Rămâi conectat

Ştirea zilei

Avertismentele din facturile de energie electrică și gaze trimise de furnizori. La ce este necesar să fim atenți

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Avertismentele din facturile de energie electrică și gaze trimise de furnizori. La ce este necesar să fim atenți

Furnizorii de gaze și energie electrică trimit în aceste zile, odată cu facturile, și informările către clienți referitoare la plafonarea prețului și compensarea, dacă este cazul, a facturii în lunile februarie și martie.

Informările se referă la noile praguri de plafinare a prețului la energie și gaze și la compensarea facturilor care se acordă în limitele de consum stipulate de lege. Acestea se aplică până la 31 martie, și le reluăm, pe scurt.

Prețul maxim al energiei electrice, cu tot cu taxe, este de maximum 0,8 lei/kWh, iar cel maxim al gazelor este de 0,31 lei/kWh.

În afara de plafonare se acordă și compensare. Ea este de maximum 0,29 lei/kWh la energie electrică (dar prețul final nu poate scădea sub 0,68 lei/kWh). La gaze, ea este de până la 40% din prețul de furnizare al gazelor (fără taxe), dar prețul final nu poate scădea sub 0,125 lei/kWh.

Compensarea se acordă doar celor care consumă sub anumite praguri. Pentru energie electrică, pragurile sunt de 468 kWh în februarie și 518 kWh martie. Pentru gaze, pragurile de consum până la care se acordă compensarea sunt de 351 de metri cubi în februarie și 325 metri cubi în martie.

Mare atenție la ce urmează

Dincolo de aceasta informare, furnizorii au câteva recomandări și avertismente de care clienții ar trebui să țină cont. Primul este acela de a vă citi contorul și de a transmite lunar indexul.

În cazul în care facturile au fost emise pe consum estimat, care a fost sub pragurile de compensare, dar, la regularizare, se va dovedi că ați consumat în mod real peste aceste praguri, veți da înapoi banii primiți cu titlu de compensare.

“După încheierea perioadei de aplicare a schemei de sprijin va fi emisă o factură de regularizare în baza indexului citit, primit de la operatorul sistemului de distribuţie. Factura va conţine, după caz, şi o recuperare a sumelor acordate (corespunzătoare compensației, nu plafonării) dacă se constată că limita de consum a fost depăşită, nefiind astfel respectate condiţiile legale de acordare a compensaţiei”, scrie unul dintre funizori în informarea trimisă clienților.

Al doilea avertisment este legat de finalul schemei de sprijin. În aceste luni, clienții, mai ales cei cărora li s-au scumpit pe contract gazele și energia primesc facturile reduse destul de substanțial, ca urmare a plafonării și compensării. Schema de sprijin expiră însă la 31 martie, deci ultimele facturi reduse vor veni în aprilie, după care se plătesc prețurile întregi, dacă nu apare altceva de la Guvern între timp. Furnizorii spun asta foarte clar, cităm: “Important: Începând cu 1 aprilie 2022 preţul final facturat va fi cel din contractul de furnizare energie încheiat cu noi”.

sursa: economica.net


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO FOTO: Antrenament de „parkour” pe drumul roman Via Principalis din cetate. Bărbat filmat în timp ce sărea pe monumentele istorice

Unirea Ziarul

Publicat

în

VIDEO FOTO: Antrenament de „parkour” pe drumul roman Via Principalis din cetate. Bărbat filmat în timp ce sărea pe monumentele istorice Un bărbat a fost filmat în dimineața zilei de 20 aprilie în timp ce își perfecționa săriturile, chiar pe monumentele istorice, mai exact drumul roman Via Principalis, din cetatea Alba Iulia. În filmare se […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea