Atenţie, turişti! Trei tipuri de vipere trăiesc pe raza judeţului Alba
Trei tipuri de vipere trăiesc pe raza judeţului Alba
Iubitorii drumeţiilor şi excursiilor în zonele de munte trebuie să ştie, înainte de a pleca să colinde frumuseţile naturale de pe Valea Sebeşului sau ale Apusenilor, că pe raza judeţului Alba trăiesc toate cele 3 tipuri de vipere care se regăsesc în arealul ţării noastre şi care sunt foarte active în special în lunile de vară: vipera cu corn, vipera comună şi vipera de stepă, putând fi uşor recunoscute după pupila verticală, ca la pisici.
Vipera cu corn trăieşte în zone stâncoase cu păduri de foioase şi pajişti înalte, putând fi uşor recunoscută după cornul vizibil. Potrivit specialiştilor, vipera cu corn este cea mai redutabilă dintre cele 3 specii, nu doar pentru faptul că deţine un venin puternic, ci pentru cantitatea mare de venin eliberată în cazul muşcăturii, având efecte hemotoxice ce se pot solda cu şoc anafilactic, blocaj renal, necroze în zona muşcăturii, tulburări de vedere sau alte complicaţii şi chiar deces. Din acest motiv, este bine de ştiut că viperele reprezintă un pericol şi, până la administrarea unui vaccin antiviperin, care ar trebui făcută urgent… e mai bine să previi decât să tratezi.
De aceea, chiar dacă vremea e caniculară, ar fi bine ca turiştii să poarte încălţăminte alpină (bocanci de munte), să fie foarte atenţi înainte de a păşi, „pipăind” cu un băţ suprafaţa solului, mai ales că viperele se pot camufla foarte uşor în iarbă şi să nu ridice stânci sau bolovani mari sub care s-ar putea adăposti târâtoarele. Cea mai răspândită viperă europeană este vipera cu cruce sau vipera neagră, care are un venin mai puternic, dar cantitatea de venin injectată este mai mică în caz de muşcătură. Aceasta trăieşte în fâneţe şi pajişti, stâncării sau baraje din piatră artificiale, probabilitatea ca o viperă să fie viperă neagră fiind mai mare la altitudini mai mari de 1.000 m. Din cauza coloritului, care uneori poate ajunge la negru complet sau parţial, vipera de munte poate fi confundată uneori cu şarpele de casă, de alun sau de apă. Vipera de stepă trăieşte şi în zonele lăsate în pârloagă, dar şi în zonele de deal, iar în Ardeal, îşi are habitatul doar în câteva judeţe, printre care şi Alba.
Veninul viperei de stepă este hemotoxic, fiind însă cel mai puţin periculos dintre speciile prezentate. Dacă cineva a fost totuşi muşcat de viperă, primul ajutor constă în aşezarea victimei în poziţia culcat pe spate pentru liniştirea victimei şi curăţarea rănii cu apă şi săpun. Sunaţi la 112, iar dacă nu aveţi semnal, atunci transportaţi urgent victima la cel mai apropiat spital. Dacă victima manifestă probleme de respiraţie sau a suferit un atac de cord, puteţi să-i faceţi respiraţie gură la gură sau masaj cardio-respirator.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului
Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului Examenul de Bacalaureat 2025 începe pe data de 27 ianuarie 2025, cu probele de competențe. Este prima dată când elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin în timpul anului școlar probele […]