Rămâi conectat

Ştirea zilei

Aurelian Mocan, vicepreședinte al Curții de Apel Alba Iulia, la Unirea FM: ”O practică judiciară unitară înseamnă că soarta unui proces este mult predictibilă”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Sistemul judiciar românesc face pași importanți în ceea ce înseamnă ”practica unitară”. Un rol important în acest proces îl are și Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), care colaborează cu instanţele judecătoreşti din statele membre.

Instanţele naţionale pot şi uneori trebuie să se adreseze Curţii de Justiţie solicitându-i să clarifice un aspect privind interpretarea dreptului Uniunii. Această modalitate se realizează prin procedura ”întrebării preliminare”. ”Această procedură este deosebit de importantă și se regăsește în dreptul intern în procedura hotărârilor prealabile, din noile coduri de procedură penală și civilă. Întrebarea preliminară este reglemenată de Tratatul de funcționare a Uniunii Europene și a făcut obiectul a numeroase studii de doctrină tocmai datorită importanței deosebite pe care o are”, a spus judecătorul Aurelian Mocan, vicepreședinte al Curții de Apel Alba Iulia în emisiunea ”Probleme la zi”, difuzată, miercuri, la Radio Unirea FM,  moderată de avocatul Codruța Șuteu.

Potrivit acestuia, dreptul Uniunii Europene se aplică în mod direct de către instanțele naționale atunci când privește drepturi ale persoanelor și are un efect prioritar în raport cu legislația internă. Întrebarea preliminară poate să fie inițiată în cursul judecării unei cauze aflată pe rolul istanței. ”De câte ori o instanță de judecată are dubii cu privire la felul care se interepretează o normă de drept comunitar, sesizează cu o întrebare preliminară Curtea de Justiție a UE. Părțile au posibilitatea să propună o întrebare, însă decizia revine instanței, inclusiv formularea întrebării. Judecătorul nu poate refuza să trimită întrebarea preliminară formulată de către părți. De fiecare dată când o normă juridică din cadrul legislației UE este susceptibilă de două sa mai multe sensuri, interpretarea o face Curtea de Justiție.

Răspunsul CJUE este obligatoriu nu doar pentru instanța care a pus întrebarea ci pentru toate statele Uniunii Europene. ”Întrebarea trebuie pusă într-o anumită formă, abstractă, juridică, iar răspunsul este tot juridic. Nu poate să conțină referiri la baza factuală a cauzei sau referiri la interpretarea unor norme de drept național. O întrebare bună poate să primească un răspuns bun, de acceea este important ca întrebarea să fie formulată corespunzător”, a completat vicepreședintele Curții de Apel. Aurelian Mocan a oferit exemplul ”taxei auto”, ca fiind o situație influențată de întrebări preliminare transmise CJUE de către instanțe din România. ”O practică judiciară unitară însemană că soarta unui proces este mult predictibilă și, implicit, sistemul de dept este mult mai stabil. Noi toți suntem intersați să depășim această problemă și să găsim soluțiile de practică judiciară unitare. Aceeași problemă de drept trebuie să aibă aceeași soluție pentru orice cetățean”, a mai precizat Aurelian Mocan. În acceași emisiune, Cosmin Muntean, expert în cadrul Biroului de Informații și Relații cu Publicul, a prezentat site-ul www.rolii.ro, unde pot fi consultate hotărâri judecătorești rămase definitive.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie Elisa Jeler, elevă în clasa a VI-a B, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, a participat recent la etapa județeană a Olimpiadei de religie, cultul baptist, unde a obținut locul I, reușind să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea