Rămâi conectat

Ştirea zilei

Autostrada Sibiu – Orăștie: Tronsonul Cunța-Săliște trebuie demolat complet! S-a găsit apă la 10 metri sub drumul fisurat

Ioana Oprean

Publicat

în

Pe tronsonul Cunța-Săliște al autostrăzii A1 Sibiu-Orăștie, închis pentru reparații, apar probleme din ce în ce mai grave. S-a găsit apă la 10 metri sub drumul fisurat în mai multe locuri, iar remedierea necesită demolarea completă a căilor de circulaţie!

Remedierea problemelor întâmpinate în zona kilometrului 60 pe autostrada Sibiu-Orăştie necesită demolarea completă a căilor de circulaţie, afirmă inginerii Companiei de Autostrăzi într-un document oficial obţinut de România Liberă.

Alba Iulia Music & Film Festival 2025

Deşi a pretins tot timpul că autostrada Sibiu-Orăştie are doar nişte „fisuri superficiale“ în zona kilometrului 60 de pe lotul 3, problemele proiectului sunt grave.

Lotul a fost deschis în noiembrie 2014, cu doar două zile înainte de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, dar a fost închis circulației 10 luni mai târziu.

Un document al companiei indică faptul că nu este vorba de fisuri de suprafaţă, ci de probleme ce necesită demolarea integrală a lucrărilor.

„Cu ajutorul unui excavator având cupa de 1,3 metri cubi s-a constatat că infiltările de apă sunt la o adâncime între 8 şi 10 metri faţă de cota roşie (linia autostrăzii într-un plan vertical – n. red.)“, arată o notă de constatare semnată de angajaţi ai Companiei Naţionale de Drumuri Naţionale şi Autostrăzi din România (CNADNR), respectiv Călinescu Doru, director de calitate, Nicula Dan, inginer al Direcţiei regionale Braşov, şi Mihai Gheorghe, şeful serviciului autostrăzi al aceleaşi direcţii.

În toamna anului trecut, mai precis la zece zile după deschiderea electorală a circulaţiei, CNADNR pretindea că este vorba de fisuri superficiale.
Document exploziv: Ponta și Rus au inaugurat autostrada Sibiu-Orăștie, deși știau că nu e gata

Documentul arată şi cauza existenţei apei într-o zonă unde terenul format din argilă ar fi trebuit să fie uscat.

„Constructorul a făcut o analiză a modului de lucru atât al drenurilor longitudinale, cât şi a măştilor drenante şi a constatat faptul că drenurile nu lucrează între ele, fiind necesară verificarea şi eventuala rectificare a acestora pentru funcţionalitate longitudinală”, se spune în document.

Dar cum se rezolvă problema? „Este necesară demolarea completă a căilor de circulaţie, atât a căii I, cât şi a căii II”, se recomandă în nota de constatare. În plus, au fost găsite fisuri ale balastului stabilizat care traversează calea I şi avansează şi pe calea II.

Crăpăturile profunde apărute la kilometrul 60 nu sunt singurele probleme de calitate sesizate pe lotul 3 al autostrăzii. Dacă şefii CNADNR au pretins tot timpul că ar fi vorba doar de 2-3 zone cu probleme, fostul ministru al Transporturilor, Alexandru Nazare, susţine că ar exista nu mai puţin de 6 – 7 zone în care sunt întâlnite grave probleme de calitate.

Autostrada A1, Orăștie – Sibiu, a fost închisă pe data de 7 septembrie între Nod rutier Sălişte (km 270+020) – Nod rutier Cunţa (km 292+455) la doar 10 luni de la inaugurare pentru remedierea lucrărilor. (Z.U.)

Surse: România Liberă; realitatea.net


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO | Oameni ai străzii care-și făceau veacul la subsolul blocului M7 din Alba Iulia, evacuați: Făceau gălăgie și mizerie, locul fiind un adevărat focar de infecție

Lucian Daramus

Publicat

în

VIDEO | Oameni ai străzii care-și făceau veacul la subsolul blocului M7 din Alba Iulia, evacuați: Făceau gălăgie și mizerie, locul fiind un adevărat focar de infecție Mai mulți oameni ai străzii care-și făceau veacul la subsolul blocului M7 din cartierul Cetate al municipiului Alba Iulia au fost evacuați în dimineața zilei de joi, 24 […]

Citește mai mult

Ştirea zilei

TRAGEDIE în Alba: Un turist german, găsit decedat în cortul în care dormea, înr-o zonă izolată de sub vârful Poienița

Lucian Daramus

Publicat

în

TRAGEDIE în Alba: Un turist german, găsit decedat în cortul în care dormea, înr-o zonă izolată de sub vârful Poienița Membri ai Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Alba au intervenit, în noaptea de 23 spre 24 iulie 2025, pentru recuperarea trupului neînsuflețit al unui turist german. Citește și: UPDATE FOTO | Intervenție Salvamont Alba, de 1 […]

Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO | Cazul izvorului „otrăvit” de la Limba a fost rezolvat. Făptașul a fost depistat de polițiști în mai puțin de 24 de ore

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Cazul izvorului „otrăvit” de la Limba a fost rezolvat. Făptașul a fost depistat de polițiști în mai puțin de 24 de ore În mai puțin de 24 de ore de la sesizarea făcută de un cetățean al comunei Ciugud, cum că izvorul cu apă potabilă din satul Limba, județul Alba ar fi fost vandalizat și […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea