Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Actualitate

Atenţie şoferi! Amenzi de circulaţie mai mari de la 1 iulie. Vezi cât se va plăti în plus pentru cele mai frecvente amenzi date de poliţişti

Alexandra Mates

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

amenzi circulatieAmenzile de circulaţie vor creşte, de la 1 iulie, cea mai mică sumă ce se va plăti pentru încălcarea Codului rutier va fi de 160 de lei, iar cea mai mare poate să ajungă la 1.600 de lei. Pentru persoanele juridice, amenzile de circulaţie vor fi cuprinse între 1.680 de lei şi 8.000 de lei.  Amenzile contravenţionale se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor-amendă aplicate. Un punct-amendă reprezintă 10 la sută din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre a Guvernului. Odată cu creşterea salariului minim de la 750 la 800 de lei şi valoarea unui punct-amendă ajunge la 80 de lei, faţă de 75 de lei, cât valorează în prezent.

În funcţie de gravitatea contravenţiilor comise şi de pericolul social pe care îl prezintă, sancţiunile sunt ierarhizate în mai multe clase, cărora le corespund un anumit număr de puncte-amendă.

Concret, clasele de sancţiuni sunt următoarele:
clasa I – 2 sau 3 puncte-amendă;
clasa a II -a – 4 sau 5 puncte-amendă;
clasa a III -a – de la 6 la 8 puncte-amendă;
clasa a IV-a – de la 9 la 20 puncte-amendă;
clasa a V-a – de la 21 la 100 puncte-amendă (Sancţiunile prevăzute la clasa a V-a se aplica numai persoanelor juridice).

De la 1 iulie, amenzile vor fi, în funcţie de clasă:

de 160 sau 240 de lei (clasa I);
de 320 sau 400 de lei (clasa a II);
cuprinse între 480 şi 640 de lei (clasa a III-a);
cuprinse între 720 şi 1600 de lei (clasa a IV-a);
cuprinse între 1680 şi 8000 de lei (clasa a V-a).

Cele mai mari amenzi prevăzute de Codul Rutier pentru persoanele fizice , cele din clasa a IV-a, se aplică, potrivit art. 102 din Codul Rutier, dacă circulaţi cu un autoturism a cărui inspecţie tehnică periodică (ITP) a expirat , dacă transportaţi pe locurile din faţă copii mai mici de 12 ani sau animale sau dacă folosiţi în circulaţia pe drumurile publice dispozitive anti-radar.

De asemenea, cu până la 20 de puncte-amendă (1600 de lei) pot fi sancţionaţi şi cei care au săvârşit o faptă pentru care se aplică şase puncte de penalizare, cum ar fi: refuzul de a permite imobilizarea vehiculului sau verificarea tehnică a acestuia; conducerea pe drumurile publice a unui vehicul fără a avea montată una dintre plăcuţele cu numărul de înmatriculare ori dacă plăcuţele nu sunt fixate în locurile special destinate; depăşirea cu 41-50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv.

Potrivit Codului Rutier, cu amendă maximă de până la 1600 de lei, precum şi cu suspendare a dreptului de a conduce autoturisme pentru 90 de zile se sancţionează următoarele contravenţii: conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracţiune ( conducerea unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţia alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge este considerată infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani); neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roşii şi/sau sonore sunt în funcţiune; depăşirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise;

Cât vom plăti în plus pentru cele mai frecvente amenzi

De la 1 iulie, folosirea telefonului mobil la volan sau lipsa centurii de siguranţă vor fi pedepsite cu 2 puncte de penalizare şi o amendă de 160 sau 240 de lei. Aceeaşi sancţiune este valabilă şi pentru: oprirea în loc nepermis; depăşirea vitezei legale cu 10-20 km/h; oprire neregulamentară; circulaţia pe sens interzis.

Cu 3 puncte de penalizare şi amenzi de 320 sau 400 de lei sunt sancţionate faptele: staţionarea neregulamentară; depăşirea vitezei legale cu 20-30 km/h; pătrunderea într-o intersecţie atunci când circulaţia în interiorul acesteia este blocată.

Sancţiunea este mai mare pentru cei care refuză să ofere poliţistului actele la control, depăşesc viteza legală cu 30-40 km/h sau circulă fără lumini ori fără semnalizarea corespunzătoare. În aceste situaţii, şoferii vor fi amendaţi cu o sumă cuprinsă între 480 şi 640 de lei, dar şi cu 4 puncte de penalizare.

Pentru alte contravenţii sancţionate des de poliţişti vom plăti, de la 1 iulie: întoarcere pe linia continuă – amendă cuprinsă între 720 şi 1.600 de lei, la care se adaugă 6 puncte de penalizare; trecerea pe culoarea roşie a semaforului – permis reţinut pentru 60 de zile şi amendă cuprinsă între 480 şi 640 de lei; neacordarea priorităţii pietonilor sau autovehiculelor – permis reţinut pentru 30 de zile şi amendă de 320 sau 400 de lei.

Sursa: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Autoritățile au dezvăluit topul celor mai populare nume de băieți și fete din 2023 în SUA: Impactul TikTok asupra alegerilor părinților

Bogdan Ilea

Publicat

în

Autoritățile au dezvăluit topul celor mai populare nume de băieți și fete din 2023 în SUA: Impactul TikTok asupra alegerilor părinților Lista cu cele mai folosite nume din anul 2023, atât pentru băieți și fete, a fost publicată de către Administrația de Securitate Socială din SUA. Un nume nou a intrat pe lista de anul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea