Rămâi conectat

Ştirea zilei

Au mai rămas 8 zile până la cel mai chic eveniment cultural din România – Festivalul Dilema veche din cetatea Alba Iulia

Bogdan Presecan

Publicat

în

URS Construct

Au mai rămas 8 zile până la cel mai chic eveniment cultural din România – Festivalul Dilema veche din cetatea Alba Iulia.

Mai aveți timp să vă invitați prietenii și rudele, care vor avea ocazia să îi vadă și asculte pe Andrei Pleșu, Horia Roman Patapievici, Dan C. Mihăilescu, interpreta de jazz Maria Răducanu, celebra trupă Fanfara Ciocârlia și numeroși alți oameni de cultură și artiști valoroși români – în cadrul unui maraton intelectual de trei zile, care va scoate la iveală o Cetate Alba Carolina așa cum nu ați văzut-o niciodată.

Pregătirile pentru Festivalul Dilema veche de la Alba Iulia sunt în toi – weekend-ul viitor cetatea „Alba Carolina” va fi gazda unei experiențe culturale unice, dedicată dilematicilor de pretutindeni.

Pentru a prezenta stadiul acestor pregătiri, organizatorii au organizat o conferință de presă la care au participat, Mircea Vasilescu – directorul festivalului și redactorul șef al revistei Dilema Veche, Mircea Hava primarul municipiului Alba Iulia, Ion Dumitrel președintele Consiliului Județean Alba, Nicolaie Moldovan city-managerul primăriei și Dan Popescu director al CJ Alba.

Timp de trei zile cetatea va fi spațiul în care se vor desfășura concerte, spectacole de teatru și dans, dezbateri, conferințe, lecturi, târguri de carte și meșteșuguri, ateliere de scriere creativă și benzi desenate, o expoziție de fotografie și proiecții de filme.

Andrei Pleșu (invitatul special al festivalului), Horia-Roman Patapievici, Dan C. Mihăilescu, Dacian Cioloş (comisar pentru agricultură la Comisia Europeană), Radu Paraschivescu, Cătălin Ştefănescu, Liviu Papadima, Răzvan Mazilu, Fanfara Ciocîrlia, Maria Răducanu sau Norzeatic sunt numai câțiva dintre invitații acestei ediții.

Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, un spațiu nedescoperit încă nici de localnici, va fi pusă pentru prima dată în valoare în cadrul unui festival. Aici va avea loc un dialog dilematic: „Despre neajunsurile de a fi nou”,  între Horia-Roman Patapievici și Dan C. Mihăilescu, întâlnire moderată de Mircea Vasilescu. Se intenționează ca pe perioada celor trei zile de festival accesul publicului în anumite zone ale bibliotecii, cum este expoziția muzeală, să fie deschis.

Biblioteca Batthyaneum a fost înfiinţată în 31 iulie 1798, din iniţiativa episcopului romano-catolic al Transilvaniei Batthyány Ignác (1741-1798). Alături de un observator astronomic, mai multe colecţii cu caracter muzeal, biblioteca constituia o parte a fundaţiei culturale de interes public creată de acesta cu denumirea de Institutum Batthyaniani/ Institutul lui Batthyani din Alba Iulia.

 „Ne place sau nu s-o recunoaștem, fiecare dintre noi este, până la urmă, o sumă de dileme. Și tot atâtea curse și eforturi permanente pentru rezolvarea lor. Într-un fel, dilemele sunt motorul neoficial al vieții fiecăruia dintre noi. Suntem mândri că Festivalul Dilema veche se întâmplă din nou aici, la Alba Iulia în cetate și că, astfel, suntem parte a unui adevărat fenomen cultural modern, fiindcă asta este Dilema veche pentru cei mai mulți români.”Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia.

Președintele Consiliului Județan Alba a ținut să sublinieze faptul că societatea românească trebuie să își respecte și să își valorifice mai mult valorile autentice, ca o alternativă la promovarea agresivă a non-valorilor, iar acest festival găzduit de Cetatea Alba Iulia este un exemplu în acest sens. Un exemplu de inițiativă, de colaborare, de a reuși să faci ceva important cu resurse financiare reduse.

Ion Dumitrel a spus că are în vedere ca de anul viitor bugetul destinat de CJ Alba pentru promovarea județului să fie majorat.

Președintele consiliului județean a mai precizat, că prezența comisarului european pentru Agricultură, Dacian Cioloș, la Alba Iulia se datorează exclusiv Festivalului Dilema Veche și nu altor motive, pe care unii le-au inventat pentru a-și aroga merite inexistente.

„Ce loc mai bun pentru a dezbate dilemele ce ne frământă zilnic decât Marea Cetate a Alba Iuliei, inima României și a Ardealului, acest loc tihnit în care sufletul românesc a rămas autentic? Alba Iulia este, din nou, capitala ce sărbătorește intelectualitatea românească, adunând între zidurile sale cei mai de seamă reprezentanți ai elitei intelectuale românești. Este un eveniment care nu întâmplător are loc aici și care ne oferă tuturor un prilej de răgaz pentru a reflecta: la dileme culturale, istorice și chiar economice, la dileme vechi sau dileme ce privesc viitorul.” – Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba.

Directorul festivalului, Mircea Vasilescu, l-a numit pe administratorul public al Primăriei Alba Iulia, nașul acestui eveniment.

Domnul Nicolaie Moldovan poate fi considerat un naș al festivalului. Este prima persoană din administrația publică locală cu care am discutat despre acest proiect”, a spus Mircea Vasilescu, redactor șef al revistei Dilema Veche.

[nggallery id=93]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO | Doamna Maria din Alba, sărbătorită de primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea la împlinirea vârstei de 100 de ani: A diploma „Vârsta de Aur”, flori și cadou

Bera Larisa

Publicat

în

FOTO | Doamna Maria din Alba, sărbătorită de primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea la împlinirea vârstei de 100 de ani: A diploma „Vârsta de Aur”, flori și cadou Doamna Maria M. originară din județul Alba și în prezent locuitoare a Muncipiului Râmnicu Vâlcea a fost sărbătorită de reprezentanții primăriei la împlinirea onorabilei vârste de 100 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea