Rămâi conectat

Actualitate

Atenţie şoferi! Amenzi de circulaţie mai mari de la 1 iulie. Vezi cât se va plăti în plus pentru cele mai frecvente amenzi date de poliţişti

Alexandra Mates

Publicat

în

amenzi circulatieAmenzile de circulaţie vor creşte, de la 1 iulie, cea mai mică sumă ce se va plăti pentru încălcarea Codului rutier va fi de 160 de lei, iar cea mai mare poate să ajungă la 1.600 de lei. Pentru persoanele juridice, amenzile de circulaţie vor fi cuprinse între 1.680 de lei şi 8.000 de lei.  Amenzile contravenţionale se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor-amendă aplicate. Un punct-amendă reprezintă 10 la sută din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre a Guvernului. Odată cu creşterea salariului minim de la 750 la 800 de lei şi valoarea unui punct-amendă ajunge la 80 de lei, faţă de 75 de lei, cât valorează în prezent.

În funcţie de gravitatea contravenţiilor comise şi de pericolul social pe care îl prezintă, sancţiunile sunt ierarhizate în mai multe clase, cărora le corespund un anumit număr de puncte-amendă.

Concret, clasele de sancţiuni sunt următoarele:
clasa I – 2 sau 3 puncte-amendă;
clasa a II -a – 4 sau 5 puncte-amendă;
clasa a III -a – de la 6 la 8 puncte-amendă;
clasa a IV-a – de la 9 la 20 puncte-amendă;
clasa a V-a – de la 21 la 100 puncte-amendă (Sancţiunile prevăzute la clasa a V-a se aplica numai persoanelor juridice).

Elit - Gustul Desăvârșit

De la 1 iulie, amenzile vor fi, în funcţie de clasă:

de 160 sau 240 de lei (clasa I);
de 320 sau 400 de lei (clasa a II);
cuprinse între 480 şi 640 de lei (clasa a III-a);
cuprinse între 720 şi 1600 de lei (clasa a IV-a);
cuprinse între 1680 şi 8000 de lei (clasa a V-a).

Cele mai mari amenzi prevăzute de Codul Rutier pentru persoanele fizice , cele din clasa a IV-a, se aplică, potrivit art. 102 din Codul Rutier, dacă circulaţi cu un autoturism a cărui inspecţie tehnică periodică (ITP) a expirat , dacă transportaţi pe locurile din faţă copii mai mici de 12 ani sau animale sau dacă folosiţi în circulaţia pe drumurile publice dispozitive anti-radar.

De asemenea, cu până la 20 de puncte-amendă (1600 de lei) pot fi sancţionaţi şi cei care au săvârşit o faptă pentru care se aplică şase puncte de penalizare, cum ar fi: refuzul de a permite imobilizarea vehiculului sau verificarea tehnică a acestuia; conducerea pe drumurile publice a unui vehicul fără a avea montată una dintre plăcuţele cu numărul de înmatriculare ori dacă plăcuţele nu sunt fixate în locurile special destinate; depăşirea cu 41-50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv.

Potrivit Codului Rutier, cu amendă maximă de până la 1600 de lei, precum şi cu suspendare a dreptului de a conduce autoturisme pentru 90 de zile se sancţionează următoarele contravenţii: conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracţiune ( conducerea unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţia alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge este considerată infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani); neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roşii şi/sau sonore sunt în funcţiune; depăşirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise;

Cât vom plăti în plus pentru cele mai frecvente amenzi

De la 1 iulie, folosirea telefonului mobil la volan sau lipsa centurii de siguranţă vor fi pedepsite cu 2 puncte de penalizare şi o amendă de 160 sau 240 de lei. Aceeaşi sancţiune este valabilă şi pentru: oprirea în loc nepermis; depăşirea vitezei legale cu 10-20 km/h; oprire neregulamentară; circulaţia pe sens interzis.

Cu 3 puncte de penalizare şi amenzi de 320 sau 400 de lei sunt sancţionate faptele: staţionarea neregulamentară; depăşirea vitezei legale cu 20-30 km/h; pătrunderea într-o intersecţie atunci când circulaţia în interiorul acesteia este blocată.

Sancţiunea este mai mare pentru cei care refuză să ofere poliţistului actele la control, depăşesc viteza legală cu 30-40 km/h sau circulă fără lumini ori fără semnalizarea corespunzătoare. În aceste situaţii, şoferii vor fi amendaţi cu o sumă cuprinsă între 480 şi 640 de lei, dar şi cu 4 puncte de penalizare.

Pentru alte contravenţii sancţionate des de poliţişti vom plăti, de la 1 iulie: întoarcere pe linia continuă – amendă cuprinsă între 720 şi 1.600 de lei, la care se adaugă 6 puncte de penalizare; trecerea pe culoarea roşie a semaforului – permis reţinut pentru 60 de zile şi amendă cuprinsă între 480 şi 640 de lei; neacordarea priorităţii pietonilor sau autovehiculelor – permis reţinut pentru 30 de zile şi amendă de 320 sau 400 de lei.

Sursa: avocatnet.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

O chitară distrusă de Kurt Cobain, scoasă la licitație: care este suma cerută

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

O chitară distrusă de Kurt Cobain, scoasă la licitație: care este suma cerută

O chitară ruptă care i-a aparţinut lui Kurt Cobain este scoasă la licitația ”Icons & Idols: Rock ‘N’ Roll!, organizată de casa Julien’s Auction’s la New York, și ar putea fi adjudecată cu o sumă importantă, scrie Reuters.

Instrumentul muzical, lipit cu bandă adezivă, este considerat de unii experţi un fragment din istoria rock-and-rollului şi a fost estimat la o sumă cuprinsă între 200.000 şi 400.000 de dolari.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Chitara a fost sfărâmată în Williamsport, Pennsylvania, în 1989”, a spus directorul executiv al Julien’s Auctions, Martin Nolan.

De asemenea, o pereche de ochelari purtaţi de John Lennon ar putea fi adjudecată cu peste 80.000 de dolari.

„Îl identificai pe John Lennon ca purtând tipul de ochelari rotunzi de bunicuţă, aşa cum le spunea chiar el. Iar fotografia lor seamănă cu cea făcută de Ian McKellen pentru volumul ‘The Lives of John Lennon’, așa că ochelarii sunt însoţiţi de această carte”.

Licitația include peste 1.500 de loturi care cuprind obiecte ce le-au aparţinut unor artişti de seamă, precum Beyonce, Prince şi Carrie Underwood.

Martin Nolan a spus că începând cu perioada pandemiei a crescut numărul celor care doresc să intre în posesia unor obiecte simbolice.

„Oamenii îşi scot banii pe care îi aveau investiţi în obiecte intangibile sau chiar în proprietăţi imobiliare incluse în portofoliul de investiţii şi aleg să fie proprietarii a ceva cool, ceva la care să se poată raporta”, a mai spus el.

Licitaţia se va desfăşura live la Hard Rock Cafe din Times Square New York City şi online în perioada 11-13 noiembrie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

România și-a recâștigat o bucată de munte! Despre ce suprafață este vorba

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

România și-a recâștigat o bucată de munte! Despre ce suprafață este vorba

România a reuşit să recupereze un munte, după mai mult de un deceniu de procese. Este vorba despre peste 10.000 de hectare din Retezat care au fost primite ilegal de o familie de austrieci.

În zonele care s-au retrocedat acestora se află lacuri din Parcul Național Retezat şi rezervaţia ştiinţifică Gemenele.

Elit - Gustul Desăvârșit

Procesul cel mai controversat în ceea ce privește retrocedările din județul Hunedoara a ajuns la final, iar asta pentru că magistrații Tribunalului Hunedoara au decis în mod definitiv faptul că toate aceste terenuri au fost retrocedate în mod ilegal.

Practic, totul a început în 2006, atunci când presupușii moștenitori ai familiei Kendeffiy au depus în instanță titluri de proprietate despre care, ulterior, în 2019, Academia Română a susținut faptul că ar fi ilegale.

Au continuat procesele ani și ani, mai ales că vorbim despre faptul că aceste moștenitoare au primit peste 10.000 de hectare de teren din Munții Retezat.

Este vorba despre hectare de pășuni, păduri, golfuri alpine, inclusiv terenurile pe care se află în acest moment lacurile glaciare din Parcul Național Retezat și Rezervația științifică Gemenele.

Un lucru însă este cert, după 13 ani de procese, România a reușit să reintre în posesia acestor terenuri din Hunedoara.

Este o suprafață de peste 10.000 de hectare de teren, o reușită în ceea ce privește retrocedările din țara noastră, care astăzi s-au dovedit a fi ilegale.

sursa: antena3.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Cât de potrivit este acum momentul pentru a cumpăra o casă. Analiștii economici spun că prețurile vor scădea

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cât de potrivit este acum momentul pentru a cumpăra o casă. Analiștii economici spun că prețurile vor scădea

Toate prețurile cresc, dar ale apartamentelor și caselor încep să dea înapoi. Dobânzile la credite sunt din ce în ce mai mari, așa că și vânzările de locuințe au de suferit.

Nu e cel mai potrivit moment pentru a cumpăra o locuință, spun analiștii economici, și sunt mai multe argumente.

În primul rând, deja vorbim despre o cerere în scădere, românii stau mai mult pe gânduri, arată datele. În ultimele luni vânzările de locuințe au scăzut ușor față de aceeași perioadă a anului trecut. Iar prețurile încep și ele să bată pasul pe loc sau chiar să scadă în anumite orașe.

Elit - Gustul Desăvârșit

Vedem scădere față de luna anterioară, în Constanța de peste 3%, ceva mai mici în Iași și Brașov, iar în București o stagnare. Însă față de luna septembrie a anului trecut, sunt prețuri mai mari, chiar și cu 20% în Cluj-Napoca, dacă vorbim de prețurile cerute de vânzători, conform imobiliare.ro.

Întrebarea este însă ce se va întâmpla în perioada următoare. Fondul Monetar Internațional estimează că din cauza creșterii dobânzilor și a situației economice, pentru că ne așteptăm la o criză economică, prețurile locuințelor vor scădea cu până la 25% în anumite țări. Dacă vorbim de România, am putea vorbi de scăderi de prețuri între 10 și 30% în anii următori, spune Dragoș Cabat, analist economic, CFA România.

Dragoș Cabat, analist economic, CFA România: „Foarte probabil dacă este o criză economică la orizont, prețul imobiliarelor, atât cele rezidențiale cât si cele comerciale, va scădea și poate să scăda undeva între 10 si 30%. Aceasta este ordinea, piața imobiliară scade cand începe criza, este printre primele sectoare economice afectate puternic de o criză economică. Așadar este un moment în care mai degrabă să aștepți decât să cumperi o locuință.”

Este un moment în care mai degrabă să aștepți, în special dacă e nevoie de un credit pentru a achita locuința. Dobânzile cresc în această perioadă și majorări care par mici, de 1,2 procente înseamnă destul de mult la rată.

De la 1 octombrie, IRCC, adică indicele în funcție de care sunt calculate creditele, a ajuns la 4%. Pentru un credit de 250.000 de lei, rata este aproximativ 1.500 de lei. Deja știm că de la 1 ianuarie indicele se va apropia de 6%, asta înseamnă un plus de aproape 300 de lei la rată.

Dacă vor mai fi majorări de dobânzi, și ne putem aștepta, iar IRCC ajunge la 8%, vorbim deja de aproape 700 de lei în plus la rată.

Așadar, dacă decideți să vă cumpărați totuși o locuință în perioada asta, indicat este să faceți un astfel de calcul, chiar dată banca nu îl face, și să vedeți dacă vă puteți permite o rată mai mare. Puteți folosi calculatoare de rate online, trebuie doar să treceți dobânda totală și suma împrumutată.

Analiștii spun că este bine să așteptați și dacă nu aveți nevoie de un împrumut, dacă aveți banii deja, ori dacă vrei să vindeți o casă pe care o aveți deja și să luați una nouă, pentru că și perioada de vânzare este din ce în ce mai mare.

Oricum, oricare ar fi momentul în care luați această decizie, să cumpărați o locuință nouă, este bine să țineți cont de câteva lucruri.

Ce calcule să faci înainte să iei un credit de la bancă
În primul rând, se spune că e bine să nu te întinzi mai mult decât ți-e plapuma. Există și o formulă: casa ar trebui să coste cam cât venitul familiei pe 4 ani. Cu alte cuvinte, dacă salariile sunt în total de 5.000 de lei pe lună, adică o mie de euro, înmulțim cu 48 de luni și vedem că valoarea casei ar trebui să fie aproximativ 48.000 de euro. Dacă veniturile sunt mai mari, de 10.000 de lei pe lună, de pildă, atunci și locuința ar putea ajunge la 100.000 de euro.

Dacă e vorba de un credit, rata nu ar trebui să depășească un sfert din venitul lunar, pentru a fi în siguranță, avansul e bine să fie cât mai mare, și suma împrumutată cât mai mică, ȘI este bine să vadă clădirea și contractul de vânzare și specialiști în domeniu, înainte de semnare.

Însă o decizie de genul acesta, așa cum am spus, ar trebui cântărită de două ori în această perioadă dificilă din punct de vedere economic.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea