Rămâi conectat

Curier Județean

Ateliere itinerante de punere în valoare a patrimoniului cultural al judeţului Alba

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Consiliul Judeţean Alba, în parteneriat cu Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Asociaţia Tradition Group, desfăşoară, în perioada 25 – 30 iunie, un nou proiect cultural adresat studenţilor secţiei de Filologie (Facultatea de Istorie şi Filologie) din cadrul Universităţii „1Decembrie 1918” din Alba Iulia.
Proiectul, intitulat „CuBus şi LaPas… ieri despre alaltăieri” va permite cercetarea textilelor şi a costumului popular din zonele etnografice ale judeţului Alba prin organizarea unor ateliere itinerante, finalizându-se cu realizarea unei expoziţii şi a unui catalog de prezentare a costumului popular. Activităţile proiectului încearcă să surprindă într-un mod cât mai cuprinzător povestea costumului tradiţional, abordând aspecte cât mai variate, de la drumul firului de lână sau de cânepă, povestit de vârstnicii satului, la descoperirea costumului popular specific zonelor etnografice ale judeţului Alba, punând accent pe tehnicile şi modelele de ţesături şi cusături tradiţionale şi surprinzând relatări ale călătorilor străini despre costumul popular din Transilvania.
Atelierele itinerante, desfăşurate ca activităţi informale cu aspect de şezătoare, vor fi găzduite în 24 de Expoziţii etnografice din cadrul Reţelei Expoziţiilor etnografice din judeţul Alba: Cenade, Cetatea de Baltă, Biia, Sîncel, Daia Română, Roşia de Secaş, Cut, Gârbova, Deal, Bucium, Mogoş, Ciuruleasa, Ţelna, Cricău, Livezile, Ocoliş, Sălciua, Rîmeţ, Unirea, Fărău, Săliştea, Pianu, Săsciori şi Şugag.
„Proiectul vizează consolidarea identităţilor culturale locale, folosind cooperarea dintre administraţie şi mediul ştiinţific, universitar. Sunt asigurate astfel valorificarea şi promovarea patrimoniului cultural al judeţului Alba şi se crează evenimente ce animă spaţiile expoziţionale din mediul rural. Totdată, studenţii au ocazia de a învăţa într-un mediu informal, dobândind astfel informaţii noi care îi vor ajuta în formarea ca specialişti”, spune domnul Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba. (N.L.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

LIVE VIDEO| Ziua Veteranilor din teatrele de operații sărbătorită la Alba Iulia: Slujbă religioasă și depuneri de coroane la Cimitirul Eroilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

LIVE VIDEO| Ziua Veteranilor din teatrele de operații sărbătorită la Alba Iulia: Slujbă religioasă și depuneri de coroane la Cimitirul Eroilor

Ziua Veteranilor din teatrele de operații este marcată astăzi, 11 noiembrie 2022, și la Alba Iulia. Începând cu ora 10.00, la Cimitirul Eroilor este organizat un ceremonial dedicat acestei zile.

Activitățile au debutat prin intonarea Imnului Național al României. A urmat oficierea unei slujbe religioase și rostirea alocuțiunii privind semnificația Zilei Veteranilor din teatrele de operații.

Elit - Gustul Desăvârșit

Un moment emoționant a fost prezentarea scurtă a activității eroului slt. p.m. Popa Vasile Claudiu, precedat de depuneri de jerbe și buchete de flori și păstrarea unui moment de reculegere.

La eveniment au participat reprezentanți ai Instituţiei Prefectului – Judeţului Alba,  Consiliului Judeţean Alba, Primăriei Municipiului Alba Iulia, Arhiepiscopiei Ortodoxă Română, Arhiepiscopiei Romano – Catolică, reprezentanți ai cultelor religioase, Unitățile militare (M.Ap.N., M.A.I.) din Garnizoana Alba Iulia, Direcția Județeană de Informații Alba, Direcția Județeană de Telecomunicații Speciale Alba, Asociația Militarilor Veterani și a Veteranilor cu Dizabilități din Teatrele de Operații, Asociația Națională Cultul Eroilor ”Regina Maria”, filiala Alba, Asociația Națională a Veteranilor de Război Ferdinand I, filiala Alba, Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere, filiala ”Alba Gemina”, Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din M.A.I., filiala ”Avram Iancu”, Asociația Revoluționarilor” Decembrie 1989” Alba Iulia, Consiliul Județean al Pensionarilor și Persoanelor Vârstnice Alba, Centrul de Cultură ”Augustin Bena” Alba Iulia, Cercul Militar Alba Iulia, Servicii și instituții publice din județul Alba, partide politice și reprezentanți mass-media.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Drumul comunal DC139 din comuna Vadu Moților va fi reabilitat. Primăria solicită acordul de mediu din partea APM Alba

Ziarul Unirea

Publicat

în

Primăria comunei Vadu Moților a solicitat avizul de mediu pentru reabilitarea drumului comunal DC139 și îmbunătăţirea condiţiilor de trafic, dar și crearea de condiţii decente de trai locuitorilor zonei şi în consecinţă dezvoltarea zonei.

Drumul comunal DC139 este într-o stare avansată de degradare și necesită imediata intervenție. Traseul este unul de munte, cu lățimi mici ale părții carosabile de 3.00 m cu declivități relativ mari. Șanțurile sunt neregulate sau lipsesc cu desăvârșire pe multe zone, cu secțiuni variabile, în mare parte colmatate cu vegetație și pământ.

Elit - Gustul Desăvârșit

Acest lucru duce la staționarea apei în timp îndelungat pe platforma drumurilor, apa infiltrându-se în corpul drumurilor și produce degradări în structura rutieră. Există podețe tubulare, colmatate, care necesită înlocuire. Nu există indicatoare rutiere sau marcaje.

Principalii participanți la trafic pe acest drum sunt locuitorii comunei Vadu Moților, iar prin asigurarea rețelelor de drumuri se va stimula creșterea economică, dezvoltarea localităților din împrejurimi prin construirea de noi locuințe, investiții generatoare de venituri și locuri de muncă.

Valoarea investiției este estimată la cca 8,004,550.34 lei fără TVA.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO | ”A încercat să evite o coliziune”: cum a rămas un șofer cu mașina blocată în șanțul de pe marginea străzii

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

FOTO | ”A încercat să evite o coliziune”: cum a rămas un șofer cu mașina blocată în șanțul de pe marginea străzii

Un șofer din Crăciunelu de Jos a evitat în ultimul moment coliziunea cu alt autoturism, dar s-a ales cu roțile mașinii în tranșeea de pe marginea drumului.

Imaginile cu mașina blocată au fost postate pe o rețea de socializare iar mesajele răutăcioase nu au întârziat să apară: ”Aici mai ține si de sofer. Hai să fim serioși, are zece metri de pod in față și el a intrat in șanț”. Alții au sărit în apărarea șoferului: ”Dacă trebuie să eviți ceva acolo ajungi”, ”Mare tâmpenie șanțurile alea adanci lasate descoperite pe marginea drumurilor!” au comentatt câțiva cetățeni la postarea de pe Facebook.

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea