Autostrada Transilvania: a fost emisă hârtia care deblochează peste 200 de kilometri până la graniţa cu Ungaria
Marţi, 7 noiembrie, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) a eliberat Acordul de Mediu revizuit pentru secţiunea Ogra (Târgu Mureş) – Borş (Oradea) din Autostrada Transilvania, a spus pentru ECONOMICA.NET Octavian Pătraşcu, director în cadrul instituţiei. Ministerul Transporturilor primeşte astfel undă verde pentru deblocarea a peste 200 de kilometri din autostrada spre Ungaria.
Autostrada Braşov – Borş (Transilvania) avea Acord de Mediu (AM) încă din 2004, când Bechtel a început lucrările la acest mega-proiect. După rezilierea contractului cu americanii şi modificările intervenite pe partea de mediu, a fost necesară revizuirea AM.
Compania de Drumuri a solicitat din 2015 revizuirea acordului, iar marţi, 7 noiembrie, a fost eliberat actul care completează AM din 2004, a explicat directorul ANPM.
Acest document este unul crucial pentru continuarea proiectului Autostrăzii Transilvania, pentru că permite Ministerului Transporturilor să emită Autorizaţii de Construire (AC) pentru circa 200 de kilometri între Târgu Mureş şi Oradea, exceptând secţiunile construite sau unde se lucrează deja.
Eliberarea Acordului de Mediu revizuit pentru Autostrada Transilvania este „cea mai aşteptată ştire de 10 ani„, remarcă user-ul pentium10 al forumului Asociaţiei Pro Infrastructură (API).
„Practic relansează tot proiectul A3 până la graniţă, se pot emite Autorizaţii de Construcţii (AC) pe loturile neatacate şi contractate. Licitaţiile pot fi terminate şi atribuite”, adaugă acesta.
El mai spune că pentru judeţul Mureş înseamnă că nodul Iernut poate primi AC – adică şanse reale ca în 2018 T3 să circulam pe autostradă între Nod Aeroport – Nod Iernut.
Şi segmentele neatacate de Astaldi şi Straco pot de asemenea primi AC. Odata ce este AC şi ordin de începere, Astaldi se poate apuca de dublul viaduct de la Bogata şi Straco de lotul Cheţani – Câmpia Turzii, mai spune membrul forumului API.
De la Târgu Mureş până la graniţa cu Ungaria sunt circa 270 de kilometri. Între Târgu Mureş şi Câmpia Turzii (56 de kilometri) există constructori pe patru din cele cinci loturi. Mai departe, pe cei 52 de kilometri între Câmpia Turzii şi Cluj (Gilău Vest) a fost deschisă circulaţia în 2009-2010. Alţi aproape 9 kilometri sunt finalizaţi, între Cluj (Gilău) şi Nădăşelu. Restul secţiunii, de la Nădăşelu până la graniţă (Borş), este în curs de lansare la licitaţie.
Ministrul Transporturilor Felix Stroe a declarat marţi, după audierile din Comisia pentru transporturi din Camera Deputaţilor, că multe dintre întârzierile la autostrăzi au fost cauzate de birocraţie, de chestiuni care ţin de legislaţie.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Pensii 2025 | Se scurtează perioada de aşteptare în ceea ce privește calculul pensiei comunitare pentru cetăţenii români care au lucrat în Spania
Pensii 2025 | Se scurtează perioada de aşteptare în ceea ce privește calculul pensiei comunitare pentru cetăţenii români care au lucrat în Spania Miercuri, 2 iulie 2025, Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului şi Solidarităţii Sociale, Florin Manole, s-a întâlnit cu ambasadorul Regatului Spaniei în România, Excelenţa Sa José Antonio Hernández Pérez-Solórzano. Cei doi oficiali au discutat […]
„Ordonanța austerității”, publicată de Guvern: Crește TVA, îngheață salariile și pensiile, cresc taxele
„Ordonanța austerității”, publicată de Guvern: Crește TVA, îngheață salariile și pensiile, cresc taxele Guvernul Bolojan a lansat în consultare publică „OUG-ul austerității”. Conform proiectului publicat, vor îngheța pensiile, salariile și drepturile sociale, va crește cota generală de TVA de la 19% la 21%, se impune plata CASS la pensiile de peste 3.000 de lei. Citește […]
Concediu medical 2025: Guvernul a modificat condițiile pentru acordarea concediului medical. Se schimbă baza de calcul
Concediu medical 2025: Guvernul a modificat condițiile pentru acordarea concediului medical. Se schimbă baza de calcul Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate se modifică, astfel că românii care au nevoie de concediu medical vor avea alte baze de calcul. Citește și: Angajații din România și-au […]