Rămâi conectat

Ştirea zilei

Autostrada Sebeș-Turda: Circa 5.000 de proprietari de imobile din județul Alba vor fi expropriați și despăgubiți

Bogdan Presecan

Publicat

în

URS Construct

În presa centrală se afirma astăzi că aproape 5.000 de imobile din 13 localităţi situate în judeţele Alba şi Cluj ar putea fi demolate pentru construcţia autostrăzii Sebeş-Turda.

Cu privire la aceste informații legate de exproprierile ce urmează să fie făcute pe tronsonul viitorarei autostrăzi A1 Sebeş-Turda, informații care ar putea crea confuzie și îngrijorare în rândul celor care locuiesc în zona de impact a proiectului, vicepreședintele Consiliului Județean Alba – Florin Roman, a făcut câteva precizări importante.

Astfel, sintagma de “imobil” este folosită atât pentru parcelele de teren cât și pentru construcții, în cazul autostrăzii Sebeș-Turda, case de locuit.  În cartea funciară terenurile apar sub denumirea de parcele, iar casele sub denumirea de construcții.

Conform informațiilor puse la dispoziție de Florin Roman, la nivelul județului Alba există un număr de 3.699 de proprietăți care vor fi afectate de lucrările de construcţie a autostrăzii Sebeş-Turda (70 km), dintre care doar șase sunt construcții ce vor fi demolate, iar restul sunt parcele de teren.  

Urmează ca în urma evaluărilor imobiliare, statul român, prin Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR), să plătească despăgubiri persoanelor fizice și juridice care vor fi expropriate.

La nivelul județului nostru circa 5.000 de proprietari vor primi despăgubiri, fiind vorba de multe cazuri în care pe același teren există mai mulți proprietari.

Astfel, potrivit datelor transmise de Florin Roman, cele mai multe proprietăți ce urmează să fie expropriate se află pe raza teritorială a municipiului Aiud,  pe locul secund se situează Alba Iulia, iar pe trei zona Miraslău.

Proprietari privatiProprietatea statului
SEBES39926
ALBA IULIA67085
CIUGUD11210
SANTIMBRU17715
TEIUS29051
GALDA DE JOS20535
RADESTI1529
AIUD77833
MIRASLAU50513
UNIREA36935
TOTAL36573123969

Autostrada va trece prin Sebeş, Alba Iulia, Ciugud, Sintimbru, Galda de Jos, Teiuş, Aiud, Radeşti, Mirăslău, Unirea, Moldoveneşti, Mihai Viteazu şi Călăraşi.

CNADNR a început demersurile pentru exproprierile pe tronsonul autostrăzii Sebeş-Turda, care este împărțită în  4  loturi. Astfel, compania urmează să încheie un contract cu o firmă specializată ai cărei evaluatori vor trebui să analizeze în total 4.978 de imobile (parcele de teren și construcții) situate pe traseul autostrăzii. Valoarea estimată a contractului este de 438.064 lei. Durata contractului va fi de 12 luni. Proiectul va fi finanţat prin POS Transport. Procedura de atribuire este de tip cerere de ofertă. Termenul limită pentru depunerea ofertelor pentru contractul de servicii de evaluare a imobilelor afectate de exproprierea suprafeţelor de teren în cazul autostrăzii Sebeş-Turda este 12 decembrie 2013.

Experţii evaluatori vor merge pe teren şi vor culege informaţii cu privire la categoria de folosinţă, grupa de calitate şi celelalte elemente necesare realizării raportului de evaluare. Aceștia vor  trebui să prezinte, printre altele, metode de calcul pentru stabilirea valorii terenurilor şi o listă a proprietarilor -, aşa cum rezultă din evidenţele ANCPI/OCPI sau UAT – suprafaţa supusă exproprierii, numele, prenumele expropriatului, unitatea administrativ – teritorială şi judeţul unde este situat terenul supus exproprierii, categoria de folosinţă, valoarea imobilului supus exproprierii

Stabilirea valorii despăgubirii aferente imobilelor se va face potriivt Legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică şi Hotărârii Guvernului nr. 53/2011 privind normele metodologice de aplicare a Legii nr. 255/2010, se arată în documentaţia aferentă contractului de prestări servicii de evaluare a imobilelor pe care vrea să îl semneze CNADNR.

Construcţia autostrăzii Sebeş-Turda va dura cel puțin trei ani

În luna iulie CNADNR a anunţat că vrea să contracteze lucrări de proiectare şi construcţie a autostrăzii Sebeş – Turda, proiect cu o lungime totală de 70 de kilometri şi o

Valoarea estimată pentru lucrări lede proiectare şi construcţie a autostrăzii Sebeş – Turda (70 de km) se ridică  la 2,48 miliarde lei (560 milioane euro), fără TVA.

Lucrările sunt finanţate din fonduri europene în proporție de 85%, iar restul de 15% de la bugetul de stat, iar termenul pentru finalizarea investiției este de 70 de luni de la data atribuirii, sau cel târziu începutul anului 2016, potrivit datelor din caietul de sarcini.

O perspectivă nerealistă de altfel, susțin mai mulți ingineri constructori care au condus lucrările de execuție a loturilor Autostrăzii Orăștie – Sibiu. Aceștia au declarat sub anonimat pentru ziarul “Unirea” că un termen mai realist pentru finalizarea unui singur lot, respectiv a întregii autostrăzi Sebeș-Turda, este de circa trei ani și în niciun caz de doi ani.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

TRAGEDIE în Alba: Bărbat de 49 de ani, găsit SPÂNZURAT în satul Cunța, din comuna Șpring

Ziarul Unirea

Publicat

în

TRAGEDIE în Alba: Bărbat de 49 de ani, găsit SPÂNZURAT în satul Cunța, din comuna Șpring Reprezentanții IPJ Alba au declarat pentru ziarulunirea.ro că la data de 19 ianuarie 2025, polițiștii au fost sesizați cu privire la faptul că un bărbat a fost găsit spânzurat. Citește și: Bărbat de 47 de ani, din Sebeș, găsit […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea