Rămâi conectat

Actualitate

Atenţie şoferi! Amenzi de circulaţie mai mari de la 1 iulie. Vezi cât se va plăti în plus pentru cele mai frecvente amenzi date de poliţişti

Publicat

în

amenzi circulatieAmenzile de circulaţie vor creşte, de la 1 iulie, cea mai mică sumă ce se va plăti pentru încălcarea Codului rutier va fi de 160 de lei, iar cea mai mare poate să ajungă la 1.600 de lei. Pentru persoanele juridice, amenzile de circulaţie vor fi cuprinse între 1.680 de lei şi 8.000 de lei.  Amenzile contravenţionale se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor-amendă aplicate. Un punct-amendă reprezintă 10 la sută din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre a Guvernului. Odată cu creşterea salariului minim de la 750 la 800 de lei şi valoarea unui punct-amendă ajunge la 80 de lei, faţă de 75 de lei, cât valorează în prezent.

În funcţie de gravitatea contravenţiilor comise şi de pericolul social pe care îl prezintă, sancţiunile sunt ierarhizate în mai multe clase, cărora le corespund un anumit număr de puncte-amendă.

Concret, clasele de sancţiuni sunt următoarele:
clasa I – 2 sau 3 puncte-amendă;
clasa a II -a – 4 sau 5 puncte-amendă;
clasa a III -a – de la 6 la 8 puncte-amendă;
clasa a IV-a – de la 9 la 20 puncte-amendă;
clasa a V-a – de la 21 la 100 puncte-amendă (Sancţiunile prevăzute la clasa a V-a se aplica numai persoanelor juridice).

Electrica Furnizare Discount

De la 1 iulie, amenzile vor fi, în funcţie de clasă:

de 160 sau 240 de lei (clasa I);
de 320 sau 400 de lei (clasa a II);
cuprinse între 480 şi 640 de lei (clasa a III-a);
cuprinse între 720 şi 1600 de lei (clasa a IV-a);
cuprinse între 1680 şi 8000 de lei (clasa a V-a).

Cele mai mari amenzi prevăzute de Codul Rutier pentru persoanele fizice , cele din clasa a IV-a, se aplică, potrivit art. 102 din Codul Rutier, dacă circulaţi cu un autoturism a cărui inspecţie tehnică periodică (ITP) a expirat , dacă transportaţi pe locurile din faţă copii mai mici de 12 ani sau animale sau dacă folosiţi în circulaţia pe drumurile publice dispozitive anti-radar.

De asemenea, cu până la 20 de puncte-amendă (1600 de lei) pot fi sancţionaţi şi cei care au săvârşit o faptă pentru care se aplică şase puncte de penalizare, cum ar fi: refuzul de a permite imobilizarea vehiculului sau verificarea tehnică a acestuia; conducerea pe drumurile publice a unui vehicul fără a avea montată una dintre plăcuţele cu numărul de înmatriculare ori dacă plăcuţele nu sunt fixate în locurile special destinate; depăşirea cu 41-50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv.

Potrivit Codului Rutier, cu amendă maximă de până la 1600 de lei, precum şi cu suspendare a dreptului de a conduce autoturisme pentru 90 de zile se sancţionează următoarele contravenţii: conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracţiune ( conducerea unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţia alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge este considerată infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani); neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roşii şi/sau sonore sunt în funcţiune; depăşirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise;

Cât vom plăti în plus pentru cele mai frecvente amenzi

De la 1 iulie, folosirea telefonului mobil la volan sau lipsa centurii de siguranţă vor fi pedepsite cu 2 puncte de penalizare şi o amendă de 160 sau 240 de lei. Aceeaşi sancţiune este valabilă şi pentru: oprirea în loc nepermis; depăşirea vitezei legale cu 10-20 km/h; oprire neregulamentară; circulaţia pe sens interzis.

Cu 3 puncte de penalizare şi amenzi de 320 sau 400 de lei sunt sancţionate faptele: staţionarea neregulamentară; depăşirea vitezei legale cu 20-30 km/h; pătrunderea într-o intersecţie atunci când circulaţia în interiorul acesteia este blocată.

Sancţiunea este mai mare pentru cei care refuză să ofere poliţistului actele la control, depăşesc viteza legală cu 30-40 km/h sau circulă fără lumini ori fără semnalizarea corespunzătoare. În aceste situaţii, şoferii vor fi amendaţi cu o sumă cuprinsă între 480 şi 640 de lei, dar şi cu 4 puncte de penalizare.

Pentru alte contravenţii sancţionate des de poliţişti vom plăti, de la 1 iulie: întoarcere pe linia continuă – amendă cuprinsă între 720 şi 1.600 de lei, la care se adaugă 6 puncte de penalizare; trecerea pe culoarea roşie a semaforului – permis reţinut pentru 60 de zile şi amendă cuprinsă între 480 şi 640 de lei; neacordarea priorităţii pietonilor sau autovehiculelor – permis reţinut pentru 30 de zile şi amendă de 320 sau 400 de lei.

Sursa: avocatnet.ro

Publicitate

Actualitate

Plafonarea prețurilor la curent și gaze: Guvernul se va reuni astăzi să adopte ordonanța pentru facturile la energie

Publicat

în

Plafonarea prețurilor la curent și gaze: Guvernul se va reuni astăzi să adopte ordonanța pentru facturile la energie

Partidele din coaliția de guvernare s-au înțeles, luni, pe marginea unui set de măsuri privind plafonarea prețurilor la curent și gaze de la 1 februarie, au spus surse din arcul guvernamental pentru stiripesurse.ro.

Potrivit surselor citate, furnizorii de energie care nu respectă legea și emit facturi umflate sau nu aplică reducerilor destinate populației, dar și furnizorii care nu refac toate facturile greșite emise deja ar urma să fie amendați cu 200.000 de lei, au decis luni seară membrii coaliției.

Guvernul se va reuni marți, de la ora 16.00, pentru a adopta OUG care introduce un nou plafon al prețurilor la energie. Printre măsurile care ar urma să fie introduse de Guvern se numără și:

Electrica Furnizare Discount

– Scăderea plafonului la energie electrică de la 1 leu la 0,8 lei per KW. De asemenea, limita consumului să crească de la 300 de KW la 500 de KW pentru care se calculează acest preţ, practic reiese o compensare de 0,291 lei per KW, ceea ce va însemna că la consumator se va percepe 0,68 bani pe KW. Pentru IMM-uri, pentru consumatorii mari, non-casnici, va fi plafonat preţul la energie electrică la un leu pe KW.

– La gazele naturale, plafonul va scădea de la 0,37 la 0,31 lei pe KW, iar limita de consum pentru 5 luni de zile va creşte de la 1.000 la 1.500 KW. De asemenea, se va aplica un discount de 40%, de la 33 la 40%, asigurându-se astfel un preţ de 0,221 lei per KW. Pentru IMM-uri, şcoli, spitale, biserici, industria alimentară se va asigura un preţ de 0,37 lei per KW.

Peste două milioane de facturi pentru furnizarea energiei electrice au fost deja recalculate, în urma controalelor efectuate fiind date amenzi în valoare de peste 600.000 lei, potrivit ANRE.

De asemenea, ANPC a aplicat amenzi contravenţionale în valoare de 195.000 de lei companiilor furnizoare de electricitate şi de gaze naturale, pentru nerespectarea legii în emiterea facturilor.

Săptămâna trecută, Executivul a introdus obligativitatea recalculării facturilor la energie emise eronat, cele unde nu au fost aplicate mecanismele de plafonare şi compensare, furnizorii având obligaţia recalculării în termen de 15 zile, a anunţat ministrul Energiei, Virgil Popescu, la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Certificatul verde NU expiră de la 1 februarie. Doar cei care vor să călătorească în UE au nevoie de doza booster

Publicat

în

Certificatul verde NU expiră de la 1 februarie. Doar cei care vor să călătorească în UE au nevoie de doza booster

Certificatele COVID vor fi în continuare valabile în România și după 1 februarie, chiar dacă au trecut 9 luni de la primele două doze, a anunțat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. În schimb, pentru călătorii în Uniunea Europeană, va fi nevoie de administrarea dozei „booster”, conform unei decizii luate de Comisia Europeană.

„Nu am luat încă o decizie, dar e foarte probabil să nu modificăm condițiile interne, cel puțin pentru moment, în ceea ce privește acest certificat. Adică vaccinarea va rămâne valabilă. El oricum are o valabilitate în momentul de față, care este înscrisă pe certificat, până la data de 30 iunie 2022. Sigur că lucrurile acestea le vor reevalua când vom trece de acest val pandemic și o să vedem dacă și la nivelul UE nu se va reveni în ceea ce privește utilitatea sau modul de utilizare a acestui certificat, valabilitatea lui și vaccinarea cu două sau cu trei doze, după caz”, a declarat Rafila la Digi24.

Vineri, ministrul Rafila anunța că certificatul verde expiră la 1 februarie pentru persoanele care s-au vaccinat în urmă cu peste 9 luni și nu au făcut doza booster.El a explicat că măsura este o directivă europeană.

Electrica Furnizare Discount

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Când se vor relaxa RESTRICȚIILE anti-COVID? Alexandru Rafila: „Peste 3 săptămâni numărul infectărilor ar putea să scadă”

Publicat

în

Când se vor relaxa RESTRICȚIILE anti-COVID? Alexandru Rafila: „Peste 3 săptămâni numărul infectărilor ar putea să scadă”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune într-un interviu pentru Digi24 că peste 3 săptămâni numărul infectărilor ar putea să scadă, iar din martie vor fi luate măsuri de relaxare.

„Vorbim de focare la personalul medical. Am avut o astfel de situație în București și încercăm să găsim soluții, chiar temporare, pentru continuarea activității și ca pacienții să aibă acces la servicii de sănătate. Spre deosebire de valurile anterioare, aici avem două diferențe. E adevărat că proporția de cazuri grave, care necesită spitalizare sau ATI, e mai mică, dar apar probleme legate de transmisibilitate, care afectează personalul medic sau pacienții internați cu alte boli și care se infectează în spital”, a spus Rafila la Digi24.

„Nu sunt probleme legate de forme grave ale bolii, dar dacă apar câteva cazuri, trebuie să-ți continui activitatea și înseamnă relocarea de personal de pe alte secții. E o perioadă mai dificilă, care trebuie manageriată de cei care conduc aceste unități, cu asistență de la DSP și Ministerul Sănătății. Ne pregătim și pentru acest scenariu. Lucrurile sunt foarte diverse. Facem tot ce putem în această perioadă, încât să ținem lucrurile sub control”, a mai spus ministrul.

Electrica Furnizare Discount

În opinia sa, vârful acestui val va fi atins în intervalul 10-15 februarie, după care numărul cazurilor va înregistra o descreștere. „Rămâne de văzut cât de rapidă va fi descreșterea”, a adăugat el.

„Cred că până la sfârșitul lunii martie vom scăpa de o parte din măsurile restrictive. Și lucrul cel mai important e să avem de această dată o abordare predictibilă a perioadei următoare, nu de la o săptămână la alta. Masca ar trebui să fie ultima măsură la care să renunțăm. Măsurile de relaxare vor fi luate gradual”, a spus Rafila.

„Aș vrea să va anunț în premieră, în curând venim cu detalii, stabilim un mecanism de consultare permanentă cu industria, astfel încât deciziile să se ia după consultări și în concordanță cu interesele de sănătate publică, dar și cele care țin de funcționarea economiei în România”, a adăugat ministrul.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare