Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Astenia de primăvară – simptome şi tratament naturist

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Astenia de primăvară – cum o combatem • Astenia de primăvară – simptome şi tratament naturist

Ne bucurăm că vine primăvara, aşteptăm ca natura să revină la viaţă şi totuşi… parcă ceva nu este în regulă. Ne simţim obosiţi, fără chef de viaţă şi avem nevoie de mult somn. Să fie oare astenia de primăvară cauza acestei tulburări?

Citeşte şi: Muşeţelul plantă medicinală • Muşeţelul întrebuinţări şi proprietăţi • Preparate din muşeţel • Proprietăţi terapeutice

Trebuie ştiut că astenia nu este o boală propriu-zisă, ci o tulburare, o stare de slăbiciune, de disconfort fizic şi psihic, care apare odată cu începutul primăverii. În această perioadă, organismul nostru trebuie să facă faţă nu numai schimbărilor de temperatură şi luminozităţii crescute, dar este nevoit să se adapteze unui nou stil de viaţă. Pe parcursul sezonului rece, aportul de vitamine şi minerale scade din cauza dietelor sau a alimentaţiei nesănătoase şi astfel efortul depus în acest sezon duce la epuizarea celulelor, care, odată cu începerea sezonului cald, tind să consume mai multă energie decât produc. Pe lângă aportul insuficient de vitamine şi minerale, alte cauze ale asteniei sunt lipsa exerciţiilor fizice şi bolile de sezon, cum ar fi gripa. Acest lucru duce la un dezechilibru în organism şi astfel apare astenia de primăvară. Prin urmare, această schimbare bruscă, de la un sezon rece la unul cald, afectează sistemul nervos central, care duce la apariţia stărilor nervoase, durerilor de cap, oboselii şi somnolenţei. De regulă, astenia este însoţită de un sindrom depresiv, care se caracterizează printr-o stare de tristeţe.ceaiLeacuri contra asteniei de primăvară

Verdeţurile de sezon. În această perioadă pot intra în meniul zilnic verdeţurile de sezon: urzicile, salata verde, loboda, spanacul. Consumul de urzici este important pentru organism datorită complexului de minerale, vitamina C şi vitamina A. Acestea cresc rezistenţa la infecţii şi îmbunătăţesc simţul văzului. De asemenea, vitamina B12 conţinută de urzici are un efect antianemic, iar sărurile minerale diverse cu care sunt înzestrate aceste plante ajută organismul uman să se întărească în confruntarea cu astenia de primăvară. Salata verde, precum şi loboda albă şi roşie conţin vitamine din complexul B şi sărurile minerale necesare sistemului nervos pentru refacerea organismului. Loboda are, în plus, o acţiune diuretică şi depurativă.
Salvia. Se spune că în casa în care există salvie nu ar trebui să fie oameni bolnavi. Numele latin al plantei, Salvia officinalis, provine de la “salvare”, „a salva”, „a vindeca”, planta având puteri miraculoase în caz de aproape orice boală. Pentru a preveni sau a combate efectele asteniei de primăvară se iau câte 50 de picături de tinctură, de trei – patru ori pe zi. Tinctura de salvie se găseşte la plafar sau la magazinele de produse naturiste, dar se poate prepara foarte simplu şi acasă din plantă proaspătă sau pulbere. Păstrată în condiţii corespunzătoare, la rece şi bine astupată, poate fi folosită timp de doi ani de la data la care a fost culeasă planta.
Tijele şi frunzele de păpădie – sunt poate cel mai puternic detoxifiant al primăverii. Pentru că un organism încărcat de toxine nu poate asimila corect vitaminele şi mineralele necesare, nu se poate autoregla şi nu-şi poate găsi echilibrul până nu se debarasează de acumulările din timpul iernii. Tijele şi frunzele de păpădie (Taraxacum officinalis) despovărează de toxine ficatul şi colonul, reglează şi stimulează digestia, ajuta la eliminarea masivă a toxinelor din organism. Se consumă zilnic, pe stomacul gol, 5-10 tije de păpădie neînflorită sau o mână de frunze verzi (sub formă de salată). O cură durează minimum şapte zile.
Tinctura de rozmarin – are un efect tonic nervos şi cardiac puternic, fiind indicată mai ales în cazul asteniei care apare la persoanele hipotensive, cu predispoziţie spre melancolie sau depresie. De asemenea, are un efect de stabilizare a emoţiilor, fiind recomandată firilor mai labile, care trec cu repeziciune de la o stare la alta. O găsim gata preparată în farmaciile şi în magazinele naturiste. Se administrează de trei ori pe zi, câte o linguriţă diluată în jumătate de pahar de apă, de preferinţă înaintea meselor principale. Un tratament durează 3-4 săptămâni.
Uleiul de cătină – conţine mari cantităţi de vitamina A şi E. În special vitamina E este foarte importantă la începutul primăverii. Ea are un efect reîntineritor asupra organismului, susţine activitatea sistemului nervos, favorizează o stare de tonus fizic şi psihic. Se administrează zilnic 10-20 de picături de ulei de cătină, de trei ori pe zi, pe o perioadă de zece zile.
Mugurii de stejar – combină acţiunea detoxifiantă cu efectele tonice psihice şi fizice. Este un remediu indicat mai ales persoanelor cu o constituţie mai firavă, convalescente ori care au foarte puţină energie. Găsim aceşti muguri gata preparaţi sub forma maceratelor în magazinele naturiste. Se administrează 30-50 de picături de macerat glicerinat de muguri de stejar de trei ori pe zi, un tratament durând minimum trei săptămâni.
Măceşele – reprezintă cel mai puternic vitaminizant C din flora noastră. Sunt un remediu foarte valoros în cazul lipsei acestei vitamine, lipsă manifestată prin oboseală cronică, slăbiciune, dureri difuze în oase, apetit alimentar inconstant, sângerări ale gingiilor, scăderea imunităţii. Se administrează câte o linguriţă de pulbere de fructe de măceşe, obţinută prin măcinarea cu râşniţa electrică de cafea, de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol. O cură completă durează o lună.
Drojdia de bere – este o adevărată colecţie de vitamine din complexul B, vitamine care sunt implicate practic în toate procesele vitale ale organismului. Mai ales la începutul primăverii, din cauza încărcării cu toxine a organismului şi a problemelor metabolice conexe care apar, multe persoane se confruntă cu carenţe de vitamine din acest complex. Una-două linguriţe de drojdie de bere proaspătă, administrată cu puţină miere sau ca atare, completează acest deficit, ajutând la redobândirea formei fizice şi psihice.
Polenul – un medicament-aliment complex, pregătit să ne scoată din orice încurcături. Se administrează 2 linguriţe pe zi, după mese.
Bitterul suedez – este unul din cele mai complexe şi mai eficiente tonice din plante cunoscute în prezent. El acţionează atât ca detoxifiant, cât şi ca stimulent şi reglator al funcţiilor digestive, hepatice şi renale. De asemenea, el are un efect tonic şi reglator asupra sistemului nervos, ceea ce îl face un remediu ideal şi contra asteniei de primăvară. Se administrează câte o jumătate de lingură – o lingură înainte de fiecare masă, diluată în ceai. Un tratament durează două-patru săptămâni.

Efortul fizic în aer liber – dincolo de toate leacurile pe bază de plante, minerale şi vitamine, cel mai puternic efect tonic îl are adesea simplul contact liber cu natura, cu soarele începutului de primăvară, cu vântul, cu miresmele pământului. Acum un veac, când majoritatea populaţiei trăia mult mai aproape de natură, termenul de astenie de primăvară era necunoscut. În prezent, când cei mai mulţi dintre noi trăiesc în oraşe, în care cu greu mai pot percepe semnalele mediului înconjurător, corpul şi psihicul şi-au pierdut capacitatea de adaptare la anotimpuri. Este recomandat să reintrăm în armonie cu natura şi cu noi înşine, prin plimbări şi drumeţii în pădure sau în parc, prin ascensiuni montane uşoare, la sfârşit de săptămână, prin alergări uşoare sau sporturi în aer liber. Dacă avem posibilitatea să muncim la grădină, nu trebuie să ratăm această excelentă ocazie de a ne reîncărca bateriile, cu viaţa ce emană în această perioadă din pământ şi din tinerele plante care se trezesc din adormire.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

23 decembrie 1989: Cea mai sângeroasă zi a Revoluției. 40 de soldați veniți să apere Aeroportul Otopeni au fost uciși

Ziarul Unirea

Publicat

în

23 decembrie 1989: Cea mai sângeroasă zi a Revoluției. 40 de soldați veniți să apere Aeroportul Otopeni au fost uciși Soții Ceauşescu au fost arestați pe 22 decembrie 1989 şi toată lumea se aştepta ca revoltele să se încheie, dar sângele a continuat să curgă. În acea zi, România a intrat sub spectrul unei ameninţări […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea