Bacalaureat 2013: 12-14 iunie, evaluarea competenţelor lingvistice la limba maternă. Vezi ce trebuie să ştii
În perioada 12-14 iunie va avea loc (proba B) a examenului de bacalaureat, evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă. Se va verifica capacitatea de a înţelege un text la prima vedere, literar sau non-literar, de a exprima şi argumenta un punct de vedere, de a organiza discursul, de a se adapta la situaţia de comunicare şi de a utiliza limba maternă. Elevii trebuie să ateste că pot identifica şi prezenta elementele unei comunicări (emiţător, receptor, mesaj, cod, canal, context) şi funcţiile acestora, dar mai ales că pot vorbi onest, liber, pornind de la un text la prima vedere. În urma susţinerii acestei probe, absolvenţii nu vor primi note, ci un certificat care atestă capacitatea lor de a utiliza limba română: utilizator mediu, avansat sau experimentat.
Elevii vor avea la dispoziţie aproximativ 20 de minute pentru a pregăti subiectul, timp în care răspund colegii lor. După ce vor citi textul şi întrebările în faţa profesorilor examinatori aceştia trebuie să răspundă pe rând la fiecare din cele 4 cerinţe. La prima întrebare vor avea de identificat şi prezentat elementele unei comunicări (emiţător, receptor, mesaj, cod, canal, context). La a doua cerinţă trebuie să precizeze stilul textului (ştiinţific, oficial, juridico-administrativ, publicistic, jurnalistic, beletristic, narativ, descriptiv sau argumentativ). A treia întrebare se referă la identificarea celor mai importante idei din text, argumente fapte sau opinii. La ultimul punct elevii trebuie să vorbească liber, să îşi spună părerea lor despre textul anterior citit şi motivele pentru care consideră că aparţine unui stil.
Pentru toate probele, accesul candidaţilor în sălile de examen se va face pe baza actului de identitate, cu cel puţin 30 de minute înainte de începerea probei. Elevii vor fi puşi câte unul în bancă.
Regulamentul de organizare al examenului prevede că elevii nu au voie să intre în sală cu niciun fel de lucrări, de la manuale până la dicţionare de care s-ar putea ajuta la examen.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!”
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!” În prag de Sărbători, sociologul albaiulian Alin Tomuș a fost prezent la Unirea FM la o emisiune, realzată de Simona Lodroman, care și-a propus să răspundă la întrebările: Crăciunul a fost furat […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 20 de minute
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana