Autostrada Orăștie–Sibiu salvează vieți! Cu cât au scăzut în județul Alba numărul accidentelor grave și al deceselor
Ce impact a avut darea în folosință, în luna decembrie a anului trecut, a celor trei loturi din Autostrada Orăștie –Sibiu, care traversează județul Alba în paralel cu DN1 și DN7?
Pe lângă impactul economic de necontestat asupra zonei de sud a județului, pe lângă eliberararea municipiului Sebeș de traficul infernal și poluarea aferentă, pe lângă scutirea sutelor de mii de șoferi de coșmarul ambuteiajului de la Orăștie și Sebeș, Autostrada Orăștie –Sibiu (A1) înseamnă mai puțini răniți grav și pierderea a mai puține vieți omenești.
Înseamnă că tributului cu sânge pe care românii erau nevoiți să îl plătească din cauza lipsei infrastructurii rutiere a scăzut semnificativ.
Potrivit datelor puse la dispoziție de Inspectoratul Județean de Poliție Alba în primele 6 luni ale acestui an, pe DN 1 și DN 7 s-au produs 8 accidente grave, soldate cu rănirea gravă a 8 persoane şi rănirea uşoară a 11 persoane. Comparativ cu aceeași perioadă din anul 2013, când nu exista autostrada, se observă o îmbunătățire considerabilă. Zero morți față de cinci în 2013, o scădere cu 10 a numărului accidentelor grave și tot cu zece a răniților grav. Trebuie subliniat faptul că în ultimii ani, datorită acțiunilor Poliției Rutiere din Alba, numărul accidentelor grave înregistraseră scăderi scuccesive, alfel probabil, rezultatele unei analize comparative cu perioada post autostradă ar fi fost și mai evocatoare.
Asfel pe DN 7, drumul național care continuă DN1 de la Sebeș înspre Orăștie, s-au înregistrat în 2014 un singur accident grav, un rănit grav și 3 răniți ușor. Comparativ cu aceeași perioadă din 2013, când nu exista autostrada, pe același tronson de drum se înregistraseră cu 7 accidente grave, o persoană decedată, 8 răniți grav și 2 ușor. Pe DN1, drumul național de la Sibiu – Sebeș – Cluj, s-au produs în primele 6 luni ale acestui an 7 accidente grave, 7 răniți grav și unul ușor, spre deosebire de perioada similară din 2013, când s-au înregistrat 11 accidente grave, 4 morti, 10 răniți grav și 9 ușor.
În aceste condiții, întrebările care vin oricui în minte sunt: Câte vieți ar fi fost salvate, câte nenorociri ar fi putut fi evitate, dacă ar fi construită mai devereme insfrastructura rutieră promisă de politicieni în fiecare campanie electorală?
Creștere alarmantă a accidentelor grave în mediul rural
În acest an, se observă o creștere a accidentelor grave și a consecințelor acestora în mediul rural, unde s-au produs nu mai puțin de 23 de accidente grave, soldate cu 5 morţi, 20 răniţi grav şi 6 răniţi uşor.
La nivelul întregului județ, în semestrul I al anului 2014 au fost înregistrate 56 de accidente grave, soldate cu 11 morţi, 56 răniţi grav şi 40 de răniţi uşor. Principalele cauze ale producerii accidentelor grave de circulaţie au fost viteza neadaptată la condiţiile de drum, traversarea neregulamentară şi neacordarea de prioritate pietonilor. În această perioadă polițiștii rutieri din Alba au reţinut în vederea suspendării sau anulării 1.602 permise de conducere şi au retras 819 certificate de înmatriculare.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | Doamna Maria din Alba, sărbătorită de primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea la împlinirea vârstei de 100 de ani: A diploma „Vârsta de Aur”, flori și cadou
FOTO | Doamna Maria din Alba, sărbătorită de primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea la împlinirea vârstei de 100 de ani: A diploma „Vârsta de Aur”, flori și cadou Doamna Maria M. originară din județul Alba și în prezent locuitoare a Muncipiului Râmnicu Vâlcea a fost sărbătorită de reprezentanții primăriei la împlinirea onorabilei vârste de 100 de […]