Rămâi conectat

Politică Administrație

Aviz negativ dat de Ministerul Justiției proiectului de lege Roșia Montană

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Potrivit unui document făcut public ieri de unul dintre avocații asociației care se opune exploatării de la Roșia Montană, Ministerul Justiției a dat aviz negativ proiectului de lege privind demararea investiției de la Roșia Montană.

Ministerul Justiției consideră că Acordul dintre Guvern şi compania Roșia Montană Gold Corporation, inclus ca anexă la proiectul de lege, nu poate fi suspus aprobării Parlamentului din două motive, relatatează cursdeguvernare.ro:

Acordul reprezintă un contract un act individual, între părţi, care poate fi aplicat doar părţilor, şi nu un act (lege) cu aplicare generală.

Dacă Acordul ar urma să fie discutat şi aprobat în Parlament, deputaţii şi senatorii ar avea dreptul să-l modifice prin diferite amendamente (ca în cazul oricărui alt act normativ), neexistând însă nicio garanţie că părţile (Guvernul şi RMGC) ar accepta modificările.

„Propunerea de a aproba un contract – acord de drept privat prin Lege nu corespunde finalităţii constituţionale a acesteia de a reglementa de o manieră generală. (…) În aceste condiţii, considerăm că soluţia de a aproba prin Lege contractul – Acordul este de natură să creeze premisele unor vicii de neconstituţionalitate în raport cu art 1 alin. (4) şi art. 61 alin. (1) din Constituţie”, se arată în documentul Ministerului.

Avizul negativ al MJ a fost emis încă din luna august, dar a fost ignorat de Guvern, în ședința de săptămâna trecută.

Alte motive pentru care MJ a dat aviz negativ:

  • Dubla expropriere. Guvernul s-a înțeles cu RMGC să exproprieze anumite suprafețe de la Roșia Montană, sub considerente de utilitate publică, însă, după expropriere, statul dă mai departe rterenurile companiei RMGC. Prin urmare, se produce o dublă expropriere, iar factorul legitim legat de ”interesul național deosebit” în numele căruia se face exproprierea este înlocuit de un interes comercial, al unei companii.
  • Prelungirea concesiunii. Licența curentă a RMGC pentru perimterul de la Roșia Montană expiră în anul 2017, motiv pentru care proiectul de lege prevede posibilitatea prelungirii acesteia. Dacă Parlamentul aprobă legea, practic Legislativul se va substitui Agenției Naționale de Resurse Minerale, singura îndrituită să dea licențe de exploatare. „Referitor la pct. 13 – reconfigurarea perimetrelor adiacente „la cererea RMGC” – arătăm că reprezintă interesele statului în domeniul resurselor minerale şi, prin urmare, modificarea, fie a perimetrului care face obiectul licenţei, fie a unora adiacente, la cererea titularului este de natură să înlocuiască practic ANRM în activitatea de gestionare a valorificării resurselor minerale, deoarece, practic, titularii ar ajunge să stabilească între ei unilateral perimetrele de care au nevoie. Considerăm că textul propus este de natură să creeze premisele unor vicii de neconstituţionalitate în raport cu art. 136 din Constituţie”, consideră Ministerul Justiției.

Până în acest moment compania care deține licența de exploatare a zăcămintelor de aur și argint de la Roșia Montană nu a comentat decizia Ministerului Justiției.

Lagat de această situație Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat pentru MEDIAFAX, răspunzând unei întrebări, că, dacă proiectul de lege privind Roşia Montană nu are avizul ministrului Justiţiei, el crede că acesta nu poate fi luat în discuţie în Parlament.

Potrivit aceleași surse, Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat marţi că instituţia pe care o conduce nu a avizat proiectul de lege privind exploatarea de la Roşia Montană, iar votul său din Parlament va depinde de prezentarea unor garanţii de mediu, despre care „are mari rezerve” în prezent.

Sursa: cursdeguvernare.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună Cetățenii din comuna Gârbova se pot bucura de un nou parc, situat în fața primăriei. Loc de relaxare și recreere, atât pentru tineri cât și pentru vârstnici sau turiști. „Amenajarea parcului din localitatea Gârbova a fost […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea