Rămâi conectat

Actualitate

Avocaţii sunt campionii datoriilor la asigurările sociale de sănătate

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Bugetele asigurărilor sociale de sănătate au de suferit din cauza „amneziei” unor categorii profesionale care nu îşi achită contribuţiile la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS). În general, la nivel de ţară şi implicit la nivelul judeţului Alba, avocaţii şi notarii sunt cei mai rău platnici, cu cele mai mari sume restante… În cazul acestor categorii cu siguranţă nu putem vorbi de neputinţa de a plăti ci mai degrabă de nepăsare. De la începutul anului, pentru o mai bună finanţare a sistemului de sănătate, a fost extins numărul persoanelor care contribuie la FNUASS, astfel că au fost introduşi pe lista platnicilor şi pensionarii care au pensia mai mare de 740 lei şi mare parte a revoluţionarilor. Nu e normal şi moral ca aceşti amărâţi să fie cu plata la zi, iar cei care câştigă sume destul de mari de bani să fie rău platnici. Oameni care lucrează cu legea o încalcă, uită de ea când vine vorba să scoată bani din buzunar. Sistemul sanitar are de suferit pentru că încasările contribuţiilor se fac foarte greu. Contribuţia la fondul unic de asigurări sociale de sănătate face parte din categoria impozitelor directe – venituri curente fiscale, sursă a bugetului special de asigurări sociale de sănătate. Un sistem de asigurări nu poate funcţiona dacă pachetul de servicii prevăzut a fi furnizat persoanelor asigurate nu este acoperit în întregime de fondurile colectate. Circuitul fondurilor este următorul: de la contribuabili la instituţiile de asigurare, de acolo la furnizorii de servicii medicale şi înapoi la pacienţi sub formă de servicii medicale. Ori dacă nu există fonduri, nu există nici servicii medicale.
La nivelul judeţului nostru, respectiv la Casa de Asigurări de Sănătate Alba sunt înregistraţi un număr de 8.715 persoane fizice restanţiere la plata contribuţiei la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Şi, aşa cum am menţionat mai sus, categoria profesională cu cele mai mari restanţe este reprezentată de avocaţi, adică de cei care se numără printre liberii profesionişti cu venituri foarte mari. Conform informaţiilor primite de la Casa de Asigurări de Sănătate Publică Alba (CAS) pe lista restanţierilor, a celor care nu şi-au achitat contribuţiile se numără 21 de avocaţi şi doi notari, sumele restante plecând de la 50 de milioane lei vechi şi ajungând până la peste un miliard de lei vechi…

Trebuie specificat că aceste sume sunt debite din perioada 2006 – 2009, bani la care se adaugă obligaţiile pe 2010, plus majorările şi penalităţile, astfel că sumele reale restante sunt cu mult mai mari. Dintre restanţieri două persoane au reuşit să aibă peste 100 mii lei, adică peste un miliard de lei vechi, datorii la fondul de asigurări de sănătate: Doina Scutea, decanul Baroului Alba – 125.700,48 lei şi Constantin Terzi, notar – 159.954,36 lei. Iată, conform unor documente oficiale, şi topul celor care depăşesc peste 10 mii de lei: Eugen Cosmin Bercu – 29.498,04 lei; Codruţa Corina Feneşer – 29.073,08 lei; Diana Augusta Daniel – 25.823,30 lei; Gianina Buescu Băcilă – 21.565,55 lei; Mircea Varmaga – 19.192,38 lei; Gelu Ioan Itu – 17.629,54 lei; Mihaela Elena Pumnea (Barabaş) – 15.573,47 lei; Horea Virgil Drăgoiu – 14.577,11 lei; Lucia-Maria Sprinjan (Inta) – 14.525,81 lei; Bogdan-Marius Popa – 13.518,79 lei; Simona Itu – 11.974,70 lei; Valentin Vasile Câmpean – 11.930,92 lei şi 10.449,41 lei (notar).
Cu toate că au fost trimise, de către Casa de Asigurări de Sănătate Publică Alba, prin poştă, decizii de impunere, somaţii, titluri executorii, mulţi dintre cei în cauză au refuzat să le primească, acestea fiind trimise cu confirmare de primire, astfel că actele au făcut cale întoarsă la CAS Alba. După cum ne-a precizat ec. Gheorghe Ştef, preşedintele – director general al CAS Alba, conform procedurii, cei de la Compartimentul Juridic al Casei i-au căutat pe unii dintre aceştia acasă şi s-au trezit cu… uşa trântită în nas, printre reticenţi numărându-se Eugen Cosmin Bercu, Diana Augusta Daniel şi Horea Virgil Drăgoiu. Directorul CAS Alba ne-a declarat că e posibil să recurgă la o măsură drastică pentru a-i determina pe aceştia să plătească şi anume să trimită adrese scrise la medicii de familie pentru ca datornicilor să nu li se mai acorde servicii medicale.
Este greu de înţeles de ce întotdeauna amărâţii, cei care primesc câteva sute de lei sunt la zi cu datoriile faţă de stat, indiferent de ce natură sunt ele, iar cei care au câştiguri cu mult peste medie se fac că „uită” de dări… (L.I.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Zile libere pentru angajații români: Când are loc prima minivacanță din 2025

Bera Larisa

Publicat

în

Zile libere pentru angajații români: Când are loc prima minivacanță din 2025 După zilele libere de Crăciun, Bobotează și Sfântul Ion, angajații s-au întors la muncă, însă următoarea minivacanță este aproape. Potrivit Codului Muncii, ziua de 24 ianuarie 2025 este zi liberă legală. Din fericire, această data pică într-o zi de vineri, astfel că, angajații […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea