Rămâi conectat

Curier Județean

Avertizare pentru fermieri, de la DSVSA Alba: Pesta Porcină Africană poate să ajungă și în România! Nu există vaccin sau tratament pentru animalele îmbolnăvite

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Alba anunţă cetăţenii şi în special fermierii să acorde atenţie sporită masurilor de biosecuritate şi să ia măsuri de siguranţă împotriva Pestei Porcine Africane, care ameninţă să se răspandească în Europa, inclusiv în România, boala făcând ravagii în efectivele de porci din fermele din Estul continentului.

porciÎngrijorarea este legată de faptul că în spaţiul intra-comunitar comerţul cu porci vii şi produse provenite de la aceştia este liber, iar circulaţia animalelor (în special a porcilor mistreţi) în mediul silvatic nu poate fi controlată. Virusul se poate răspândi şi la porcinele domestice din exploataţii.

”Subliniem că nu există vaccin împotriva acestei boli. DSVSA atrage atenţia tuturor factorilor implicaţi în industria suinelor, crescătorilor de animale din sectorul comercial (industrial și ferme de Tip-A ) sau non-comercial-ferme gospodărești, medicilor veterinari de liberă practică, vînătorilor şi pădurarilor, publicului, administraţiei centrale şi locale cu rol în controlul bolilor, privind pericolului pe care îl reprezintă aceasta boală, în vederea notificării cât mai timpurii a oricăror suspiciuni”, precizează reprezentantul instituției.

Boala este cauzată de un virus ce infectează porcii domestici şi mistreţii de toate vârstele.

Din momentul infectării porcilor și până la apariția primelor semne manifeste de boală la animal durează între 3 şi 15 zile, dar în cazurile severe semnele clinice ale bolii pot apărea în 3-4 zile.

Virusul Pestei porcine Africane rezistă în fecalele animalului bolnav 6-10 zile, in produsele din carne porc mai multe luni, iar în carnea congelată mai mulţi ani.

Semne generale: mortalitatea ridicată, aproape de 100%, intervenită într-un timp extrem de scurt. Boala se manifestă prin temperatură foarte ridicată 40-42 grade, roşeaţă sau învineţire a pielii, a marginilor urechilor, a vîrfului picioarelor, a abdomenului şi pieptului, lipsa poftei de mîncare, apatie şi împleticire în mers, care pot apărea cu 24-48 de ore înaintea morţii, vomă, diaree (uneori cu sînge), secreţii oculare si avorturi.

În cazul apariţiei unui focar de pestă porcină africană DSVSA este obligată să ucida toţi porcii bolnavi, iar proprietarii vor primi despăgubiri conform legii.

Cadavrele porcilor morți sau ucişi vor fi distruse în condiţii de maximă securitate astfel încît să se împiedice orice posibilitate de transmitere a bolii.

Circulaţia animalelor va fi pusă sub restricţii sanitare veterinare în perioada evoluţiei bolii, iar animalele din curţile aflate în perimetrul de restricţii vor fi ţinute sub observaţie zilnică.

Exploataţiile care au avut animale infectate vor fi dezinfectate şi deratizate, primind aprobarea pentru repopulare doar când condiţiile sanitare veterinare sunt întrunite.

Orice suspiciune că un mistreţ sau un porc domestic poate fi bolnav de Pestă Porcină Africană trebuie anunţata imediat medicului veterinar din localitate, medicului veterinar oficial sau la DSVSA Alba, la numărul de telefon 0258835915 sau e-mail [email protected]. (Z.U.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Alba Iulia capitala patrimoniului românesc pentru două zile: Ce spune primarul Pleșa despre participarea la Conferința Rohaereditas

Bogdan Ilea

Publicat

în

Alba Iulia capitala patrimoniului românesc pentru două zile: Ce spune primarul Pleșa despre participarea la Conferința Rohaereditas Timp de două zile, Alba Iulia urmează să fie capitala patrimoniului românesc. Ministerul Culturii organizează Conferinta Rohaereditas la care participă și primăria Alba Iulia. „Alba Iulia este, pentru două zile, capitala patrimoniului românesc, aici desfășurându-se Conferința ROHAEREDITAS, organizată […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea