Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Actualitate

Bacalaureat 2020. Regulile pentru examenul de Limba română: La ce oră începe proba și ce le este interzis elevilor în examen

Ziarul Unirea

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Examenul de Limba română din cadrul BAC-ului va începe la ora 9:00, dar absolvenții de liceu trebuie să fie în clase între 7:30 și cel târziu ora 8:30. Accesul în examen se face pe baza unui act de identitate cu fotografie. Proba scrisă la Limba română durează 3 ore.

Bacalaureatul 2020 începe luni, 22 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Acesta este primul examen susținut în condiții de pandemie de absolvenții de liceu, care pentru a intra în sălile de examen vor trece prin triajul epidemiologic similar celui de la Evaluarea Națională.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Pentru rezolvarea subiectelor de Bacalaureat, elevii au voie să folosească numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor vor utiliza numai creion negru. La examene, hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen.

Toate sălile de examen au camere funcționale de supraveghere video şi audio, potrivit Ministerului Educației.

Candidații sunt repartizați în săli, în ordine alfabetică, câte unul în bancă.

Subiectele de BAC sunt concepute de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație – instituția din subordinea Ministerului Educației care realizează subiectele tuturor examenelor naționale. Amintim că, în mod excepțional, subiectele de la Bacalaureatul de anul acesta nu vor conține subiecte din materia prevăzută în programa clasei a XII-a – al doilea semestru, deși școlile s-au închis pe 11 martie, la 2 două de la începerea semestrului.
Pentru a promova Bacalaureatul, un candidat trebuie să îndeplinească următoarele condiții, cumulativ:

să aibă echivalate, recunoscute sau să fi susținut toate examenele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale;
să dea toate examenele scrise și să obțină nota 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
să obțină media 6 (cel puțin) la probele scrise

Lista lucrurilor interzise la BAC 2019

Liceenii NU au voie să intre în sălile de examen cu:

telefoane mobile,
căști audio,
mijloace electronice de calcul sau de comunicare,
ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete,
manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare,
notițe, însemnări, rezumate, ciorne,
lucrări ale altor candidați sau orice tip de document ce ar putea fi folosit pentru rezolvarea subiectelor.

Tinerii care se prezintă la BAC sunt obligați să lase toate obiectele menționate mai sus în sala de depozitarestabilită de comisia de bacalaureat în acest scop.

Liceenii ce refuză să depoziteze obiectele NU sunt primiți în examenul de BAC.

Odată ajunși în sălile de examen, absolvenților de liceu li se interzice să vorbească între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi folosite pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare între candidați sau cu exteriorul.

Profesorii care fac parte din comisiile din centrele de examen, inclusiv persoanele de contact și informaticienii, sunt selectați din alte unități de învățământ decât cele din care provin elevii. Pentru examenul național de bacalaureat – 2020, supravegherea probelor scrise este asigurată, pentru fiecare sală de examen, de minimum un asistent (față de minimum 2, anii trecuți).

Înregistrările audio-video din sălile de examen vor fi verificate de Comisiile de bacalaureat, prin sondaj, după încheierea fiecărei probei scrise
Cum se acordă notele la Bacalaureat

La evaluarea lucrărilor absolvenților de liceu și în rezolvarea contestațiilor, doi profesori analizează și notează fiecare teză de examen. În cazul în care diferența dintre notele celor doi profesori evaluatori este de cel mult 1 punct, atunci se trece la calcularea notei finale care este media aritmetică cu două zecimale a notelor acordate de evaluatori, fără rotunjire, fiind înregistrată în catalogul de bacalaureat.

Dacă cei 2 profesori evaluatori au dat note între care există o diferență mai mare de 1 punct, atunci notele NU se transcriu pe lucrare și se procedează astfel:

– președintele comisiei nominalizează alți doi profesori evaluatori pentru recorectarea lucrării;

– după finalizarea recorectării lucrării, notele acordate de fiecare din cei patru evaluatori se trec pe lucrare și se semnează de către evaluatori;

– președintele comisiei calculează nota finală din cele 4 (patru) note, după eliminarea celor două note – valori extreme, ca medie aritmetică cu două zecimale fără rotunjire, a celor două note – valori centrale. Media rezultată reprezintă nota finală pe care o trece pe lucrare și semnează.

La contestații, în situația în care, după desecretizarea lucrării, se constată o diferență de notare mai mare de 1,5 puncte, în plus sau în minus, între nota de la evaluarea inițială și cea de la contestații, lucrarea se resecretizează și este transmisă spre a fi reevaluată altor doi profesori evaluatori. Nota finală, ca urmare a reevaluării în etapa de soluționare a contestației, este calculată conform algoritmului de mai sus.

Comisia de examen este cea care trebuie să informeze absolvenții de liceu cu privire la modalitățile de transmitere electronică a contestațiilor (adresa de e-mail, pagina web etc.), prin afișarea soluției pe ușa fiecărei săli de examen.
Cu ce nu au voie să intre absolvenții de liceu în sălile de examen la BAC 2020

Regulile publicate în Monitorul Oficial le interzic candidaților la Bacalaureat să intre în sălile de examen cu următoarele:

telefoane mobile, căști audio, precum și orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la rețele de socializare, ce ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu alți candidați/asistenți din centrul/centrele de examen sau cu exteriorul
ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele asemenea
“se interzice candidaților la examenul de bacalaureat să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și altele asemenea sau în băncile în care sunt așezați în sălile de examen, orice fel de lucrări: manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor”, se arată în metodologie.

De asemenea, li se interzice candidaților la examenul de bacalaureat să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare între candidați sau cu exteriorul.

Candidații la BAC au obligația să lase obiectele interzise la examen în sala de depozitare stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop.
Ce pățesc candidații la BAC care copiază sau încalcă alte reguli de examen

Absolvenții de liceu care refuză depozitarea obiectelor interzise nu sunt primiți în examen.

Candidații care încalcă regulile de mai sus sunt eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise.

Încălcarea regulilor este considerată tentativă de fraudă, iar candidații respectivi nu mai pot participa la probele următoare și sunt declarați „eliminați din examen“, fără posibilitatea recunoașterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale.

Acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat. Calculul celor două sesiuni la care candidații „eliminați din examen“ nu mai au dreptul de a participa se face fără luarea în considerare a sesiunii speciale a examenului de bacalaureat.

Elevii pot să susțină examenul de bacalaureat, fără taxă, de cel mult două ori.
Rezultatele de la BAC 2020

O premieră a examenelor din acest an este anonimizarea rezultatelor. Numele elevilor vor fi codificate, astfel că la avizier, precum și pe pagina online dedicată rezultatelor de la Bac 2020 vor apărea coduri în dreptul cărora vor fi afișate notele și mediile. Fiecare candidat de la Bacalaureat va primi anterior afișării rezultatelor codul specific.

Rezultatele examenului de bacalaureat 2020 vor fi afișate la avizierele liceelor, prin postare pe pagina de internet a liceelor și prin postare pe pagina de internet a Ministerului Educației și a inspectoratelor școlare.

Înregistrările audio-video din sălile de examen vor fi verificate de Comisiile de bacalaureat, prin sondaj, după încheierea fiecărei probei scrise. “În cazul în care, la verificarea prin sondaj, se constată nereguli, fraude sau tentative de fraudă ori în cazul în care există sesizări privitoare la nereguli, fraude sau tentative de fraude, verificarea se face pentru înregistrările din toate sălile de examen” din centrul respectiv, prevăd regulile. În cazul în care după aceste verificări se constată nereguli, fraude sau tentative de fraudă, absolvenții de liceu pot fi eliminați din examen.

Nu vor fi nominalizate în comisiile de bacalaureat persoane care, în sesiunile anterioare ale examenelor, nu și-au îndeplinit corespunzător atribuțiile sau au fost sancționate.
Noutățile Bacalaureatului 2020:

Premierele pe care le marchează Bacalaureatul 2020 sunt organizarea a 3 sesiuni de Bacalaureat, prin renunțarea la sesiunea specială pentru olimpici, dar adăugarea uneia pentru elevii afectați de noul coronavirus sau cu temperatură la primele examene.

O noutate o reprezintă organizarea examenului de bacalaureat în aproape orice liceu: anul acesta, se consideră centru de examen unitatea de învățământ la care s-au înscris cel puțin 30 de candidați proveniți din seria curentă și/sau din seriile anterioare.

Condițiile care trebuie îndeplinite pentru a fi centru de examen sunt următoarele:

organizarea sălilor de examen să se realizeze, astfel încât în fiecare sală, candidații să fie repartizați la o distanță de minimum 2 metri unul față de celălalt stânga/dreapta – față/spate;
sălile de examen și sălile în care își desfășoară activitatea comisia din centrul respectiv se află, de regulă, în aceeași clădire;
sălile dețin sisteme de supraveghere audio-video.

Pentru examenul național de Bacalaureat, supravegherea probelor scrise va fi asigurată, pentru fiecare sală de examen, de minimum un profesor asistent (față de minimum doi asistenți, câți erau până acum – N.Red.).

Sursa: edupedu.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Advertisement

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Ministrul Economiei, Radu Oprea, la Alba Iulia: Nici o taxă nu va crește în 2025

Cezar Lancrajan

Published

on

Ministrul Economiei, Radu Oprea, la Alba Iulia: Nici o taxă nu va crește în 2025 Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea (PSD), a asigurat joi, 14 noiembrie 2024, la Alba Iulia, că în 2025 nu vor exista creșteri de taxe. Acesta a participat la „Topul firmelor”, organizat de Camera de Comerț și Industrie, precum […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea