Rămâi conectat

Actualitate

Bancherii FMI: „2023 va fi cel mai întunecat moment pentru economia globală”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bancherii FMI: „2023 va fi cel mai întunecat moment pentru economia globală”

În Raportul privind Stabilitatea lansat marți, ​FMI vorbește despre riscul tot mai mare ca economia globală să intre în recesiune anul viitor, deoarece familiile și firmele din majoritatea țărilor se confruntă cu „ape furtunoase”.

Politica zero-Covid a Chinei dar și necesitatea de a crește ratele dobânzilor pentru a controla inflația, adunate cu prețurile mari la energie și alimente după invadarea Ucrainei de către Rusia vor scădea creșterea economică mondială de la 3,2% în 2022 la 2,7% în viitor, estimează Fondul.

Prognoza de creștere pentru 2023 este cea mai scăzută din 2001 încoace, cu excepția anilor de pandemie și a crizei financiare globale.

Economiștii FMI mai spun că probabilitatea ca PIB-ul mondial să scadă sub 2% este de 25%. Un asemenea ritm de scăzut de creștere a mai fost întâlnit numai în 1973, 1981, 1982, 2009 și 2020 în ultima jumătate de secol.

Într-un interviu pentru Financial Times, Pierre Olivier Gourinchas, șeful departamentului de cercetare al FMI, a spus că există o probabilitate de până la 15% ca creșterea globală să scadă sub 1%. Acest nivel ar însemna probabil pragul unei recesiuni și ar fi „foarte, foarte dureros pentru mulți oameni”.

„Nu suntem încă într-o criză, dar lucrurile chiar nu arată bine”, a spus el, adăugând că 2023 ar fi „cel mai întunecat moment” pentru economia globală.

Deși creșterile abrupte ale ratelor dobânzilor din întreaga lume au afectat creșterea, FMI a spus că acestea sunt necesare pentru a se asigura că inflația revine sub control și pentru a repune economia globală pe bază mai stabilă.

Fondul estimează că pentru economiile emergente și în curs de dezvoltare, creșterea prețurilor de consum va atinge un maxim de aproape 10% în acest an, înainte de a coborî la 8,1% în 2023.

„În prima linie, aveți băncile centrale. Aceasta este treaba lor, acesta este mandatul lor [și] întreaga lor reputație este în joc”, a spus Gourinchas. Fondul a spus că autoritățile monetare trebuie să „țină cursul” mai degrabă decât să repete greșelile anilor 1970, când majoritatea factorilor de decizie monetară nu au avut curajul să crească în continuare ratele dobânzilor atunci când economiile lor au încetinit sau au stagnat.

FMI a criticat politica economica din Regatul Unit, sfătuind statele să nu aplice politici expansioniste în materie de impozitare și cheltuieli publice, în ciuda creșterii prețurilor la energie și alimente.

E nevoie de reducerea deficitelor și de reconstruirea rezervelor fiscale, a spus Gourinchas. „Procedând altfel, nu va face decât să prelungească lupta pentru reducerea inflației, riscul să dezancorăm așteptările inflaționiste, să crească costurile de finanțare și să provoace o instabilitate financiară, complicând sarcina autorităților fiscale”, a adăugat el

Asemanând-o cu o mașină condusă de doi șoferi, fiecare cu volanul său, Gourinchas a spus pentru FT că politicile fiscale și monetare opuse au determinat piețele financiare să se întrebe: „În ce direcție merge mașina? Ne luptăm cu adevărat cu inflația sau stimulăm activitatea economică?”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Economistul Radu Georgescu: Cum protejez eu banii familiei și firmei mele. În România am conturi bancare în euro la bănci care sunt considerate cu o importanță sistemică globală

Ziarul Unirea

Publicat

în

Economistul Radu Georgescu: Cum protejez eu banii familiei și firmei mele. În România am conturi bancare în euro la bănci care sunt considerate cu o importanță sistemică globală Economistul Radu Georgescu a explicat, ca răspuns la întrebările primite în ultima perioadă, cum își protejează el personal banii familiei și firmei, aceasta putând constitui un ghid […]

Citește mai mult

Actualitate

Profesorul de economie Cristian Păun: S&P anunță iminenta retrogradare a României în categoria de țară bananieră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Profesorul de economie Cristian Păun: S&P anunță iminenta retrogradare a României în categoria de țară bananieră Criza politică din România și posibilele întârzieri în răspunsul politic la dezechilibrele economice de după colapsul guvernului de coaliție ar putea submina unele surse de finanțare externă, a apreciat S&P Global, compania mamă a firmei de rating S&P. „S&P […]

Citește mai mult

Actualitate

Facturi aproape DUBLE la electricitate, în special pentru cei cu un consum redus. Schema de sprijin se elimină în iulie 2025

Ziarul Unirea

Publicat

în

Facturi aproape DUBLE la electricitate, în special pentru cei cu un consum redus. Schema de sprijin se elimină în iulie 2025 Vara 2025 s-ar putea să ne prindă cu facturi mai mari la electricitate. De la 1 iulie, schema de sprijin pentru plata energiei va fi eliminată, iar toți consumatorii trebuie să fie informați de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea