Atenție șoferi! Anvelopele de iarnă obligatorii dacă mergi pe drumuri cu zăpadă sau gheață, nu contează în ce perioadă a anului

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Atenție șoferi! Anvelopele de iarnă obligatorii dacă mergi pe drumuri cu zăpadă sau gheață, nu contează în ce perioadă a anului.

Având în vedere posibilitatea ca în unele regiuni ale țării temperaturile să scadă sub zero grade și, astfel, să apară ninsori sau gheață, șoferii care conduc în astfel de condiții vor trebui să își pună la mașini anvelope de iarnă. În caz contrar, polițiștii vor putea da amenzi consistente.

USR - Alegeri parlamentare 2020

Administrația Națională de Meteorologie a emis recent o avertizare conform căreia este posibil ca temperaturile să scadă sub zero grade în unele regiuni ale țării (local în centrul țării și în unele zone situate în nord-vest, de exemplu). Astfel, din cauza posibilității de îngheț, șoferii sunt nevoiți să folosească anvelope de iarnă.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

Conform Codului rutier, anvelopele de iarnă sunt obligatorii dacă drumurile publice sunt acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.

De asemenea, vehiculele de transport marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, precum și vehiculele de transport cu mai mult de nouă locuri trebuie să aibă anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor de tracțiune sau să aibă montate pe aceste roți lanțuri sau alte echipamente antiderapante certificate, dacă sunt conduse în aceleași condiții meteorologice.

Astfel, este obligatorie folosirea anvelopelor de iarnă doar în cazul în care condițiile meteorologice duc la apariția zăpezii, gheții sau poleiului, pe drum. Cu alte cuvinte, nu contează în ce perioadă a anului se va circula cu anvelopele de iarnă, ci contează doar condițiile meteorologice.

Dacă, de exemplu, în decembrie drumul nu e acoperit de zăpadă, gheață sau polei, nu va fi necesară folosirea anvelopelor de iarnă.

Atenție! Chiar dacă ați montat anvelope de iarnă, acest lucru nu este suficient. Ele trebuie să aibă inscripționate însemnele „M+S”, „M.S.” sau „M&S”, conform Codului Rutier, în baza legislației europene relevante. „M” și „S” sunt abrevieri ale termenilor „mud” (noroi), respectiv „snow” (zăpadă).

În cazul în care anvelopele de iarnă necesare nu sunt montate, fapta e considerată contravenție și poate atrage sancționarea cu amendă între nouă și 20 de puncte (în prezent, un punct-amendă valorează 145 de lei). Astfel, dacă șoferii sunt prinși fără anvelope de iarnă, deși ar fi trebuit să le aibă montate, amenda riscată este între 1.305 și 2.900 de lei.

Astfel, această faptă este considerată de gravitate maximă, întrucât este inclusă în clasa care atrage amenzile cele mai mari (a patra) pentru persoanele fizice. De asemenea, conform Codului rutier, pe lângă pedeapsa amenzii, se va reține și certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419