Autorităţile şi elevii au dat tonul la sădit puieţi
Ieri, 15 martie, pe un teren degradat de pe un deal de la marginea localităţii Oarda de Sus a avut loc prima acţiune de sădire de puieţi organizată de Direcţia Silvică Alba în cadrul „Lunii Plantării Arborilor – 2011”. La activitatea cu caracater practic care a marcat deschiderea oficială a „Lunii Plantării Arborilor – 2011” au luat parte o clasă de elevi de la Colegiul Militar „Mihai Viteazul” însoţită de un subofiţer şi 35 de liceeni de la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” Alba Iulia, împreună cu prof. Mihail-Vasile Frăţilă. Transportul a fost asigurat de autobuzele STP Alba Iulia, iar organizatorii le-au pus la dispoziţie şi o gustare.
De asemenea, pe lângă organizatori, în frunte cu ing. Mihai Morar, directorul DS Alba, şi ing. Vasile Florea – şeful Ocolului Silvic Alba Iulia, au ţinut să fie prezenţi prefectul Ştefan Bardan şi consilierul său Cosmin Lupu, primarul Mircea Hava şi viceprimarul Ioan Bogăţan, consilierul local Pavel Popa „Pistol”, inspectorii şcolari generali adjuncţi ai IŞJ Alba, profesorii Rodica Andronescu şi Marcel Stan.
După ce specialiştii DS Alba şi ai Ocolului Silvic Alba Iulia le-au oferit tinerilor explicaţii legate de procedura tehnică de plantare (adâncimea vetrei, dimensiunile gropii, aliniament, etc), s-a trecut efectiv la treabă. În total, au fost aduşi pentru plantat 1.000 de puieţi de salcâm, care să acopere fosta păşune, devenită neproductivă. Dotaţi cu sape, băieţii s-au apucat de făcut vetrele, iar fetele au sădit puieţii, deşi unele dintre ele s-au încumetat să sape şi ele gropi pentru plantarea puieţilor. Inclusiv oficialităţile prezente au plantat câte un salcâm.
lPrefectul Ştefan Bardan: „Particip cu plăcere la această acţiune. Şi eu am acasă pomi fructiferi şi de curând am plantat câţiva pruni. În grădină am pruni, meri, peri şi caişi, iar în fiecare an mă ocup de ei. Unii trebuie tăiaţi, alţii trebuie plantaţi”.
lPrimarul Mircea Hava: „Ca în fiecare an, aştept cu nerăbdare să particip la această activitate şi mă bucur de fiecare dată când se plantează un pom. Trebuie să-i felicit pe aceşti tineri minunaţi care de fiecare dată sunt alături de noi la această acţiune. Ceea ce mă bucură însă cel mai tare este că aici nu este politică”.
lProf. Rodica Andronescu: „Parteneriatul pe care IŞJ Alba îl are cu Ocolul Silvic Alba Iulia nu se rezumă doar la activitatea de plantare. Avem acţiuni de sensibilizare şi implicare a tinerilor în acţiuni de păstrare a unui mediu sănătos, precum şi de formare a unei atitudini pentru dezvoltare durabilă a unui mediu curat”.
lProf. Marcel Stan: „Păcat că implicarea comunităţii locale nu este la nivelul eforturilor elevilor. Sunt convins însă că acţiunile de astăzi ale tinerilor vor avea efecte asupra generaţiilor viitoare”.
lIng. Mihai Morar: „În perioada 15 martie – 15 aprilie desfăşurăm campania de împădurire «Luna Plantării Arborilor», în cadrul căreia fiecare ocol silvic are un program stabilit şi responsabili. Vor fi efectuate acţiuni de plantare, lucrări silvice, curăţenie şi igienizare la cantoane, cabane, drumuri forestiere, lucrări în pepiniere şi solarii, acţiuni de informare şi popularizare, ecologizări de râuri, conferinţe şi concursuri. Vor fi implicaţi personal silvic, elevi şi cadre didactice, autorităţi locale, tineri, ONG-uri, cetăţeni. În acest an ne-am propus să împădurim 150 de hectare, având pregătiţi 640.000 de puieţi de diferite specii: brad, molid, stejar, gorun, paltin, frasin, cireş, salcâm.”
Robert GHERGU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
MARȚI: SKEPSIS prezintă Domnul de Pourceaugnac, o comedie clasică, pe scena Casei de Cultură a Studenților din Alba Iulia
MARȚI: SKEPSIS prezintă Domnul de Pourceaugnac, o comedie clasică, pe scena Casei de Cultură a Studenților din Alba Iulia Marți, 26 noiembrie 2024, de la ora 19.00, sunteți invitați la Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia, la spectacolul Domnul de Pourceaugnac, după Moliere, o comedie clasică din repertoriul SKEPSIS. Domnul de Pourceugnac este un […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 18 ore
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum o zi
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii