereu dacă am pus bilet la loto înainte de a căştiga, se vor întâmpla si de acum încolo.
În preajma sărbătorilor de Crăciun, poliţiştii sunt asaltaţi de reclamaţii de înşelăciune. De la pietre vândute drept aur până la telefoane unde voci convingătoare, chiar dacă aparţin unor condamnaţi aflaţi în închisoare, conving oameni că l-au prins pe Dumnezeu de-un picior. Toate acestea s-au întâmplat ]n realitate şi dacă nu vom fi mai circumspecţi şi nu ne vom întreba mereu dacă am pus bilet la loto înainte de a căştiga, se vor întâmpla si de acum încolo.
Astfel, miercuri, 21 decembrie, poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Alba Iulia cu sprijinul Serviciului de Operaţiuni Speciale Alba Iulia au reuşit documentarea activităţii ilicite a trei grupuri infracţionale, care induceau în eroare, prin folosirea telefonului mobil, diferite persoane, sub pretextul participării la concursuri organizate de cunoscute firme de telefonie mobilă sau televiziuni. Aceştia au solicitat depunerea de sume de bani, în conturi bancare sau cumpărarea de cartele reîncărcabile ale căror coduri să fie comunicate ulterior „organizatorilor” concursului.
Percheziţii în Bucureşti şi Galaţi
Pentru documentarea activităţii infracţionale a grupărilor, în cursul zilei de ieri, miercuri 21 decembrie, au fost efectuate 3 percheziţii pe raza municipiilor Bucureşti şi Galaţi, precum şi controale într-un penitenciar.
În urma cercetărilor s-a constatat că. la data de 6 decembrie, o femeie în vârstă de 63 de ani din Alba Iulia, a fost apelată pe telefonul mobil de L.C., de 40 de ani, din judeţul Brǎila, deţinut într-un penitenciar, care s-a recomandat ca fiind reprezentantul unei importante firme de telefonie mobilăcomunicându-i faptul că este marea câştigătoare a unui premiu. Pentru a intra în posesia acestuia sexagenara trebuia să plătească suma de 1.500 de lei reprezintând, chipurile, taxa de participare la concurs.
Victima a depus suma de bani în contul unui minor în vârstă de 17 ani, din Galaţi, complice cu puşcăriaşul L.C.
Chiar dacă pare incredibil, ulterior, învinuitul a sunat-o din nou pe femeia din Alba Iulia şi i-a comunicat că a câştigat un premiu constând într-un apartament în valoare de 200.000 lei, în Bucureşti. I-a solicitat apoi să depună în contul aceluiaşi complice suma de 3.000 euro, lucru pe care femeia l-a făcut din nou.
Cu sprijinul unui alt complice, B.R.D., autorul înşelăciunii i-a trimis victimei un înscris contrafăcut, prin care aceasta era desemnată ca fiind câştigătoarea premiului anunţat anterior prin SMS. Ulterior L.C. a mai insistat pentru ca femeia să-i trimită şi alte sume de bani, solicitări cărora victima a refuzat să le mai dea curs.
Complici reţinuţi pentru înşelăciune
În cursul zilei de ieri, cei doi complici au fost reţinuţi pentru 24 de ore sub aspectul comiterii infracţiunii de complicitate la înşelăciune, iar azi, 22 decembrie, suspecţii au fost prezentaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia care a dispus faţă de aceştia măsura preventivă de a nu părăsi ţara.
Pentru că se plictisesc, deţinuţii încearcă. Pentru că sunt lacomi, naivii plătesc
Într-un alt caz, la data de 5 decembrie, C.L., de 60 de ani din Alba Iulia, a fost apelată pe telefonul fix ce către P.G.I., de 26 de ani, din judeţul Prahova, deţinut într-un penitenciar, care s-a recomandat operator în cadrul unei reţele de telefonie, comunicându-i că a câştigat un premiu în valoare de 40.000 de lei, în cadrul unui concurs desfăşurat la un cunoscut post de televiziune. Pentru a intra în posesia banilor a condiţionat-o pe victimă să cumpere cartele reîncărcabile de de 60 euro fiecare şi apoi să-i comunice codurile de reîncărcare, motivând că acesta este impozitul aferent câştigului.
Femeia a procedat conform celor solicitate după care autorul a revenit, cerându-i să mai cumpere alte cartele în valoare de 380 euro. Păgubita nu a dat curs şi celei de-a doua solicitări şi a anunţat poliţia.
La data de 16 decembrie, o altă victimă, M.L., de 26 de ani din Alba Iulia a fost apelatǎ pe telefonul fix de către D.F., de 20 de ani din judeţul Buzǎu, încarcerat în acelaşi penitenciar cu primii doi învinuiţi, care s-a recomandat reprezentant al unui cunoscut joc de noroc şi i-a solicitat să răspundă la o serie de întrebări, după care i-a comunicat că a câştigat suma de 30.000 de lei. După metoda binecunoscută pentru a intra în posesia premiului i-a cerut să plătească suma de 1.000 de lei. (B.P.)
Femeia a trimis pe numele unui complice suma solicitată, iar ulterior, după ce şi-a dat seama că a fost înşelată, a anunţat poliţia.
În toate cazurile cercetările sunt continuate pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale a celor 3 învinuiţi.
Luaţi în serios recomandările poliţiei:
– nu răspundeţi unor mesaje telefonice sau prin SMS prin care sunteţi anunţaţi că aţi câştigat premii promoţionale, bani sau excursii, nu comunicaţi datele dumneavoastră de identificare şi nu trimiteţi în avans bani sau cartele telefonice.
– Fiţi atenţi cu privire la reprezentanţii unor reţele de utilităţi care vor să verifice instalaţiile existente în locuinţe.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Schengen 2025: Bulgaria va introduce controlul la frontiera cu România pentru șase luni, începând cu 1 ianuarie
Schengen 2025: Bulgaria va introduce controlul la frontiera cu România pentru șase luni, începând cu 1 ianuarie Guvernul de Sofia a hotărât miercuri, 18 decembrie 2024, că va introduce controale la granița cu România, începând din 1 ianuarie 2025. Decizia este una temporară și a fost luată cu scopul de a preveni potenţialele ameninţări la […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 4 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor
-
Actualitateacum o zi
18 decembrie: Sfântul Daniil Sihastrul, sărbătoare cu cruce albastră în calendarul ortodox. Ce înseamnă și ce nu ai voie să faci