Aviz negativ din partea Consiliului Economic și Social pentru pachetul de măsuri fiscale: „Creşterea fiscalității stimulează tendinţele evazioniste”
Aviz negativ din partea Consiliului Economic și Social pentru pachetul de măsuri fiscale: „Creşterea fiscalității stimulează tendinţele evazioniste”
Consiliul Economic și Social, organ consultativ al Parlamentului și Guvernului, a emis un aviz nefavorabil pentru pachetul de măsuri fiscale pe care Guvernul își va asuma răspunderea. CES motivează prin faptul că„măsurile de reducere a cheltuielilor sunt neconvingătoare” și „stimulează tendinţele evazioniste”.
Guvernul se reuneşte în şedinţă, luni la Palatul Victoria, pentru aprobarea acestui, potrivit unor surse oficiale. Reuniunea este programată pentru ora 15.00. Asumarea răspunderii ar urma să aibă loc în această săptămână, miercuri.
„Măsurile de reducere a cheltuielilor sunt neconvingătoare. Guvernul şi-a propus să colecte 100 de miliarde lei (85%) din mediul privat şi doar 16 miliarde lei (15%) din eficientizarea cheltuielilor publice, or, acest dezechilibru trebuie ajustat.
Acoperirea deficitului bugetar prin măsuri de creştere a poverii fiscale pentru mediul economic privat s-a dovedit în trecut că a avut un efect contrar, fiind foarte probabil că, în urma acestor măsuri, veniturile la buget să scadă, în loc să crească. Creşterea fiscalității stimulează tendinţele evazioniste, iar autorităţile statului s-au dovedit până în prezent incapabile să ţină sub control fenomenele evaziunii şi muncii la negru”, arată documentul CES.
De asemenea, „mediul de afaceri are nevoie de predictibilitate şi stabilitate pentru o dezvoltare economică sănătoasă, deziderat negat de punerea în aplicare a acestor măsuri începând cu data de 1 ianuarie 2024, respectiv în termen de 3 luni, şi nu de 6 luni, astfel cum prevede Codul fiscal”.
Restricţiile referitoare la facilităţile acordate întreprinderilor mici şi mijlocii sunt nejustificate, mai argumentează reprezentanţii CES.
„Guvernul nu ţine cont de trăsăturile specifice acestei categorii de agenţi economici, iar premisa de la care porneşte fundamentarea creşterii impozitului pe cifra de afaceri are la bază o ipotetică rată a profitului de 12,5% care s-ar realiza în medie în sectorul IMM-urilor”, mai arată sursa citată.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
PENSII 2025 | Peste 440.000 de români au accesat, în primele șase luni ale anului, aplicația „Află la ce fond de pensii ești!“
PENSII 2025 | Peste 440.000 de români au accesat, în primele șase luni ale anului, aplicația „Află la ce fond de pensii ești!“ În primul semestru al anului 2025, peste 347.000 de români au accesat, aplicația „Află la ce fond de pensii ești!“, disponibilă pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), și au identificat fondul […]
Călin Georgescu, la sediul IPJ Ilfov: „Când am vorbit despre apă ca bogăție naturală a românilor sistemul s-a năpustit asupra mea”
Călin Georgescu, la sediul IPJ Ilfov: „Când am vorbit despre apă ca bogăție naturală a românilor sistemul s-a năpustit asupra mea” Fostul candidat la președinție Călin Georgescu a ajuns din nou, miercuri, 23 iulie 2025, la sediul IPJ Ilfov, unde a semnat controlul judiciar. Citește și: Călin Georgescu, fostul candidat la alegerile prezidențiale, amendat cu […]
Investițiile din Programul „Anghel Saligny” nu îngheață: Cele aflate în stadii avansate vor primi în continuare finanțare
Investițiile din Programul „Anghel Saligny” nu îngheață: Cele aflate în stadii avansate vor primi în continuare finanțare Liderul PSD., Sorin Grideanu, a anunțat după ședința coaliției de guvernare de miercuri, 23 iulie 2025, că Programul „Anghel Saligny” nu îngheață. Citește și: Comunicat de presă | Corneliu Mureșan: Între populism și austeritate – Proiecte în valoare […]