Atenţie şoferi! Vitezomanii prinşi de radar pot fi amendaţi de orice polițist de la rutieră
O decizie a Curţii Supreme de la sfârşitul lunii ianuarie limitează drastic şansele şoferilor de a contesta amenzile de circulaţie. Astfel, judecatorii au decis că amenzile pentru viteză pot fi date şi de poliţiştii care vă trag pe dreapta, aflaţi la câţiva kilometri distanţă de radar. Decizia intră de astăzi în vigoare, după ce a fost publicată în Monitorul Oficial.
Amenzile de circulaţie pot fi date de orice poliţist. Potrivit deciziei nr 4, pronunţată în dosatul nr 3478/1/2016 şi publictă astăzi în Monitorul Oficial nr 168, dacă v-a prins radarul, puteţi fi amendaţi nu doar de agentul care constată abaterea, ci şi de colegii lui care vă trag pe dreapta, la câţiva kilometri distanţă, anunţa Digi24. Ironic este faptul că această neclaritate din lege a fost tranşată definitiv de judecători după ce un avocat a contestat un proces verbal de contravenţie.
Horaţiu Costea, avocat din Caraş Severin, a susţinut în faţa instanţei că un poliţist care nu a văzut cu ochii lui viteza înregistrată de aparatul radar, nu poate amenda un şofer. Judecatorii de la Curtea Supremă nu i-au dat dreptate, astfel că şoferii care plănuiau să conteste la tribunal amenda primită de un alt echipaj decât cel care a înregistrat viteza nu mai au nicio şansă de câştig. „Poliţistul rutier poate încheia procesul verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei pe baza informaţiilor comunicate prin radio de către operatorul radar, aflat în alt loc decât acela în care se află poliţistul rutier.”, a decis instanţa supremă. Mii de şoferi români, amendaţi de alţi poliţişti decât cei care au înregistrat viteza, contestau an de an aceste sancţiuni.
În alte ţări europene, şoferii nu au nicio şansă să conteste dreptul unui poliţist de a da amenzi. În Spania, de exemplu, locurile în care sunt amplasate aparatele radar sunt publicate din timp pe site-ul Direcţiei Generale de Trafic, astfel că şoferii nu se pot plânge că au fost vânaţi de poliţişti.
Sursa: evz.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cât costă un hectar de teren arabil în România? Zonele în care este cel mai ieftin, unde este cel mai scump?
Cât costă un hectar de teren arabil în România? Zonele în care este cel mai ieftin, unde este cel mai scump? Potrivit ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică (INS),.41.624 de lei este prețul mediu cu care s-a vândut un hectar de teren arabil în România. Harta prețurilor pentru terenurile agricole arată că cel […]