Bacalaureat 2022: ASTĂZI începe evaluarea competențelor într-o limbă străină. Din ce limbi străine se da Bac-ul
Bacalaureat 2022: ASTĂZI începe evaluarea competențelor într-o limbă străină. Din ce limbi străine se da Bac-ul
După evaluarea competențelor digitale la examenul de Bacalaureat 2022, absolvenții susțin în perioada 14-15 iunie proba de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională.
Proba de competențe lingvistice într-o limbă străină a examenului de Bacalaureat 2022 se desfășoară în perioada 14-15 iunie, conform calendarului Bac 2022, publicat de Ministerul Educației.
Absolvenții de liceu pot susține proba la competențe lingvistice într-o limbă internațională din una dintre următoarele limbi: engleză, franceză, germană, chineză, ebraică, italiană, japoneză, rusă, portugheză, spaniolă, turcă.
Cum se desfășoară proba de evaluare a competențelor într-o limbă internațională
Transmiterea fișierelor audio, a variantelor de subiecte și a baremelor de evaluare se face de către Centrul Național de Evaluare și Examinare.
Evaluarea competențelor lingistive într-o altă limbă de circulație internațioanală se face prin trei probe.
Prima probă durează 20 de minute și se evaluează competențele privind receptarea textului citat.
A doua probă este cea scrisă și durează 120 de minute în cadrul căreia se evaluează competențele privind receptarea textului citit și producerea de mesaje scrise.
A treia probă durează 10-15 minute, în cadrul căreia se evaluează competențele privind producerea de mesaje orale și interacțiunea orală.
În cadrul probei de înțelegere a unui text studiat, instrucțiunile pentru candidați sunt citate de către un membru al comisiei în limba română sau maternă.
La proba de înțelegere a unui text studiat, absolvenții vor primi următoarele instrucțiuni.
“Veți asculta două materiale audio diferite, fiecare de câte două ori. Pentru fiecare dintre acestea, veți avea la dispoziție aproximativ un minut pentru a citi întbeările de pe foaia primită.
Prima audiere a materialului va fi urmată de un minut de pauză în care veți începe să răspundeți la întrebări.
A doua audiere a materialului va fi urmată de două minute de pauză pentru a vă difinitiva răspunsurile. Aceleași etape se vor succeda și în cazul celui de-al doilea material audio.”
După citirea instrucțiunilor, fiecare candidat primește sarcinile de lucru și are la dispoziție 2-3 minute pentru a citi cerințele și pentru a se gândi la răspunsuri.
Cât durează probele de competență lingvistică
Proba scrisă durează 120 de minute și este structurată în două părți
În prima parte a probei scrise se evaluează competența absolvenților de înțelegere a unui text citit
În a doua parte se evaluează competența de producere a mesajelor scrise.
Proba orală durează 10-15 minute, iar fiecare candidat primește un bilet ce conține trei întrebări de dificulate progresivă.
În urma răspunsurile oferite, candidații sunt încadrați în nivelurile A1, A2, B1 și B2.
Nivelurile de încadrare reprezintă cunoștințele pe care le au asbsolvenții despre limba respectivă.
Candidații care obțin între 0-10 puncte nu pot obține un nivel de competență lingvistică într-o limbă de circulație internațională, conform Cadrul European Comun de Referință pentru Limbi (CECRL).
Echivalarea competențelor la limba străină la Bac 2022
Elevii care au obținut premii la concursuri naționale sau internaționale, recunoscute de Ministerul Educației, pot să își echivaleze rezultatele de la acestea cu probele de evaluare a competențelor și să nu mai susțină examenele orale sau practice.
Pentru acest lucru, elevii ar fi trebuit să completeze informațiile în cererea de înscriere la Bacalaureat 2022.
Elevii care au luat premii la olimpiadele și la concursurile naționale și internaționale recunoscute de Ministerul Educației, pot primi nota 10 pentru proba respectivă.
Elevii care au obținut o certificare de recunoaștere internațională a competențelor lingistice și care solicit echivalarea probelor, completează cererea de înscriere, precum și o cerere de recunoaștere și echivalare.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi, 19 noiembrie 2024, legea potrivit căreia nu se recuperează sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizaţie socială pentru pensionari şi indemnizaţie pentru însoţitor. Actul normativ vizează asigurarea unei forme de protecţie a pensionarilor, […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii7 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii