Aurelian Mocan, vicepreședinte al Curții de Apel Alba Iulia, la Unirea FM: ”O practică judiciară unitară înseamnă că soarta unui proces este mult predictibilă”
Sistemul judiciar românesc face pași importanți în ceea ce înseamnă ”practica unitară”. Un rol important în acest proces îl are și Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), care colaborează cu instanţele judecătoreşti din statele membre.
Instanţele naţionale pot şi uneori trebuie să se adreseze Curţii de Justiţie solicitându-i să clarifice un aspect privind interpretarea dreptului Uniunii. Această modalitate se realizează prin procedura ”întrebării preliminare”. ”Această procedură este deosebit de importantă și se regăsește în dreptul intern în procedura hotărârilor prealabile, din noile coduri de procedură penală și civilă. Întrebarea preliminară este reglemenată de Tratatul de funcționare a Uniunii Europene și a făcut obiectul a numeroase studii de doctrină tocmai datorită importanței deosebite pe care o are”, a spus judecătorul Aurelian Mocan, vicepreședinte al Curții de Apel Alba Iulia în emisiunea ”Probleme la zi”, difuzată, miercuri, la Radio Unirea FM, moderată de avocatul Codruța Șuteu.
Potrivit acestuia, dreptul Uniunii Europene se aplică în mod direct de către instanțele naționale atunci când privește drepturi ale persoanelor și are un efect prioritar în raport cu legislația internă. Întrebarea preliminară poate să fie inițiată în cursul judecării unei cauze aflată pe rolul istanței. ”De câte ori o instanță de judecată are dubii cu privire la felul care se interepretează o normă de drept comunitar, sesizează cu o întrebare preliminară Curtea de Justiție a UE. Părțile au posibilitatea să propună o întrebare, însă decizia revine instanței, inclusiv formularea întrebării. Judecătorul nu poate refuza să trimită întrebarea preliminară formulată de către părți. De fiecare dată când o normă juridică din cadrul legislației UE este susceptibilă de două sa mai multe sensuri, interpretarea o face Curtea de Justiție.
Răspunsul CJUE este obligatoriu nu doar pentru instanța care a pus întrebarea ci pentru toate statele Uniunii Europene. ”Întrebarea trebuie pusă într-o anumită formă, abstractă, juridică, iar răspunsul este tot juridic. Nu poate să conțină referiri la baza factuală a cauzei sau referiri la interpretarea unor norme de drept național. O întrebare bună poate să primească un răspuns bun, de acceea este important ca întrebarea să fie formulată corespunzător”, a completat vicepreședintele Curții de Apel. Aurelian Mocan a oferit exemplul ”taxei auto”, ca fiind o situație influențată de întrebări preliminare transmise CJUE de către instanțe din România. ”O practică judiciară unitară însemană că soarta unui proces este mult predictibilă și, implicit, sistemul de dept este mult mai stabil. Noi toți suntem intersați să depășim această problemă și să găsim soluțiile de practică judiciară unitare. Aceeași problemă de drept trebuie să aibă aceeași soluție pentru orice cetățean”, a mai precizat Aurelian Mocan. În acceași emisiune, Cosmin Muntean, expert în cadrul Biroului de Informații și Relații cu Publicul, a prezentat site-ul www.rolii.ro, unde pot fi consultate hotărâri judecătorești rămase definitive.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Un angajat al primăriei din Roșia Montană, condamnat penal după ce a agresat fizic și a amenințat un localnic. Ce pedeapsă a primit bărbatul
Un angajat al primăriei din Roșia Montană, condamnat penal după ce a agresat fizic și a amenințat un localnic. Ce pedeapsă a primit bărbatul Un angajat al primăriei Roșia Montană a fost condamnat penal în data de 7 noiembrie 2024, pentru lovire sau alte violențe, după ce a strâns de gât și a amenințat cu […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport5 zile ago
CSM Unirea Alba Iulia – Metalurgistul Cugir 1-1 (1-0)! „Alb-negrii” s-au împiedicat în derby „de Alba”, ratând primul loc
-
Actualitate3 zile ago
Când începe Postul Crăciunului 2024: Ce zile de post mai sunt până la sfârșitul anului
-
Opinii - Comentariio zi ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentarii2 ore ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
În 11 noiembrie, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiţi
-
Actualitate2 zile ago
Care este ora ideală pentru a bea cafeaua?