Rămâi conectat

Actualitate

Atenție contribuabili! De astăzi intră în vigoare pedepsele majorate pentru evaziunea fiscală

Bogdan Presecan

Publicat

în

Începand de vineri, 22 martie, intră în vigoare prevederile Legii pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale nr. 241/2005, adoptată de Camera Deputatilor in 19 februarie, cu 280 de voturi „pentru”, 42 „impotriva” si 2 abtineri.

Astfel, începând de astăzi, contribuabilii care nu respecta regulile fiscale vor fi pedepsiți mult mai aspru decât până acum, aceștia riscând pedeapsa cu închisoarea până la 6 ani pentru “refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale si bunurile din patrimoniu”, “impiedicarea, sub orice forma, a organelor competente de a intra, in conditiile prevazute de lege, in sedii, incinte ori pe terenuri” sau “retinerea si nevarsarea, cu intentie, in cel mult 30 de zile de la scadenta, a sumelor reprezentând impozite sau contributii cu retinere la sursa”.

Exemple modificări Legea pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale nr. 241/2005:

Art. 3. Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani fapta contribuabilului care nu reface, cu intentie sau din culpa, documentele de evidenta contabila distruse, in termenul inscris in documentele de control (in acest caz, sanctiunea

Art. 4. Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 6 ani refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale si bunurile din patrimoniu, in scopul impiedicarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale, in termen de cel mult 15 zile de la somatie.

Art. 5. Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 6 ani impiedicarea, sub orice forma, a organelor competente de a intra, in conditiile prevazute de lege, in sedii, incinte ori pe terenuri, cu scopul efectuarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale.

Art. 6. Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 6 ani retinerea si nevarsarea, cu intentie, in cel mult 30 de zile de la scadenta, a sumelor reprezentând impozite sau contributii cu retinere la sursa.

Noile reglementări prevad si majorarea pedepselor in cazul prejudiciilor financiare. Astfel, daca se produce un prejudiciu mai mare de 100.000 euro, in echivalentul monedei nationale, limita minima a pedepsei prevazute de lege si limita maxima a acesteia se majoreaza cu 5 ani. Pana acum, limita a fost de 2 ani. In cazul prejudiciilor mai mari de 500.000 euro, limita minima a pedepsei prevazute de lege si limita maxima a acesteia se majoreaza cu 7 ani. Pana acum, limita a fost de 3 ani.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Taxe NOTARIALE 2024. Noile prețuri din grilă notarială, mai mari decât în anul 2023

Unirea Ziarul

Publicat

în

Taxe NOTARIALE 2024. Noile prețuri din grilă notarială, mai mari decât în anul 2023 Ministerul Justiției a emis noul ordin privind taxele notariale pentru anul 2024, iar acestea sunt mai mari decât în anul 2023. Procura notarială este un instrument esențial pentru delegarea unor atribuții legale către o altă persoană, numită mandatar, care acționează în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea